Canicula revine în forță. România sub cod galben de căldură extremă

Canicula revine în forță. România sub cod galben de căldură extremă Canicula. Sursa foto: pxhere.com

România. Canicula revine chiar din prima zi a acestei săptămâni, luni, 8 iulie. Meteorologii anunță că un val de aer cald se va extinde peste mai toate regiunile țării, în aceste zile,

ANM a anunțat că urmează zile cu temperaturi foarte ridicate și disconfort termic. Mai bine de jumătate din țară va intra sub o avertizare de cod galben de căldură extremă.

Canicula revine peste România

Estimările meteo indică temperaturi de peste 37 de grade în mai bine de jumătate din județele țării. ANM a anunțat că România va fi cuprinsă de canicula ucigătoare. Valul de căldură se va extinde, începând cu ziua de luni, și se va intensifica ușor. Sunt vizate de codul calben de temperaturi extreme Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală şi jumătatea de sud a Moldovei.

Aici vremea caniculară va face ca disconfortul termic să fie la un nivel ridicat. Conform estimărilor, temperaturile vor atinge nivelul maxim de 35 până la 37 de grade Celsius. Pe de altă parte, indicele de temperatură-umezeală (ITU) va atinge și chiar va depăși pragul critic de 80 de unităţi.

Canicula va fi prezentă până la finalul săptămânii, extinzându-se, ușor, peste întreaga țară. Meteorologii anunţă că temperaturile vor continua să crească şi să se intensifice.

Vremea caniculară

Hartă vreme caniculară Sursa foto: ANM

Prognoza pentru luni 8 iulie

Vremea se va menține călduroasă în prima zi a săptămânii, pe 8 iulie. Conform prognozei, canicula se va instala în mai multe regiuni din țară, iar local vom avea și averse de ploaie, cel mai probabil în a doua parte a zilei. Conform ANM. temperaturile maxime vor atinge 36 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi ridicat.

Minimele termice vor fi cuprinse între 9 și 10 grade în depresiunile din estul Transilvaniei. În alte regiuni, precum Delta Dunării, temperaturile minime vor fi între 24 și 25 de grade Celsius.

În București, canciula s-a făcut simțită încă de la primele ore, iar temperaturile sunt estimate la 36 de grade. Minimele vor atinge între 18 până la 20 de grade, ceva mai mici în zona preorășenească.

Conform prognozei cerul va fi variabil, mai mult senin dimineața, iar vântul va sufla slab până la moderat.

Litoral, stațiunea Venus

Litoralul Mării Negre. Sursa foto: Arhiva EVZ

Canicula își va face apariția și pe litoral

Vremea caldă își va face apariția și pe litoral, luni, 8 iulie. La malul Mării Negre, canicula va fi la ea acasă, iar disconfortul termic va fi ridicat.

Cerul se va menține senin, iar vântul va sufla slab şi moderat.

Temperaturile maxime vor ajunge până la 34 de grade Celsius, iar noapte ava fi tropicală, cu minime între 21 şi 25 de grade. În apa mării, temperatura va avea valori cuprinse între 25 și 27 de grade.