Viața la bloc. Interdicții pentru șeful asociației de proprietari

Viața la bloc. Interdicții pentru șeful asociației de proprietari Blocuri de locuințe Sursa Foto: Arhiva EVZ

România. Viața la bloc presupune respectarea unor reguli necesare unei bune conviețuiri în comun. Cadrul legislativ ce reglementează aspectele legate de asociațiile de proprietari sunt stabilite prin legea 196/2018.

Cadrul de reglementare stabilește nu doar regulile de conviețuire la bloc, ci și drepturile ori obligațiile unui președinte de asociație de proprietari. Legea stabilește o serie de interdicții pentru această persoană, dar și pentru anumite rude.

Viața la bloc pentru președintele asociației

Legea stabilește o serie de reglementări pe care trebuie să le respecte președintele asociației de proprietari. Cadrul legal ce stabilește regulile pentru viața la bloc trebuie respectare și de acesta. Potrivit legii, președintele asociației de proprietari nu poate îndeplini și alte funcții în cadrul asociației. Există o serie de interdicții de care trebuie să țină cont cel care ocupă această poziție.

Președintele asociației de proprietari nu poate deține atribuții sau funcții suplimentare. De exemplu, acesta nu poate ocupa și poziția de cenzor în cadrul asociației, conform capital.ro.

Conform legii 196/2018, asociația de proprietari este constituită dintr-o adunare generală și un comitet executiv. Pe lângă comitet, din conducerea asociației mai fac parte președintele asociației, cenzorii și administratorul de bloc. Adunarea generală este formată din toți proprietarii care dețin apartamente în blocul respectiv.

Fondul de rulment

Sursa foto: EVZ

Comitetul executiv și atribuțiile sale

Legea ce reglementează viața la bloc stabilește că din comitetul executiv nu pot face parte mai mult de patru membri. Președintele asociației și, implicit, membrii comitetului executiv, nu pot ocupa funcțiile de cenzor într-o asociație.

De asemenea, președintele asociației nu poate fi nici administrator. Pentru acesta din urmă legea stabilește o calificare specială. Legea prevede o excepție, în cazul asociațiilor cu un număr maxim de zece apartamente. Într-un astfel de caz, președintele asociației poate fi și administrator.

Pe de altă parte, nu pot face parte din comitetul executiv administratorul sau membrii familiei sale.

În schimb, președintele asociației are drept de vot în comitetul executiv, petnru hotărârile adoptate. Practic, el face diferența în caz de egalitate.

Asociatie proprietari

Sursa foto: EVZ

Viața la bloc. Cum se constituie asociația de proprietari

Potrivit Legii 196/2018, adunarea generală a proprietarilor votează pentru constituirea asociației de proprietari. Odată constituită, această structură stabilește regulile privind viața la bloc. Totodată, membrii asociației de proprietari vor alege din rândul celor prezenți un comitet executiv și președintele asociației. Tot adunarea generală alege cenzorul sau comisia de cenzori.

Adunarea stabilește numărul de membri ai comitetului executiv care nu poate fi mai mare de patru. De asemenea este stabilită și durata mandatelor pentru membrii săi. Mandatele nu pot depăși 4 ani, dar se pot reînoi. Decizia se ia cu majoritate simplă.

Conform Legii 196/2018, funcția de președinte poate fi ocupată doar de un membru al asociației de proprietari respective. Legea nu spune, însă, ce se întâmplă dacă nimeni nu vrea să ocupe această poziție.