Traversarea frontierei Republicii Moldova. Cine completează declarația vamală a călătorului

Traversarea frontierei Republicii Moldova. Cine completează declarația vamală a călătorului Vamă. Sursa foto: ustoms.gov.md

Republica Moldova. Serviciul Vamal vine cu informații despre declarația vamală a călătorului pentru persoanele care tranzitează frontiera, mai ales în această perioadă, în care a început sezonul vacanțelor.

Astfel, la trecerea frontierei vamale a Republicii Moldova pe sens de intrare, ieșire sau tranzit, se completează declarația vamală a călătorului - formularul prin care se declară bunurile aflate în bagajele personale.

Declarația vamală a călătorului. Documentul se depune în următoarele cazuri:

- Pentru mărfuri cu caracter comercial din bagajele personale, cu condiția ca valoarea acestora să nu depășească echivalentul în lei moldovenești a sumei de 1. 000 euro sau 1.000 de kg în masă netă;

- Pentru bunuri al căror transport peste frontiera vamală se autorizează de către alte autorități de control;

Ne puteți urmări și pe Google News

- Pentru bagajul personal conform art. 225 Cod vamal;

- La solicitarea călătorului; - La cerința funcționarului vamal.

De asemenea, formularul poate fi depus în cazul declarării voluntare a valorilor valutare de până la 10.000 de euro.

Vamă

Vamă. Sursa foto: ustoms.gov.md

Un nou sistem computerizat de tranzit

Serviciul Vamal din Republica Moldova a mai anunțat că au avut loc primele două operațiuni de tranzit în cadrul Noului Sistem Computerizat de Tranzit, NCTS5-MD.

Implementarea acestui sistem reprezintă un pas important pentru Republica Moldova în procesul de aderare la Convenția privind regimul de tranzit comun. „Acest sistem modernizat de tranzit vamal permite o gestionare mai eficientă și transparentă a fluxurilor de mărfuri care tranzitează teritoriul țării, reducând astfel timpul de așteptare la frontieră și costurile aferente pentru agenții economici, permite schimbul rapid și securizat de informații între autoritățile vamale și operatorii economici, asigurând o monitorizare continuă și precisă a operațiunilor de tranzit”, se arată într-un comunicat al Serviciului Vamal

Noul Sistem Computerizat de Tranzit este utilizat pentru: operațiunile de tranzit la nivel național și pentru operațiunile de tranzit comun după aderarea Republicii Moldova la Convenția privind regimul de tranzit comun, încheiată la Interlaken, 1987.

Astfel, operatorii economici care efectuează operațiuni de tranzit urmează să migreze pe principiul voluntariatului din sistemul ASYCUDA World în NCTS5-MD într-o perioadă de trei luni de zile, în conformitate cu Ordinul Serviciului Vamal.