Alertă în Marea Baltică. NATO a indentificat un submarin al marinei ruse

Alertă în Marea Baltică. NATO a indentificat un submarin al marinei ruse Submarin. Sursa foto: NATO Marittime Command

Europe. Eforturile continue ale alianței NATO de monitorizare a activității armatei ruse au avut succes. Un avion de vânătoare antisubmarin a surprins în cursul săptămânii trecute un submarin care naviga în Marea Baltică.

NATO a indentificat un submarin în Marea Baltică

Fotografiile suprinsă de aeronava NATO ilustrează de nava rusă care naviga la suprafața apei. Imaginile au fost capturate cam în același în timp cu exercițiile pe care Marina Militară rusă le-a efectuat în Marea Baltică. Moscova a simulat un duel între două submarine.

Ulterior, blocul politico-militar NATO au distribuit imaginile respective pe rețelele de socializare. Oficialii Alianței au transmis că submarinul respectiv a fost identificat de o aeronavă portugheză de patrulare maritimă construit pe o platformă fabricată de Lockheed Martin.

Rusia a efectuat exerciții militare în Marea Baltică

Avionul antisubmarin și de supraveghere maritimă P-3 Orion s-a aflat în flota Marinei SUA timp de câteva decenii și a fost înlocuit de un aparat mult mai sofisticat, P-8A Poseidon, o aeronavă de ultimă generație introdus în serviciul NATO în 2013. Utilitatea și performanțele aparatului de zbor este extrem de apreciată în rândul statelor occidentale.

P-8A Poseidon și-a demonstrat eficiența deasupra Mării Norvegiei, unde, la finalul lunii trecute a participat alături de un submarin echipat cu rachete balistice la o misiune a Alianței NATO.  Din imaginile surprinse de avionul de supraveghere nu se poate identifica tipul de submarin.

submarin

Submarin. Sursă foto: X

NATO desfășoară misiuni de supraveghere în Marea Baltică

Oficialii NATO bănuiesc că ar putea fi unul dintre cele două submersibile rusești diesel-electrice din clasa Kilo - Novorossiysk și Dmitrov. Ambele submarine au fost implicate săptămâna trecută într-o simulare de luptă cu torpile.  După încheierea simulărilor, cele două submarine au luat parte la alte exerciții militare în Marea Baltică.

În contextul războiului din Ucraina și pe fondul amenințărilor de la Moscova, apele internaționale din Marea Baltică au devenit un loc al exercițiilor militare. Situația geopolitică a Mării Baltice s-a modificat odată cu aderarea Finlandei și Suediei la NATO.

Ne puteți urmări și pe Google News