Guvernul, scos la tablă de Comisia Europeană. UE cere planul cu creșterile de taxe

Guvernul, scos la tablă de Comisia Europeană. UE cere planul cu creșterile de taxe Marcel Boloș și Marcel Ciolacu. Sursa foto: EVZ

România. Comisia Europeană solicită României să accelereze măsurile care privesc reformele fiscale și cere Guvernului să prezinte planul de măsuri până la data de 15 octombrie.

Comisia Europeană cere României scăderea deficitului bugetar

Marcel Boloș a anunțat că Guvernul României a fost „somat” de către Comisia Europeană ca până pe data de 15 octombrie 2024 să prezinte planul de măsuri fiscale pentru scăderea deficitului bugetar.

Marcel Boloș a explicat că România trebuie să vină de urgență cu un plan fiscal în care să arate că că „deficitul bugetar va ajunge de 3% din PIB. Iar planul trebuie predat în această toamnă, mai exact până pe data de 15 octombrie.

Ministrul Finanțelor mai arată că nu au cum deocamdată să facă acea ajustare de patru ani, deoarece „reformele și investitiile nu pot aștepta”. Marcel Boloș afirmă că deocamdată sunt doar ipoteze de lucru care vor fi publicate treptat pentru dezbaterea publică.

Ar putea fi o imagine cu 4 persoane şi textComisia Europeană cere României scăderea deficitului bugetar. Sursa foto: Facebook

UE a dat ultimatum României

Comisia Europeană s-a arătat extrem de nemulțumită față de România din cauza faptului că nu s-au făcut reformele necesare recomandate de către UE. Mai exact, pe data de 19 iunie, Consiliul a transmis că „România nu a luat măsuri eficiente”, la recomandările transmise încă din 2021 pentru reducerea deficitului bugetar.

Asta înseamnă România trebuie să prezinte cât mai repede un plan de măsuri fiscale care să ducă la scăderea deficitului. Acresta a fost prognozat de către Comisia Europeană la 6,9% din PIB .

De asemenea, planul cerut de Uniunea Europeană trebuie să includă „un mix de măsuri care prevăd creșterea încasărilor din taxe și impozite dar și reducerea cheltuielilor statului, arată economedia.ro.