Tensiunile dintre UE și Beijing cresc din cauza unor produse vitale la nivel mondial
- Jalba Claudia
- 5 iulie 2024, 23:02
Potrivit unor surse, Comisia Europeană a început să consulte industria semiconductoarelor din regiune pentru a obține păreri despre creșterea producției cipurilor mai vechi în China. În acest sens, Comisia a solicitat feedback înainte de a desfășura două sondaje voluntare în industria de cipuri și printre marii producători industriali care folosesc aceste cipuri. Sondajele sunt planificate pentru luna septembrie.
Comisia a început o „consultare cu industria pentru a evalua mai departe utilizarea cipurilor mai vechi în lanțurile de aprovizionare.”, a declarat un purtător de cuvânt al CE.
Purtătorul de cuvânt a spus că UE și SUA ar putea „dezvolta măsuri comune sau cooperative pentru a aborda dependențele sau efectele distorsionate.” Nu este clar ce acțiuni vor rezulta din studiu. Tensiunile între Bruxelles și Beijing sunt deja în creștere pe măsură ce Uniunea Europeană încearcă să-și protejeze industriile de concurența chineză.
Comisia a început să impună tarife provizorii de până la 37,6% pe vehiculele electrice chinezești.
Tensiunile dintre UE și China cresc
Analiștii economici spun că tarifele ar putea fi doar începutul unei poziții mai ferme a UE față de Beijing. Industria chineză investește masiv în extinderea producției de cipuri mai vechi cu ajutorul subvențiilor de stat. Acest lucru se întâmplă și din cauza restricțiilor impuse de SUA. America limitează accesul la cumpărarea sau producerea de cipuri mai avansate.
Pe termen scurt, investiția Chinei va reduce dependența sa de cipuri străine. Guvernele occidentale sunt îngrijorate de posibilele consecințe pe termen lung. Printre acestea se numără suprasolicitarea cipurilor necesare pentru diverse aparate și mașini.
În aprilie, șefa antitrust a Comisiei, Margrethe Vestager, a menționat posibilitatea unei investigații asupra cipurilor vechi. Aceasta a avut loc după o întâlnire în Belgia cu oficiali americani, inclusiv cu secretarul de comerț Gina Raimundo.
În aceeași lună, Comisia a publicat un raport detaliat de 712 pagini despre sprijinul extins acordat de guvernul chinez firmelor locale. Analiștii economici au interpretat acest raport ca un semnal că Bruxelles ar putea să deschidă mai multe dosare.
Noile sondaje sunt concentrate pe cipuri și reprezintă o misiune de colectare de informații. Ele sunt mai ample decât un sondaj de securitate trimis de Departamentul de Comerț al SUA către companiile americane.
Comisia a solicitat feedback cu privire la întrebări preliminare, inclusiv de unde își procură firmele industriale cipurile. Se caută informații despre produsele și prețurile firmelor de cipuri.
Pentru furnizorii de echipamente extinderea producției de cipuri vechi în China reprezintă o sursă importantă de venit. Acest lucru atenuează restricțiile SUA asupra exporturilor de tehnologie mai avansată.
Pentru producătorii de cipuri situația este mai complicată. Toți sunt producători importanți de cipuri pentru mașini și infrastructură electrică. Ei se confruntă cu o concurență crescută din partea Chinei, dar fac și afaceri în China.
Producătorii auto germani sunt împotriva tarifelor aplicate vehiculelor electrice chinezești, având în vedere vânzările lor semnificative în China. Ei au încercat să-și diversifice furnizorii de cipuri pentru a include producția în interiorul și în afara Chinei și Taiwanului după penurii costisitoare în timpul pandemiei de COVID-19, potrivit Reuters.