Trump se joacă cu focul. China, principala țintă a atacurilor politice după întoarcerea la Casa Albă

Trump se joacă cu focul. China, principala țintă a atacurilor politice după întoarcerea la Casa Albă

Fostul președinte Trump și principalii săi consilieri în materie de politică externă îl avertizează pe liderul chinez Xi Jinping. Republicanii au anunțat că vor adopta o politică americană mai agresivă față de China. Odată ce Trump pare tot mai probabil să revină la Casa Albă.

La Washington există un sprijin bipartizan pentru o abordare dură a SUA față de China. Însă foștii înalți funcționari ai lui Trump, care probabil vor activa într-o a doua administrație, pledează pentru o consolidare militară mai mare a SUA în Asia. De asemenea, aceștia au în vedere și tarife punitive asupra importurilor chineze.

Trump se joacă cu focul

„Nu există un război accidental. Fixarea Washingtonului asupra conflictelor neintenționate și a liniilor fierbinți este posibil să fi încurajat Beijingul. Astfel, au adoptat un comportament mai agresiv", a declarat Matt Pottinger, fostul consilier adjunct pentru securitate națională al lui Trump.

Pottinger a făcut apel la creșterea bugetului american de apărare de 800 de miliarde de dolari. Acesta a susținut că este o necesitate pentru SUA să ajute Ucraina în războiul său defensiv împotriva Rusiei. De asemenea, are rolul de a descuraja agresiunea chineză în Indo-Pacific. „Va fi mult mai ieftin pentru noi să descurajăm în mai multe teatre simultan, decât să descurajăm foarte bine într-un teatru pentru că este același inamic", a spus el.

Ultimul consilier pe probleme de securitate națională al lui Trump, Robert O'Brien, a solicitat „desfășurarea întregului corp al pușcașilor marini în Pacific". De asemenea, acesta își dorește extinderea apărării antirachetă și a flotelor de avioane de luptă, precum și transferul unui portavion naval de la Atlantic la Pacific.

Politică economică dură față de China

Foști înalți funcționari ai administrației susțin, de asemenea, o politică economică Trump 2.0 față de China. Aceasta ar urma să includă tarife de 60 % pentru toate produsele chinezești care intră în SUA. De asemenea, vor fi majorate restricțiile privind exporturile de tehnologie către China. Trump a vorbit mult timp dur despre China, chiar dacă ocazional și-a exprimat admirația pentru puterea lui Xi ca lider al acesteia.

„China ne va stăpâni dacă continuați să îi permiteți să facă ceea ce ne fac ca țară. Ne omoară ca țară, Joe, și nu poți lăsa să se întâmple asta", a spus Trump în timpul dezbaterii CNN de săptămâna trecută. "Ne distrugi țara".

Există o dezbatere continuă cu privire la ce președinte preferă Beijingul, a declarat Bonnie Glaser, director general al programului Indo-Pacific al German Marshall Fund. Dar accentul pus de Biden pe stabilitate și comunicare cu Beijingul este probabil mai atractiv decât imprevizibilitatea lui Trump. „Cred că, pentru o vreme, chinezii s-au gândit... Oh, Trump este tranzacțional, putem face o înțelegere cu el. Cred că acum sunt mai puțin încrezători că ar putea face asta. Și cred că vor mai multă stabilitate", a spus ea.

Politica de concurență economică

Patricia Kim, expert în politica externă chineză și relațiile dintre SUA și China la Brookings Institution, a declarat că statul chinez se confruntă cu un „wild card" cu Trump și politicile previzibil de dure ale lui Biden.

„Ceea ce am auzit de la interlocutorii chinezi este că, în cazul administrației Biden, ei sunt îngrijorați că președintele își va continua politica de concurență economică dură cu China. Au văzut cât de eficientă a fost în ceea ce privește mobilizarea aliaților și partenerilor pentru a face față provocărilor pe care le ridică China. S-ar putea aștepta ca aceasta să continue", a spus ea.

Trump a fost mai puțin hotărât decât Biden să ajute Taiwanul să se apere de o potențială agresiune militară chineză, ceea ce China probabil apreciază. Dar un cor de foști înalți oficiali ai lui Trump consideră sprijinul SUA pentru Taiwan drept o prioritate pentru securitatea națională americană. Aceștia pledează pentru continuarea cooperării strânse cu țările asiatice aflate în prima linie a agresiunii chineze.

Taiwan, un subiect fierbinte

Pottinger a răspuns la recentele ciocniri dintre marinarii chinezi și forțele navale filipineze. Paza de coastă chineză a folosit topoare și cuțite pentru a ataca bărcile gonflabile filipineze. Aceasta a fost o parte a unui efort mai amplu de a discredita aliații SUA din Pacific și de a testa limitele răspunsului Americii. SUA și Filipine au un tratat de apărare reciprocă. „Este o repetiție generală pentru Taiwan. Ceea ce fac este să încerce să demonstreze că pot crea un sentiment de inutilitate. Dar și să discrediteze ideea că Statele Unite vor ajuta nu numai Filipinele, ci și Taiwanul" a declarat Pottinger.

Un alt domeniu prioritar atât pentru Biden, cât și pentru Trump este presiunea asupra Beijingului. În scopul de a limita exportul de precursori chimici pentru fentanil. Acesta este drogul care alimentează epidemia de supradoze din Statele Unite. Pottinger a numit presupusa subvenționare de către Beijing a companiilor farmaceutice chineze care produc aceste substanțe chimice o „formă de război chimic împotriva Statelor Unite".

Parteneriatul SUA-China

Felbab-Brown a declarat că statul chinez subordonează cooperarea antidrog obiectivelor sale geopolitice mai mari. De asemenea, o consideră o formă cheie de influență asupra partenerilor. În 2019, ea a remarcat că statul chinez a fost de acord să adauge toate substanțele legate de fentanil pe lista sa de substanțe controlate. Cu speranța că Trump va ridica unele tarife economice. Acesta nu a continuat și apoi a pierdut alegerile prezidențiale.

În 2022, China a suspendat oficial cooperarea antidrog cu administrația Biden. Aceasta fiind o pedeapsă pentru vizita președintelui Camerei Reprezentanților de atunci, Nancy Pelosi, în Taiwan în luna august a aceluiași an.

„Țărilor cu care are relații ostile, pe care dorește să le pedepsească, le refuză cooperarea în domeniul counternarcotic și al aplicării legii. Cu țările pe care dorește să le curteze sau cu care dorește să aibă relații de prietenie, extinde cooperarea în domeniul aplicării legii și al combaterii narcoticelor", a declarat Felbab-Brown.

Răul cel mai mic

China îl poate vedea pe Biden ca pe „răul cel mai mic dintre două rele".  Beijingul vede probabil beneficii în antagonismul lui Trump față de aliați și parteneri, în special în Europa și în regiunea Indo-Pacific. „Chinezii consideră că Europa este în joc și doresc să fie separată într-o anumită măsură de Statele Unite", a declarat Glaser, de la German Marshall Fund.

Mass-media de stat și comentatorii politici chinezi au ironizat dezbaterea dintre Biden și Trump până la limită. Se pare că s-au abținut de la a semnala o preferință pentru oricare dintre candidați. Totuși,  au folosit momentul pentru a-și consolida narațiunea despre o SUA slabă, implicată în certuri interne, conform The Hill .

Ne puteți urmări și pe Google News