Kremlinul nu recunoaște Curtea Penală Internațională. Reacție la mandatele pe numele generalilor Șoigu și Gherasimov

Kremlinul nu recunoaște Curtea Penală Internațională. Reacție la mandatele pe numele generalilor Șoigu și GherasimovDistrugerile războiului în Ucraina Sursa:Palinchak | Dreamstime.com

Kremlinul nu recunoaște autoritatea Curții Penale Internaționale după mandatele de arestare emise pe numele lui Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov. Dmitro Peskov a reacționat după acuzațiile de crime de război.

Curtea Penală Internațională (CPI) a identificat motive pentru a-i considera pe cei doi responsabili ruși vinovați de crime de război împotriva Ucrainei. Acuzațiile vizează operațiunile de distrugere a instrastructurii electrice.

Kremlinul respinge acuzațiile CPI

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a calificat drept absurde cele două mandate de arestare. CPI dorește reținerea și aducerea în fața judecătorilor internaționali a celor doi responsabili militari ruși de rang înalt. Este vorba despre şeful Statului Major, Valeri Gherasimov, şi de ministrul Apărării, Serghei Şoigu, transmite AFP. Cei doi sunt acuzați de crime comise de armata rusă împotriva civililor ucraineni.

Kremlinul respinge acuzaţiile formulate de CPI și nu recunoaște autoritatea acestei instanțe. De altfel, Rusia nu se numără printre statele semnatare ale Statutului de la Roma, tratatul care a instituit CPI.

„Nu recunoaştem competenţa acestei instanţe. (...) Considerăm absurde aceste mandate”, a declarat Dmitri Peskov.

CPI nu dispune de o forţă de poliţie proprie care să pună în executare mandatele de arestare. Conform tratatelor, statele membre sunt obligate să aresteze pe oricine face obiectul unui astfel de mandat, dacă intră pe teritoriul lor.

Peskov

Dmitri Peskov Sursa foto: Kremlin

Mandat de arestare pe numele lui Putin

Kremlinul are toate motivele să nu recunoască autoritatea CPI. Aceasta deoarece în primăvara anului trecut, instanța internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin. A fost vizat și comisarul pentru drepturile copiilor pentru deportarea copiilor din Ucraina în Rusia.

La vremea respectivă Kremlinul a respins acuzațiile formulate, în mod ferm.

Serghei Șoigu nu mai deține conducerea Ministerului de Război din Rusia, din luna mai. El a fost înlocuit cu tehnocratul Andrei Belousov, după mai bine de doi ani de război în Ucraina. Decizia are legătură, au apreciat analiștii, cu gestionarea mai eficientă a fonurilor destinate eforturilor militare.

Valeri Gherasimov conduce Statul Major al Armatei Ruse. Kremlinul a declarat că nu este prevăzută „nicio schimbare” a acestuia, în ciuda eșecurilor de pe câmpurile de luptă.

Serghei Șoigu și vladimir Putin

Vladimir Putin și Serghei Șoigu. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Kremlinul a izbucnit după noile acuzații

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un comunicat de presă care justifică cele două mandate de arestare. Kremlinul a izbucnit după această decizie și a respins toate aceste acuzații.

CPI susține, însă, că judecătorii săi au „motive rezonabile pentru a considera că cei doi suspecţi poartă responsabilitatea pentru loviturile cu rachete efectuate de forţele armate ruse împotriva infrastructurii electrice ucrainene cel puţin începând din 10 octombrie 2022 până cel puţin pe 9 martie 2023”.

Mai mult, Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov sunt acuzaţi că au direcționat atacurile armatei ruse către obiective civile. Astfel, au fost făcute victime nevinovate, în rândul ucrainenilor, și pagube colaterale excesive. Cei doi sunt suspectați de crime împotriva umanității, prin „acte inumane”, aşa cum sunt definite în Statutul de la Roma.