Alegeri prezidențiale. Consultările dintre PSD și PNL, rămase fără rezultat. Update

Alegeri prezidențiale. Consultările dintre PSD și PNL, rămase fără rezultat. Update Alegeri. Sursa foto: dreamstime.com

Update. În urma consultărilor de marți, liderii celoe două puteri nu au găsit varianta comună pentru alegerile prezidențiale. PSD cere ca acestea să fie organizate în luna septembrie, în timp ce liberalii vor ca primul tur să fie stabilit pentru luna octombrie.

Liderii PNL și PSD se reunesc pentru stabilirea datei alegerilor prezidențiale. Aceștia vor decide dacă primul tur de scrutin va fi organizat pe 15 sau 29 septembrie.

Alegeri prezidențiale. Liderii coaliției vor lua decizia finală

Aleșii se întâlni marți, începând cu ora 10.00, pentru a stabili ultimele detalii legate de prezidențiale. Liderii coaliției vor alege dacă primul tur de scrutin se va desfășura pe data de 15 septembrie sau la finalul lunii, pe 29.

alegeri prezidențiale

Sursa Foto: Arhiva EVZ

În urma ședinței de Guvern desfășurate vineri, Marcel Ciolacu i-a solicitat ministrului de Interne să pună la punct proiectul hotărârii de guvern pentru alegeri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Două variante de lucru

La finalul săptămânii trecute, liderii celor două puteri au avut două întâlniri legate de alegeri. În urma numeroaselor discuții, partidele din coaliție nu au reușit să ajungă la un numitor comun. Dacă primul tur al acestui scrutin se va organiza în luna septembrie, Guvernul trebuie să dea hotărârea hotărâre până pe data de 2 iulie.

Nicolae Ciucă, președintele PNL

Sursa: Inguam Foto/George Călin

Miercuri și joi, cei din coaliție au discutat despre data acestui scrutin, însă nu au stabilit o dată comună. Astfel, variantele de lucru rămase au fost 15 și 29 septembrie.

Alegeri prezidențiale. PNL vrea alegeri în noiembrie și decembrie

Reprezentanții Partidului Național Liberal Și-au arătat intenția de a păstra calendarul în acord cu prevederile constituționale. Astfel, aceștia susțin organizarea alegerilor în noiembrie și decembrie.

Cei din penele susțin că varianta candidaturii comune pentru preşedinte-premier nu mai poate fi luată în discuție. Astfel, ideea devansării primului tur nu se mai justifică.

Totodată, aceștia susțin că varianta din septembrie se suprapune cu începerea anului școlar. Acest fapt care ar duce la perturbarea activității educaționale.

La discuțiile de marți,  reprezentanții coaliției vor stabili dacă primul tur al acestui scrutin se va organiza la jumătatea sau la finalul lunii septembrie.

Săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu a cerut deja pregătirea documentației necesare legate de acest context.