Republica Moldova, doi ani de la primirea statutului de candidat la aderarea în UE

Republica Moldova, doi ani de la primirea statutului de candidat la aderarea în UE

Republica Moldova sărbătorește, azi, 23 iunie, doi ani de când a intrat în marele joc ce îi dă dreptul să spere la aderarea la Uniunea Europeană (UE).

Cu această ocazie, Maia Sandul, liderul de la Chișinău, a transmis un mesaj. „Azi marcăm doi ani de la obținerea statutului de țară candidată pentru aderare la UE - doi ani de muncă intensă pentru a putea lansa negocierile de aderare.

În fiecare zi lucrăm pentru obiectivul nostru național - cel de a pregăti Republica Moldova pentru aderare până în 2030”, a spus președintele Basarabiei.

Mesajul transmis de președintele din Republica Moldova, Maia Sandu

Cu acest prilej, Maia Sandu a publicat și un filmuleț în care apar secvențe de la semnarea cererii de aderare a Moldovei la UE, secvențe cu primul chestionare transmis spre UE, de la obținerea statului de țară candidată, de la Adunarea „ Moldova Europeană”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar și de la summit-ul Comunității Politice Europene, de la deschiderea negocierilor de aderare la UE, de la demararea screening-ului și de la semnarea decretului pentru inițierea negocierilor de aderare R. Moldova - UE. Filmulețul respectiv se încheie cu un mesaj al negociatorului șef din partea Basarabiei, Cristina Gherasimov.

Uniunea Europeană demarează în mod oficial negocierile de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei. La data de 25 iunie, președinția belgiană a UE va convoca primele conferințe interguvernamentale cu cele două țări.

Consiliul European a decis la summit-ul ce s-a desfășurat la data de 14 decembrie 2023, începerea negocierilor de aderare cu Basarabia și Ucraina. Decizia a fost luată după ce ambele state au depus cereri de aderare la UE și au obținut statut de țară candidat la aderare, în urmă cu doi ani, conform moldpres.md.

Tot azi, s-a sărbătorit Declarația de Suveranitate. Care a fost adoptată de deputații Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești pe 23 iunie 1990, deschizând calea către independență, democrație și stat de drept.