Ziua Suveranităţii Republicii Moldova. Maia Sandu: Democrația și libertatea nu sunt bunuri date

Ziua Suveranităţii Republicii Moldova. Maia Sandu: Democrația și libertatea nu sunt bunuri date Sursa foto: Președinta Republicii Moldova Maia Sandu/ Facebook

Declarația de Suveranitate a fost adoptată de deputații Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești pe 23 iunie 1990, deschizând calea către independență, democrație și stat de drept.

În acest context, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj în care a subliniat că Republica Moldova a trecut printr-un drum plin de provocări până acum. Cu toate acestea, în cei peste 34 de ani de ani, Republica Moldova a rămas o națiune pașnică și democratică cu un popor care deține suveranitatea și decide soarta sa.

„Poporul va decide și la referendumul din această toamnă soarta țării pentru deceniile care urmează - dacă sprijină aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. Am învățat, în anii de independență, că democrația și libertatea nu sunt bunuri date. Aceste valori trebuie apărate, în fiecare zi, dacă vrem să ne construim o viață pașnică și prosperă, aici, la noi acasă, și să lăsăm moștenire copiilor o țară liberă, independentă și protejată”, a transmis Maia Sandu.

Ziua Suveranităţii Republicii Moldova

Sursa foto: Agenția Națională a Arhivelor

Referendumul din Republica Moldova va avea loc pe 20 octombrie

Parlamentul de la Chişinău a adoptat, pe 16 mai, o hotărâre privind desfăşurarea referendumului republican constituţional asupra aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Proiectul de lege care modifică Constituția Republicii Moldova va fi pus la vot la referendumul care va avea loc pe 20 octombrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebarea la care cetățenii cu drept de vot la referendum vor răspunde va fi: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”

Documentul mai prevede completarea Constituţiei cu un nou titlu: „Integrarea în Uniunea Europeană’. Astfel, se propune ca aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum şi ca aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene să se realizeze de Parlament prin lege organică, iar prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi ale celorlalte acte juridice cu caracter obligatoriu ale Uniunii Europene să aibă prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.