„DescOperă”, festival în aer liber la Orheiul Vechi

„DescOperă”, festival în aer liber la Orheiul Vechi Sursa foto: orheiulvechi.com

În perioada 21-23 iunie 2024,  Rezervația Cultural-Naturală Orheiul Vechi va fi din nou gazda Festivalului de Muzică Clasică „DescOperă ”, unicul festival de muzică clasică în aer liber din Europa de Est. Evenimentul aflat la cea de-a VII-a ediție este consacrat Centenarului Giacomo Puccini. În 2024, se împlinesc 100 de ani de la trecerea în eternitate a marelui compozitor de operă italian.

Artiștii Teatrului de Operă din Roma vor deschide Festivalul „DescOperă”

Festivalul „DescOperă” va fi deschis de soliștii Teatrului de Operă din Roma, cu un recital de arii eterne, dedicat compozitorului Giacomo Puccini. Artiștii italieni vor fi acompaniați de Orchestra Simfonică a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău, dirijată de Carlo Donadio.

Renumiții soliști ai Operei Naționale din București revin pe scena lirică din Basarabia

În a doua zi a festivalului, la 22 iunie, vor evolua renumiții artiști de la Opera Națională București, în spectacolul „Tosca”, de Giacomo Puccini. Va participa Corul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, dirijat de Daniel Jinga.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 23 iunie, iubitorii teatrului liric vor admira soliștii Operei Naționale din Chișinău, în spectacolul „La bohème”, de Giacomo Puccini, alături de orchestra simfonică și corul instituției, dirijate de Nicolae Dohotaru.

Accesul spectatorilor va fi permis de la ora 19:00, iar spectacolele vor începe la ora 20:00.

Sergiu Prodan, ministrul culturii: „Festivalul „DescOPERĂ”, un model de dialog cultural și interstatal de succes”

„Mă bucur că, în acest an, Festivalul de Muzică Clasică în aer liber „DescOperă” va fi dedicat Centenarului marelui Giacomo Puccini. Este compozitorul pe care l-am omagiat și la concertul organizat, cu prilejul vizitei, la Chișinău, a Președintelui Republicii Italiene, Sergio Mattarella,  care a reunit sub bagheta maestrului Mihai Agafița artiști de marcă din Republica Moldova.

Ne realizăm, astfel, dezideratul de diplomație culturală, ce creează punți între țări și oameni. Este un model de dialog cultural și interstatal de succes, de care sunt mândru și pe care vrem să-l dezvoltăm în continuare”, a declarat Sergiu Prodan, ministrul culturii al Republicii Moldova.

Evenimentul din Orheiul Vechi,  punct de reper în calendarul cultural-turistic al Republicii Moldova

„Festivalul „DescOperă” a devenit un punct de reper în calendarul cultural-turistic al republicii noastre, aducând împreună artiști excepționali, orchestre remarcabile și publicul iubitor de muzică într-un cadru natural și pitoresc, cum este cel de la Butuceni. Acest festival ne oferă nu doar o experiență muzicală unică. Reprezintă și o sărbătoare a patrimoniului nostru cultural”, consideră ministrul Sergiu Prodan.

Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Organizaţia Concertistică şi de Management Artistic „Moldova-Concert”.

Prilej de vacanță excepțională, în zona Orheiului Vechi, cu peisaje mirifice și localnici ospitalieri

Iubitorii teatrului liric vor urmări spectacolele „DescOperă”  într-un loc inedit – Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi” din localitatea Butuceni, situată la doar 45 de minute de Chișinău. Este și un prilej de vacanță excepțională, în această zonă unică pe glob, prin peisajele sale mirifice, mister istoric, arhitectural și cultural al unei vechi civilizații.

Orheiul Vechi este una dintre destinațiile de primă importanță ale Basarabiei, îndrăgită de turiștii din lumea întreagă. Aceasta și grație ospitalității localnicilor, tradițiilor acestora și vestitelor pensiuni deschise acolo.