Stațiunea pierdută de România. Are de toate, inclusiv locuințe săpate în stâncă. Foto

Stațiunea pierdută de România. Are de toate, inclusiv locuințe săpate în stâncă. Foto Orhei se află la 40-50 de minute cu mașina de Chișinău. Sursa foto: Dreamstime

Nu ți-ai făcut încă planuri de vacanță? Poți alege această stațiune care îți oferă absolut tot, de la drumeții montane, mâncare delicioasă, istorie și foarte multe activități sportive.

Aflat la o distanță de numai 45-50 de minute de capitala Chișinău, Orheiul Vechi este o destinație obligatoriu de vizitat de cei care caută istorie, arhitectură autentică, peisaje frumoase și tradiții culinare locale. Râul Răut șerpuiește printre stânci și sate cochete, cele mai importante de vizitat fiind Butuceni și Trebujeni, care în ultimii ani au cunoscut o dezvoltare impresionantă a turismului. Rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi” a devenit o zonă pilot pentru birdwatching, întrucât aici trăiesc în jur de 100 de specii de păsări, care reprezintă o treime din numărul total de păsări care pot fi văzute în Republica Moldova.

Nu rata șansa să surprinzi păsările în tocmai cinci habitate naturale: în lunci, păduri, ape, sate și câmpuri agricole, parcurgând cele șase trasee de birdwatching.

Biserica Naşterea Maicii Domnului

Mănăstirea își are începuturile din secolele XV–XVI, când pe locul actualei construcții a existat o bisericuță din lemn. Activitatea mănăstirii a fost strâns legată de schitul rupestru „Peștera”. Nu se găsesc mărturii ale activității schiturilor din zonă în perioada secolelor XVIII–XIX. Către sfârșitul secolul XIX viața monahală din zonă a început a fi reanimată. La 1905 mănăstirea Nașterea Maicii Domnului a fost sfințită și redeschisă.

Ne puteți urmări și pe Google News

După instaurarea regimului sovietic, mănăstirea Nașterea Maicii Domnului, inclusiv și schitul rupestru Adormirea Maicii Domnului, au fost transformate în muzeu în aer liber. În 1947 inventarul mănăstirii – cărți și icoane, au fost cedate unor mănăstiri din Ucraina. În 1968 au fost scoase și clopotele, fiind înlocuite cu butelii de gaz. Clopotele actuale au fost aduse recent din Rusia. Actuala obște monahală a fost înregistrată oficial în 1996, iar slujbe au început să fie oficiate din 1998.

Mânăstirea Pârcălabului Bosie

Complex compus dintr-o biserică rupestră și 9 chilii monahale, situate la 25 m înălțime, datează din secolul XVII d. Hr. Se remarcă prin inscripțiile medievale lapidare, scrise cu grafie chirilică în limbile slavonă, română, unice de acest gen, păstrate în Republica Moldova. Construcția îi este atribuită Pârcălabului de Orhei Bosie, care a lăsat o inscripție ctitoricească la intrarea în Biserică, în îndepărtatul an 1665.

Cele 9 chilii adiacente bisericii sunt interesante prin amenajarea lor pe interior: paturi de piatră, vetre, deschiderile de ferestre, dar și urme ale diferitor construcții de lemn: pereți despărțitori, grinzi etc.

Schitul „Peştera”

Parte componentă a complexului rupestru Butuceni, Schitul „Peștera” cuprinde o biserică, 11 chilii monahale, clopotniță și o cruce masivă din piatră. Lăcașul sfânt a fost construit prin refolosirea unor încăperi mai vechi, ale căror urme se profilează pe suprafața pereților. Cele 11 chilii au fost săpate în malul abrupt al Răutului încă în secolul XV, având mai multe perioade de funcționalitate.

Schitul se completează cu o clopotniță și o cruce masivă din piatră, ce datează din sec. XVIII. Deseori veți vedea mergând spre această cruce cupluri de miri, dornici să-și imortalizeze ziua cununiei în acest loc plin de legende.

Băile Tătărești

În memoria localnicilor, denumirea acestui loc este cunoscută sub forma de „Feredeu”, ceea ce semnifică stațiune balneară sau baie orășănească. Locația uneia dintre cele 3 Băi Tătărești se afla pe malul Răutului, în prezent acest loc poate fi observat prin intermediul zidurilor rămase, ce reprezintă fundația unei clădiri fundamentale de piatră. În anii 1948-1950, arheologii au descoperit în limitele Orheiului Vechi, pe malul  Răutului, vestigiile a trei construcţii, ce s-au dovedit a fi băile din epoca Hoardei de  Aur.

Construcțiile erau dotate cu sistem de încălzire, aveau țevi de evacuare pentru vaporii supraîncălziți și posedau rețele de alimentare cu apă destul de ramificate. În interior pot fi vizibile rămășițe a ceea ce cândva au fost săli de baie, vestiare, camere de foc și anexe gospodărești. Pereții clădirii erau făcuți din piatră colțuroasă puțin prelucrată, dar rezistentă, fapt datorită căruia fundamentul clădirii s-a păstrat până în prezent. Baia, ale cărei fundații s-au păstrat până în prezent, este una din cele trei feredeie realizate în prima parte a sec. XIV în diferite colțuri ale orașului.

Muzeul satului – gospodăria tradițională țărănească

Gospodărie tipică pentru satul Butuceni datează cu secolele XIX-XX. Interiorul gospodăriei cuprinde casa, bașca, beciul, loznița, râșnița și alte elemente adiacente, toate acestea fiind îngrădite cu un zid de piatră ce-l delimita pe țăranul moldovean de lume. Nici mai mult, nici mai puțin decât i-ar fi trebuit unei gospodării – fiecare construcție își avea menirea sa: beciul era pentru păstrarea proviziilor, bașca – locuința de vară, loznița reprezenta un cuptor special pentru uscarea fructelor, iar râșnița servea gospodarilor la măcinarea cerealelor – fără tehnologii și ecrane digitale, totul se făcea manual.

Cetatea geto-dacilor

Fiind o zonă perfectă din punct de vedere strategic, bazinul râului Răut a găzduit unul dintre cele mai vestite popoare ale antichității – Geto – Dacii. Amplasată pe suprafața promontoriului Butuceni, Cetatea geto-dacilor este cea mai veche construcție fortificată din Orheiul Vechi, datând din sec. VII – V î. Hr. Inițial – citadelă, mai târziu lărgită până la dimensiunile unei cetăți adevărate, locația a suferit multe schimbări de-a lungul a patru secole de existență: lărgirea incintei, amenajarea unor noi fortificații, reamenajarea celor vechi, schimbarea structurii, toate acestea protejate de 10 linii de apărare formate din valuri, șanțuri, un zid și o palisadă.

Schitul Pârcălabului Albu-Mașcăuți

Complexul păstrează circa 20 de încăperi rupestre situate în cinci nivele, unele dintre acestea fiind legate între ele. Chiliile care s-au păstrat sunt de dimensiuni deosebit de mici, destinate unei existențe austere, fapt confirmat și de amplasarea acestora la o înălțime de 70-80 de metri deasupra apei. În prezent, schitul este în proces de degradare din cauza calamităților naturale. Accesul turiștilor în zonă este LIMITAT.

Complexul muzeal Orheiul Vechi

Complexul muzeal „Orheiul Vechi” dispune de un centru expozițional în cadrul căruia sunt integrate prețioase vestigii arheologice, descoperite pe teritoriul rezervației în timpul săpăturilor.

Centrul expozițional este structurat în funcție de epocile istorice și reflectă toate etapele biotopice ale civilizațiilor locuitoare în microzona Orheiul Vechi.

În fondurile complexului muzeal sunt depozitate colecții impresionante de obiecte de patrimoniu, care conțin circa 6000 piese de inventar (unelte, arme, sticlă, monede ș.a.) și peste 100 mii fragmente de ceramică.

De asemenea, vernisarea include exponente etnografice: țesături, haine tradiționale țărănești, podoabe din metal ș.a.  Sub forma unor variate expoziții tematice în incinta complexului se regăsesc elemente de arhitectură medievală și modernă.

Activităţi pentru cei care vizitează zona

Aşezarea geografică a Orheiului Vechi permite mai multe activităţi pentru consumatorii de... adrenalină şi nu numai.

Zbor cu parapanta

Dacă ești iubitor de senzații tari, atunci la Orheiul Vechi există o activitate pe potriva ta! Zborul cu parapanta îți va umple sufletul cu senzații tari, iar venele – cu adrenalină. Punctul de start – stâncile de peste 100 de metri înălțime.

Fă câțiva pași și lasă-te purtat de aripi peste frumusețea din inima Moldovei. Pentru a rezerva un zbor accesează www.paraplan.md

Hiking

Dacă ești un iubitor de mers pe jos sau cu bicicleta, atunci trebuie să știi că la Orheiul Vechi au fost deschise trasee pentru biking și hiking. Descoperă frumusețea plaiului moldav pas cu pas, oprește-te la poalele unei stânci, sau în vârful acesteia pentru un picnic și bucură-te de peisajul în mijlocul căruia te afli.

Kayaking

Pentru cei care vor să guste o altfel de experiență în Moldova, le recomandăm să se aventureze într-un tur de kayak pe Răut. Adică, urci în barcă, îți pui vesta de protecție și descoperi cele mai ascunse locuri ale Moldovei! Ajungi acolo unde puțini o fac! După câteva ore de vâslit pe Răut, poți face un popas într-un sat de pe mal și să mănânci cea mai gustoasă zeamă din viața ta.

Dar, dacă alegeți să rămâneți pe noapte în cort, atunci vă promitem că va fi una dintre cele mai frumoase nopți cu stele din viața voastră. Cafeaua fiartă la rug de dimineață e tare delicioasă, iar aburii deasupra Răutului vă vor duce cu gândul la visele care nu credeați că se vor împlini vreodată. Menționăm că, acest tip de sport este recomandat pentru familii și team building-uri, totodată cei de la www.kayakingtours.md pot organiza și tururi personalizate.

Plimbări cu bicicleta

Special pentru cei care n-au timp să stea locului nici în vacanță, la Orheiul Vechi au fost deschise șase trasee turistice pentru observarea păsărilor, drumeții și cicloturism, situate în arealul Rezervației. Traseele au complexitate diferită, de la 4 la 23 de kilometri, și pot fi parcurse pe jos sau cu bicicleta, traversând defileurile pitorești ale râului Răut. Experiența este completată de obiectivele turistice din zonă, opriri gastronomice și puncte de cazare în pensiunile rurale ale Orheiului Vechi.

Ateliere gastronomice

la pensiunile din Orheiul Vechi! Învățați să coaceți pâine tradițională cu botcală de casă, apoi învârtiți sarmale-n frunze de vie sau varză și preparați colțunași cu vișină ca la Orheiul Vechi. Răbdarea și măiestria gospodinelor din sate vă vor îndrăgosti de bucătăria moldovenească. Atenție! Pentru a beneficia de un atelier de gătit, solicitați în avans acest serviciu la pensiunea pe care o vizitați.

Activități la pensiuni din Orhei

Pensiunile din Orheiul Vechi vă vor bucura nu doar cu condiții bune de cazare și bucătărie tradițională diversă. La solicitarea Dvs, acestea pot să vă organizeze un întreg program de experienţe autentice. Important este să le solicitaţi în avans gazdelor activitățile pe care ați dori să le aveți pe parcursul șederii voastre.

Dacă aveți puțin timp, dar vreți să vedeți toată Moldova la un loc, atunci destinația voastră este Eco-Resort Butuceni. O să începem prin a vă spune că aici puteți să trăiți o zi exact ca un locuitor al satului. Dați mâncare la animale, mulgeți vaca, strângeți ouăle din coteț, mai pe scurt descoperiți adevăratul farmec al vieții de la țară. Totodată aveți șansa să participați la atelierele de gătit.

Cu mâinile voastre veți plămădi și împleti colaci. Aici se gătește fenomenal, iar deseori meniul este condimentat cu muzică și dansuri locale. Totodată puteți face hiking pe stâncile de la Orheiul Vechi, iar seara vă puteți relaxa în SPA-ul de la pensiune. Cei care vin de Crăciun la Butuceni pot să se dea cu sania trasă de cai și să asculte colinde tradiționale. Toate căsuțele sunt construite sută la sută din materiale ecologice, iar cei mai norocoși pot dormi chiar pe o lejancă (pat-sobă) adevărată.

Casa din luncă este prima pensiune rurală din Republica Moldova, creată în gospodăria familiei Benzin, în satul Trebujeni, raionul Orhei.

Pensiunea și-a primit acest nume din cauza că se află sub cea mai frumoasă stâncă din sat. Pe lângă mâncare bună tradițională, plimbări cu căruța, dansuri și ateliere de gătit, aici veți putea să învățați să împletiți păpuși și pălării din pănușă – un vechi meșteșug tradițional.

Odihniți-vă în vechea ogradă de la Valea Stâncii, respirați cu aerul înmiresmat al serilor de la țară și bucurați-vă de tot ce se numește – tradiție. Valea Stâncii vă va ajuta să descoperiți tradițiile locale, să scăpați de grijile cotidiene și să vă bucurați de lucruri mărunte, dar importante.

Reședința Rotundu este locul care îmbină farmecul vieții de la sat cu modernitatea. Pe întreg teritoriul locației ochiul tău va fi bucurat de împletirea armonioasă a stilului tradițional moldovenesc cu design-ul Shabby chic. Pe lângă bucate delicioase, ceai aromat din ierburi și atmosferă deosebit de sufletească, gazdele complexului vă provoacă să participați și la clăcile organizate în gospodărie: primăvara la curățatul viei și plantatul zarzavaturilor; vara – la pescuit și culegerea fructelor și legumelor de sezon; iar toamna – poftiți la culesul strugurilor și producerea vinurilor.

Ți-ai organizat o escapadă de câteva zile la Orheiul Vechi împreună cu patrupedul tău? Atunci ești binevenit La Popas la Butuceni. Aici poți gusta din bucătăria tradițională, pe care, gazdele casei te invită să o asociezi cu un vin tânăr de casă.