Siria - Idlib... Momentul în care relațiile turco-ruse au luat o altă turnură

Siria - Idlib... Momentul în care relațiile turco-ruse au luat o altă turnură

Siria. Printre instituţiile înfiinţate în ultima perioadă în Turcia, Academia Naţională de Informaţii (MIA) ocupă un loc aparte. Primul raport publicat de Academie, pe 11 ianuarie 2024, avea ca temă "Mişcările de Extremă Dreapta din Statele Occidentale în 2023". Cele mai recente alegeri pentru Parlamentul European au arătat cât de corect a fost acest titlu.

Ulterior, Academia a publicat pe 17 mai 2024 un raport intitulat "Combaterea Terorismului şi Turcia: Structura ISIS/Horasan", care a dezvăluit un aspect interesant asupra căruia voi insista în acest articol. Raportul analiza strategia structurii ISIS din Horasan (regiune istorică ce se întindea pe teritorii care aparţin astăzi Afganistanului, Iranului, Turkmenistanului, Tadjikistanului și Uzbekistanului - n.red.) de radicalizare şi de creare a unui val de teroare în Asia Centrală şi Africa.

Pe baza acestor informații introductive, să interpretăm o serie de evenimente din istoria recentă, poziția unică a Turciei și valoarea diplomației în domeniul schimbului de informații... *5 ianuarie 2024... În Iran, la Kerman, 84 de persoane și-au pierdut viața și alte aproximativ 280 au fost rănite în două explozii separate în apropierea cimitirului în care se află mormântul fostului comandant al armatei Gărzilor Revoluționare, generalul Qassem Soleimani.

*28 ianuarie 2024... Un atac armat la Biserica Sfânta Maria din Sarıyer, Istanbul, a dus la moartea unei persoane. *22 Martie 2024... Un atentat terorist a fost comis la sala de concerte „Crocus City Hall” de lângă Moscova. 143 de persoane au murit și alte 360 au fost rănite...

Ne puteți urmări și pe Google News

Să trecem la aspectele sensibile ale problemei.

Nu este ciudat faptul că o organizaţie teroristă (ISIS) despre care se spune că este împotriva ţărilor occidentale şi a sistemului de valori occidental a atacat ţări care au probleme cu Occidentul, chiar dacă din motive diferite? Dacă mai este nevoie să amintesc...

În momentul în care ISIS a pierdut controlul în Siria şi Irak, o ramură a organizaţiei s-a îndreptat către Afganistan şi Tadjikistan, o alta către Africa. Organizaţia ISIS Horasan foloseşte mai ales tadjici iar liderul ei este un tadjic afgan. Faptul că serviciile turceşti de informaţii au intrat în stare de alertă după atacul terorist de la biserica Sfânta Maria a prevenit alte atacuri sângeroase. Contactele rapide cu Rusia în urma atentatului de la Crocus au împiedicat al doilea atac planificat de ISIS Horasan asupra unui mall aglomerat. Presa rusă a scris însă că unii dintre teroriști au rămas o vreme la Istanbul, dând de înțeles că s-au radicalizat acolo. Ce să vezi... Teroriştii unelteau împotriva Rusiei de ani de zile! Mai rău, invocând drept pretext atentatul de la Crocus Mall, ruşii au spus că "un pilon al acţiunii teroriste este la Idlib" şi au vrut să atace. Turcia nu s-a limitat la a demonstra că atacul terorist de la Crocus nu are legătură cu grupurile de la Idlib ci a dezvăluit în întregime modul de acţiune şi de organizare al grupului ISIS Horasan, despre care Rusia nu ştia suficiente lucruri şi pe care nu îl lua suficient în calcul. Şi în final...

 

Teza radicalizării. Acuzaţia că radicalizarea are loc doar în ţările islamice. Desigur, aceasta este o denaturare a percepției... Astăzi, radicalizarea israeliană produce un genocid în Gaza. Iar în India există o radicalizare împotriva musulmanilor. În Myanmar, așa-zișii oameni pașnici, budiștii, ucid din nou musulmani. Consecințele ascensiunii extremei drepte în Europa sunt deja cunoscute.

Inainte sa uit...

Jumătate dintre membrii ISIS aflaţi în taberele de izolare din Siria sunt de origine europeană. Iar Occidentul, Europa însăși, nu dorește să-și ia înapoi cetățenii radicalizați. În concluzie... Amenințare în amenințare! Suntem într-o lume în care urmele de cai se amestecă cu urmele de câini!

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / sabah.com.tr