Summitul pentru pace din Elveţia. Ajutor de 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina

Summitul pentru pace din Elveţia. Ajutor de 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina Război în Ucraina / Sursa foto: Facebook

Vicepreşedinta Statelor Unite Kamala Harris a anunţat un ajutor de peste 1,5 miliarde de dolari destinat Ucrainei, parţial pentru sectorul energetic şi situaţia sa umanitară, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, transmite Reuters.

„Astăzi, ca parte a Summit-ului pentru pace din Ucraina și a celei de-a șasea întâlniri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, vicepreședintele Kamala Harris anunță că Statele Unite vor oferi peste 1,5 miliarde de dolari prin USAID și Departamentul de Stat pentru a sprijini poporul Ucrainei,” se arată în comunicat.

”Aceste eforturi vor ajuta Ucraina să răspundă la cele mai recente atacuri ale Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene prin sprijinirea reparaţiilor şi refacerii, îmbunătăţind rezistenţa Ucrainei la întreruperile aprovizionării cu energie şi punând bazele pentru repararea şi extinderea sistemului energetic al Ucrainei”, a spus biroul de presă al Kamalei Harris

Vicepreședinta SUA, Kamala Harris.

Vicepreședinta SUA, Kamala Harris. (Official White House Photo by Lawrence Jackson)

Summitul pentru pace din Elveţia. Bani pentru refacerea infrastructurii energetice

Tranșele din ajutor vor fi plătite prin Departamentul de Stat și Agenția pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Ne puteți urmări și pe Google News

Un total de 824 milioane dolari vor fi alocați pentru refacerea de urgență a infrastructurii energetice, iar volumul asistenței umanitare se va ridica la 379 milioane de dolari, a anunțat Kamala Harris.

Alte 300 de milioane de dolari vor fi alocate pentru achiziționarea de echipamente de salvare și prim ajutor pentru serviciul de frontieră ucrainean și agențiile de aplicare a legii și pentru asistență de securitate civilă ucraineană.

„Acest sprijin îi va ajuta să opereze în siguranță în primele linii ale războiului, pentru a apăra teritoriul Ucrainei, pentru a salva civilii vizați de atacurile Kremlinului, pentru a proteja infrastructura critică și pentru a investiga cele peste 120.000 de cazuri înregistrate de crime de război și alte atrocități,l” menționează biroul de presă al vicepreședintei.