Codul Rutier. Boala extrem de răspândită ce te ține departe de volan
- Alexandru Sălăvăstru
- 13 iunie 2024, 06:05
Codul Rutier. Persoanele care suferă de diabet au un regim special atunci când încearcă să obțină permisul de conducere sau să îl reînnoiască.
Codul Rutier. Regim special pentru șoferii care au diabet
Chiar dacă statisticile arată că diabeticii nu provoacă mai multe accidente decât cei care nu suferă de diabet, există anumite situații în care boala îi poate pune în pericol pe ei și alți participanți la trafic.
Una dintre situațiile periculoase este cea în care persoana suferă de glicemie scăzută.
Astfel, din acest motiv, șoferii diabetici sunt vizați de anumite regulamente.
Control medical în cazul diabeticilor care necesită insulină și doresc să obțină permisul de conducere
Capacitatea de a conduce este certificată dacă pot dovedi că monitorizează în mod regular metabolismul.
Multe persoane care suferă de diabet se întreabă dacă trebuie să renunțe la permisul de conducere dacă îl au și dacă au fost diagnosticați cu diabet. În acest caz răspunsul este nu deoarece nimeni nu este obligat să raporteze diagnosticul de diabet la autoritățile rutiere.
Diabeticii sunt împărțiți în trei grupuri:
- Cei care sunt tratați doar cu dietă sau medicamente pentru a îmbunătăți rezistența la insulină (biguanide, sensibilizante la insulină) și/sau antidiabetice pentru a întârzia absorbția nutrienților poate conduce fără restricții.
- Cei care iau produse farmaceutice de tip sulfoniluree are un risc scăzut de hipoglicemie. Prin urmare, un medic trebuie să examineze mai întâi persoana în cauză și să întocmească un raport medical. Dacă situația metabolică este stabilă, nimic nu stă în calea obținerii permisului de conducere.
- Lucrurile devin mai dificile pentru al treilea grup de diabetici: cei care sunt tratați cu insulină. Riscul de apariție a hipoglicemiei este deosebit de mare aici. Acest lucru poate fi periculos pe drum așa că se impune și raportul medical în acest caz. Mai mult, starea metabolică trebuie verificată de medic la fiecare șase săptămâni, scrie diabetesde.org.
Codul Rutier. Interdicția de a conduce din motive medicale
Șoferilor cu diabet li se recomandă să evite să conducă noaptea.
Puțini se gândesc la hipoglicemie, care este cel mai frecvent motiv pentru situațiile critice la volan.
Când glicemia scade, creierul este alimentat cu mai puțină energie. De aici rezultă amețeli, dureri de cap, tulburări de vedere, de vorbire sau amorțeală.