Risc de cancer de patru ori mai mare la pacienții cu diabet zaharat

Risc de cancer de patru ori mai mare la pacienții cu diabet zaharat Cancer. Sursa foto: Pixabay

Risc de cancer de patru ori mai mare la pacienții cu diabet zaharat. Un studiu național realizat de Centrul Clinic al Universității din Pécs a constatat că diabetul de tip 2 crește riscul cardiovascular, renal și de cancer. Diabeticii, în special tinerii, aveau un risc de cancer de patru ori mai mare decât non-diabeticii.

Risc de cancer mai mare la pacienții cu diabet zaharat

Comunicatul de presă notează că Asociația Maghiară de Diabet a descris recent studiul său la nivel național, comparând 50.000 de diabetici de tip 2 nou diagnosticați cu șapte milioane de non-diabetici. Diabetul a crescut riscul de cancer de peste patru ori, potrivit Világgazdaság.

diabet

Diabet. Sursa foto: 78206202 © Vchalup | Dreamstime.com

Centrul Clinic al Universității din Pécs, Departamentul 2 de Medicină Internă și Centrul Nefrologic au condus studiul. Profesorul István Wittmann, șeful grupului de lucru, a remarcat că diferența de risc în cazul diabetului a fost mai mare la grupele de vârstă mai tinere decât la cele mai în vârstă. El a adăugat:

Cele mai mari diferențe de risc au fost pentru cancerul pancreatic, hepatic și renal (de 17,43 ori, 8,81 ori și 6,67 ori).

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce spun experții

El a remarcat că non-diabeticii au înregistrat o scădere a ratelor de cancer, dar nu și diabeticii. Depistarea tumorilor în termen de șase luni de la diagnosticarea diabetului de tip 2 a fost o constatare cheie. Persoanele mai tinere cu diabet de tip 2, în special după diagnosticare, ar trebui să fie supuse unui screening pentru cancerul pancreatic, hepatic și renal, dar și alte tumori pot fi importante. Leziunile depistate la timp au șanse mai mari de a fi vindecate, spun experții de la Clinical Center.

Cancer

Cancer. Sursa foto: Dreamstime.com

Diabetul de tip 2 este cauzat de o problemă cu reglarea și utilizarea zahărului. Acel zahăr este glucoza. Această afecțiune pe termen lung provoacă un nivel ridicat de zahăr în sânge. Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate provoca tulburări circulatorii, nervoase și ale sistemului imunitar. Diabetul de tip 2 are două probleme principale. Deoarece pancreasul nu produce suficientă insulină, celulele nu răspund bine la aceasta și absorb mai puțin zahăr.

Un alt studiu despre diabet

Universitatea Semmelweis, o altă universitate maghiară apreciată, a studiat recent diabetul, potrivit Hungary Today. Studiul a căutat o legătură între riscul de diabet de tip 2 și neuropatia periferică înainte de apariția simptomelor. În cazul prediabetului, nivelurile de glucoză din sânge peste nivelul normal sunt asociate cu tulburări ale sistemului nervos autonom și senzorial. Cercetătorii au căutat neuropatia la non-prediabetici. Tensiunea arterială ridicată și colesterolul sunt factori de risc pentru neuropatie la diabetici și prediabetici. Pentru selectarea pacienților a fost utilizată o metodă de evaluare a riscului (Findrisk) folosită de medicii generaliști și specialiști din întreaga lume, potrivit hungarytoday.