Vot 2024. Cum așteaptă liderii politici rezultatele finale de la 22. Update

Vot 2024. Cum așteaptă liderii politici rezultatele finale de la 22. Update Alegeri. Sursa foto: Arhiva EVZ

Update, ora 20.20: Cu mai puțind e două ore înainte de închiderea urnelor, Marcel Ciolacu și liderii PSD s-au adunat în curtea sediului central și de campanie al partidului în așteptarea rezultatelor.

Alături de premier s-au strâns unii dintre cei mai importanți oameni din PSD, printre care Mihai Tudose, Paul Stănescu, Marian Neacșu și Adrian Câciu .

„Sunt emoții”, a declarat pentru Antena 3 CNN premierul Marcel Ciolacu. „Facem strategii”. „Mă încarc de la pești”, a spus liderul PSD, făcând o glumă pe seama celebrului iaz cu pești din curtea partidului. 

Gabriela Firea, care pare să fie pe cale să obțină locul al doilea în cursa pentru Primăria Municipiului București, nu a fost văzută până în acest moment la sediul partidului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În schimb, liderul PNL, Nicolae Ciucă, secretarul general, Nicolae Bode, și prim-vicepreședintele Rareș Bogdan sunt în ședință cu reprezentanții organizațiilor din toată țara. Aceștia s-au ferit cât au putut de jurnaliști, fără să dea declarații.

Update, ora 16.15: Daniel Băluță, primar al Sectorului 4 și candidat pentru un nou mandat, a sosit la secție însoțit de Gabriela Firea.

Acesta a declarat că Bucureștiul va avea parte de mai mult optimism, de mai multă sensibilitate și de mai mult profesionalism după încheierea alegerilor din 9 iunie.

Am votat, în primul rând, cu foarte multă emoție și cu speranța că echipa care a făcut lucruri deosebite pentru bucureșteni va continua. Asta este ceea ce îmi doresc. Sunt aici împreună cu familia mea extinsă. Sunt convins că diseară, la ora 22, Bucureștiul va avea parte de mai mult optimism, de mai multă sensibilitate și de mai mult profesionalism”, a spus edilul.

Update, ora 13.30: Secretarul general al PSD, Paul Stănescu a votat pentru Europa. El a vorbit despre continuitate și stabilitate, spunând că este obligația românilor să aleagă în această direcție.

„Și noi suntem Europa! Acesta este gândul cu care am votat și mesajul pe care vreau să-l transmit astăzi tuturor românilor chemați la urne. Prin votul nostru, apărăm valorile fundamentale care ne definesc ca popor: credința, familia, tradițiile, cultura și obiceiurile românești. În contextul geopolitic sensibil actual, suntem obligați să alegem continuitatea și stabilitatea. Votăm românește atât în țară, cât și în străinătate!”, a spus secretarul general al PSD, Paul Stănescu

Paul Stănescu

Paul Stănescu Sursa foto: Arhiva EVZ

Update, ora 12.50: Vergil Chițac, primarul Constanței a declarat că a votat pentru continuitate. El a afirmat că orașul nu trebuie să revină acolo de unde a plecat în 2020.

„Am votat pentru Primăria Constanța am votat pentru continuitate. Nu avem voie să ne întoarcem de unde am plecat în 2020! (...) Au fost trei ani de muncă asiduă și nu trebuie irosiți (...) La Consiliul Județean am votat pentru oameni care știu să facă echipe și vor să aducă normalitatea în județ. (...) La alegerile europarlamentare am votat pentru proeuropeni, care indiferent de opțiunea lor doctrinară au contribuit la intrarea noastră în Uniunea Europeană. Îmi aduc aminte că în 2004 când au început negocierile pentru intrarea noastră în UE era un guvern de stânga și când am intrat în UE era un guvern de dreapta. Prezența noastră în UE este mai mult decât necesară”, a explicat primarul Constanței, Vergil Chițac.

Vergil Chițac

Sursa: Arhiva EVZ

Update, ora 12.50: Carmen Iohannis, soția președintelui a votat la Sibiu. Ea a declarat, la ieșirea de la urne, că a votat pentru „performanţă şi unitate”.

„Astăzi am votat pentru o administraţie locală performantă şi pentru o Europă unită. Vă doresc o duminică frumoasă şi vă invit pe toţi la vot, este foarte important”, a fost mesajul lui Carmen Iohannis.

Carmen Iohannis, Prima Doamnă a României

Carmen Iohannis. Sursa: Facebook

Update ora 12.47: Candidatul PNL la Primăria Municipiului Brașov, George Scripcaru a declarat că a votat pentru a scoate orașul din zona de stagnare. El a precizat că a primit numeroase sesizări din partea brașovenilor nemulțumiți de actuala administrație.

„Am votat pentru oameni, pentru familii, față de care avem o responsabilitate... Oamenii ne-au arătat, ne-au adus în atenție problemele cu care se confrunta”, a declarat George Scripcaru.

Update, ora 11.45: Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, a votat la Brașov. Politicianul liberal este și candidat la alegerile pentru președinția Consiliului Județean Brașov.

adrian vestea

Adrian Veștea. Sursă foto: Facebook

Update, ora 11.05: Gabriela Firea, candidatul PSD la alegerile pentru Primăria Generală s-a prezentat la vot însoțită de Marcel Ciolacu, dar și de mai mulți susținători. După ce și-a exprimat votul, Gabriela Firea, însoțită de mai mulți lideri PSD a făcut declarații. Alături de ea s-au aflat Marcel Ciolacu, Robert Negoiță, primarul Sector 3 dar și Daniel Băluță, edilul de la Sector 4.

„Am votat cu gândul la oamenii care vor să aibă parcuri curate, care să vadă că pe șantiere se lucrează și că sunt fluențe în trafic, pentru ca la administrație să lucreze oameni de dimineața până seara având sustinere, comunicând, care nu se încuie în birou și nu vin să spună că nu au fost bine informați când au promis. Bucureștiul e un oraș de care te poi îndrăgosti, dar în ultima perioadă a fost abandonat. Am votat pentru toți bucureștenii care iubesc acest oraș și vor să își crească aici copiii și nepoții.

Sunt emoționată, nici nu prea am dormit. M-am bucurat să văd și tineri la vot, e important să ne implicăm, să trimitem în PE oameni care să lupte pentru România, care să lucreze în administrația locală cu sârg, rezolvând proiecte, nu pasând responsabilități și căutând vinovați”, a spus Gabriela Firea.

Candidata PSD a spus că s-a bucurat să vadă oamenii venind la vot, faptul că aceștia se implică și că luptă pentru România.

Gabriela FireaGabriela Firea. Sursa foto: Dreamstime

Update, ora 11.05:  Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că a votat pentru ca în Parlamentul European comunitatea maghiară să aibă o voce puternică şi pentru a continua dezvoltarea în localităţile unde există electorat maghiar. El i-a îndemnat pe cetăţeni să iasă la vot ca să nu decidă alţii în locul lor.

„Ca de obicei, am votat la Cârţa şi astăzi am votat pentru a avea o voce puternică în Parlamentul European şi pentru a avea forţa necesară să continuăm dezvoltarea în comunele, în oraşele şi în toate autorităţile locale unde avem electorat. Vreau să îndemn pe toţi cetăţenii să meargă la vot astăzi, fiindcă este ziua în care putem arăta forţa noastră şi putem arăta drumul care trebuie urmat. Şi nu trebuie să lăsăm să decidă alţii în locul nostru”, a spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a reiterat importanţa reprezentării puternice la nivelul autorităţilor locale, dar şi la Bruxelles.

„Miza cea mai importantă este să există o reprezentare puternică la nivelul autorităţilor locale, fiindcă acolo se decid cele mai importante chestiuni legate de viaţa cotidiană, fiindcă orice decizie la nivel local influenţează viaţa oamenilor, pe de o parte, pe de altă parte, sigur, să avem o voce puternică în Parlamentul European, fiindcă Uniunea Europeană este la răscruce şi putem arăta care ar trebui să fie drumul de urmat. Şi de aceea eu cred că aşa cum din 1989, de fiecare dată, noi am spus că locul nostru este în Uniunea Europeană şi astăzi trebuie să spunem foarte clar care este drumul de urmat”, a conchis Kelemen Hunor.

Update, ora 10.58: Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a declarat că a votat pentru schimbare, modernizare şi dreptate.

„Am votat pentru o Românie modernă, pentru continuarea modernizării oraşelor şi localităţilor care sunt conduse onest şi unde mafiile nu mai au acces, pentru un prim pas în 2024 - un an complicat - către schimbare, modernizare şi dreptate”, a spus liderul USR, la ieşirea de la urne.

El a apreciat că procesul de vot a fost complicat, din cauza deciziei de a comasa alegerile locale cu cele europarlamentare. Liderul USR a votat la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, iar alături de el s-a aflat şi familia.

Cătălin Drulă

Catalin Drulă Sursa foto facebook

Update, ora 10.57: Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a votat pentru un oraş ca afară, pentru o Românie şi o Europă puternice.

„Am votat astfel încât în continuare lucrurile bune să se adune la Cluj. Am votat pentru un oraş ca afară, pentru că dacă dorim o ţară ca afară, trebuie în primul rând să avem oraşe ca afară, iar Clujul este pe cale să fie un oraş ca afară, un oraş pe care să şi-l dorească românii în continuare, clujenii să fie bucuroşi că trăiesc într-un oraş cu condiţii cât mai apropiate de cele din Uniunea Europeană.

Am votat de asemenea pentru o echipă care a fost capabilă să aducă Clujul la nivelul de dezvoltare care este astăzi şi care are maturitatea şi experienţa să ştie ce să facă în continuare pentru a-l menţine. De asemenea, am votat pentru o Românie puternică în Europa şi pentru o Europă puternică, pentru că doar o Europă puternică poate să ne asigure în continuare pace, libertate de mişcare şi acces la prosperitate", a spus Emil Boc la ieşirea de la urne.

Băsescu avertisment pentru românii care votează

Update, ora 10.26: Traian Băsescu a votat la Liceul Aurel Vlaicu, din București. El a vorbit despre importanța votului spunând că de aceste alegeri depinde viitorul democrației din România. Fostul președinte a făcut apel la români să meargă la vot.

„Este ziua în care se stabilește cât de funcțională este democrația în România, Dacă rezultatul va fi dincolo de putere, pentru o opoziție puternică, lucrurile merg bine. Dacă se va crea o discrepanță uriașă între putere și capacitatea opoziției de a crea dezbatere, atunci vom avea stabilitate, acea stabilitate a regimurilor autoritare și nedemocratice”, a spus Băsescu.

Traian Basescu fostul președinte al României

Fostul președinte preferă să-și investească banii ăn titluri de stat. Foto: Arhiva EVZUpdate ora 10.22: Diana Șoșoacă a acuzat fraude la alegerile din această zi. Ea a vorbit despre „saci cu voturi” ștampilate în favoarea „candidaților puterii”

Update, ora 10.13: Rareș Bogdan a declarat că a votat pentru o Românie puternică, pentru familii, pentru familia tradițională, pentru copii crescuți în spiritul tradițiilor.

„Am votat cu gândul la întoarcerea românilor acasa, într-o Românie care să arate ca afară, am votat pentru o Românie puternică în Europa, care să fie una din marile revelații ale următorilor 10 ani pe continentul eurepan, care știe să își aprecieze forța, locul în Europa care nu se va mai lăsa niciodată umilită, care va da semnalul puterii într-un continent care are nevoie mai mult ca oricând de patrioți.  Am votat pentru familie tradițională, pentru copii crescuți cu respectul pentru valori, tradiții, pentru o Românie care va fi tot mai puternică”, a spus Rareș Bogdan.

Rares Bogdan

Sursă foto: Captură video Facebook

Update ora 10.11: Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, a vorbit despre neregulile pe care le-a sesizat în secțiile de votare.

„S-au dat mai multe buletine de vot alegătorilor, au fost delegați cu însemnele partidului în secțiile de votare. Se anunță o zi călduroasă dar ne asigurăm că lucurile vor decurge bine.

 

Update, ora 10.10: Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, s-a prezentat la o secție de votare din București, unde și-a exercitat dreptul la vot.

„E foarte important ca tinerii care votează pentru prima oară să facă acest prim pas pentru implicare democratică și civică. Deși nu am avut o dezbatere mai conturată, fac apel ca și diaspora să vină la vot, pentru europarlamentare", a transmis Mircea Geoană.

Mircea Geoană

Mircea Geoană Sursa foto. Facebook

Update ora 10.00: Traian Băsescu, Emil Boc, primarul Cluj Napoca, dar și Radu Mihaiu, primarul Sector 2 au mers la vot în jurul orei 10.00.

„Este singura șansă a alianței de dreapta”, a declarat, sec, Traian Băsescu.

Traian Băsescu

Traian Băsescu. Sursa foto: Traian Băsescu / Facebook

Update ora 10.00: La vot au mers în jurul orei 10.00 și Diana Șoșoacă. Aceasta a acuzat fraude la vot:

„Este momentul schimbării. Vom fi în direct pentru România 24 de ore. Avem semnale de fraudă. Am depus plângeri penale împotriva BEC și a mai multor președinți de secții de votare”

Update, ora 9.50: Concomitent cu Sebastian Burduja, la București, la Constanța a mers la vot și candidatul Stelian Ion, la Primăria Municipiului. Cam în același timp, a ajuns la secția de votare și primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu. El candidează din partea PSD și PNL.

„Oamenii încep să vină la vot. Este important să ne exprimăm opțiunea și să votăm Constănțenii doresc schimbare și doresc să ajungem în topul orașelor din această țară.... Îndemn oamenii să vină masiv la vot să-și exprime opțiunea. Vom merge prin secții să ne asigurăm că procesul este corect. Apărăm votul cetățenilor pentru a nu fi deturnat”, a spus Stelian Ion.

Stelian Ion

Stelian Ion Sursa: arhiva EVZUpdate, ora 9.42: Candidatul PNL la Primăria Generală, Sebastian Burduja, s-a prezntat la secția de votare. singur. El a venit în tricoul turcoaz, pe care l-a afișat pe parcursul campaniei electorale. El s-a așezat la coadă, în secție, părând destul de nerăbdător să-și exercite votul. În timp ce aștepta, candidatul PNL a dat mâna cu alegătorii, a discutat cu aceștia și și-a consultat telefonul mobil.

„Am votat pentru viitor, pentru schimbare, pentru toși bucureștenii care știu că orașul merită mai mult. Îi chem pe toți la vot și sunt convins că vom avea de sărbătorit, la finalul zilei. ...Am încredere în bucureșteni și i-am simțit că-și doresc altceva de la acest oraș... Am simțit acest sentiment de speranță”, a spus Sebastian Burduja.

Nicușor Dan, vot împotriva mafiei imobiliare

Update, ora 9.17: Nicușor Dan, primarul general, a mers la vot alături de soția sa. El candidează pentru încă un mandate la Primăria Generală a Municipiului București.

„Am votat pentru onestitate în viața publică, pentru realism pentru că oamenii politici trebuie să spună realist ce se poate face și împotriva mafiei imobiliare. Vreau să îndemn oamenii să meargă la vot pentru că ei decid ce urmează să facem”, a declarat Nicușor Dan.

Update, ora 9:15: Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat prezența la secția de votare, la Liceul Jean Monnet, în jurul orei 9.00. Șeful statului a putut vota atât pentru alegerile locale, cât și pentru cele europarlamentare. Klaus Iohannis a venit singur, la vot, fără soția sa, însoțit de ofițerii SPP.

„Este o zi importantă, în care alegem pe cei ce conduc comunitățile în care trăim și pe cei care ne reprezintă în PE. Am votat și vă poftesc pe toți să veniți la vot. Este o zi importantă”, a spus Klaus Iohannis, scurt.

George Tuță a mulțumit celor sătui de „scandal și circ”

Update 8.26: Candidatul PSD-PNL la Primăria Sector 1, George Tuță s-a prezentat la vot undeva în jurul orei 8.20. El a votat rapid, în mai puțin de un minut, după care a făcut o serie de declarații. Tuță a fost însoțit și de Sebastian Burduja candidatul la Primăria Generală.

„Am votat pentru un sector în care putem face proiete europene și putem atrage fonduri guvernamentale și în care nu mai discutăm despre curățenie și ordine. Vreau să mulțumesc celor care vin la vot, celor care au ajuns la capătul răbdării cu scandalul. Vreau să-i asigur că în Sectorul 1 va fi bine... Sunt încrezător că participarea la vot va fi mare pentru că avem o șansă să reclădim Capitala. Am votat pentru toate alegerile.. Nu pare a fi complicat. Procesul este bine pus la punct. Îi îndemn pe români să vină la vot să voteze în număr cât mai mare”, a declarat George Tuță.

El a spus că cei sătui de circ și de scandal au șansa să schimbe lucrurile la votul din ziua de astăzi.

George Tuță

Sursa foto: Facebook

Update 8.20: Premierul Marcel Ciolacu își va exercita dreptul de a alege la o secție de votare din Buzău la care este arondat, puțin după ora opt. El este programat pentru ora 8.2o.

„Am votat pentru o echipa valoroasa care a stiut sa implementeze mai ales proiecte europene. Am votat romaneste, am votat pentru o voce puternica in parlamentul european, pentru prima oara pentru o voce unita in parlamentul european si nu in ultimul rand pentru scoli, investitii, spitale, reindustrializarea romaneiei si as dori sa fac un apel catre toata lumea indiferent de optiunea de vot sa vina cat mai multi la vot astfel incat cei alesi sa fie legitimi”, a declarat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Pe 9 iunie românii sunt chemați să voteze candidații la alegerile europarlamentare și cele locale. Liderii politici și-au anunțat prezența încă de la primele ore pentru a-și mobiliza simpatizanții.

Secţiile de votare s-au deschis, duminică dimineaţă, pentru cei aproape 19 milioane de alegători români. Aceștia sunt așteptați să-și voteze reprezentanții pentru Parlamentul European, dar și pentru primării, consilii locale și consilii județene.

George Simion și Piedone între primii politicieni

Deputatul George Simion, președintele AUR a fost printre cei mai matinali lideri politici care au mers să voteze. El a fost devansat doar de Cristian Popescu Piedone, candidatul PUSL la Primăria Municipiului București.

Liderul AUR a votat la Liceul „Gheorghe Lazăr din București” pentru alegerile europarlamentare. Ulterior, el a anunțat că va merge în Vrancea, pentru a-și exercita dreptul de vot la alegerile locale.

„Tot ce ne dorim este un vot corect. Am ales să votez aici în București la europarlamentare și voi merge în Vrancea, unde am domiciliul, să votez la alegerile locale. Am votat pentru viitor, am votat schimbarea”, a spus Simion, citat de Euronews România.

Cristian Popescu Piedone a votat alături de fiul său, Vlad, care este candidat la Primăria Sectorului 5. El consideră că va fi destul de complicat cu atâtea buletine de vot, dat fiind că alegerile au fost comasate.

„Va fi cam complicat azi cu atâtea buletine. Domnilor, aveți viață grea astăzi (...) Sunt probleme cu care se vor confrunta toți oamenii în cursul zilei de astăzi, important e să avem răbdare. Am eu informații sigure, oamenii o să migreze de la mare și de la munte și vor veni pe ultima sută de metri”, le-a zis Piedone celor prezenți, potrivit Euronews.
Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă Sursa foto. Facebook

Unde votează politicienii

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat că va vota de la ora 08.00 în Balotești, Ilfov. El i-a îndemnat pe români să meargă la vot și să decidă viitorul țării noastre

„Am votat pentru dezvoltarea României pentru o viață mai bună în fiecare comunitate, pentru siguranța românilor, pentru păstrarea valorilor, a tradițiilor și a tot ce înseamnă identitate românească, pentru o Românie puternică într-o Europă Unită. (...) S-a vorbit mult deo României, al nostru al tururor. Poate să fie al dezvoltării al siguranței sau al stagnării, al haosului”, a declarat Nicolae Ciucă.

Președintele Klaus Iohannis va merge la secția de votare de la Liceul Jean Monnet din București la ora 09.00.

Lucian Bode a votat pentru o Românie puternică

Secretarul general al PNL Lucian Bode a votat în Zalău, cu puțin după ora 7.00, ora la care au fost deschise secțiile de vot.

„Astăzi am votat pe toate cele cinci buletine de vot și nu a fost deloc complicat. Am votat pentru o Românie puternică în Europa. Am votat pentru ca România să-și continue cu demnitate parcursul euroatlantic”, a declarat Bode.

El i-a îndemnat pe toți românii să meargă în număr mare la vot, „pentru că un vot masiv astăzi ar legitima atât aleșii localui, cât și echipa de europarlamentari”.