Anchetă DNA la Primăria Brașov. Controverse în jurul primarului Allen Coliban

Anchetă DNA la Primăria Brașov. Controverse în jurul primarului Allen Coliban Allen Coliban, primarul municipiului Brasov Sursa foto: EVZ

DNA a decis, printr-o ordonanță din 23 aprilie să redeschidă un dosar penal care are legătură cu primarul Allen Coliban. Ancheta cercetează posibile abuzuri în serviciu legat de emiterea autorizațiilor pentru consolidarea unui imobil ce aparține primarului.

În vreme ce procurorii au decis să reia ancheta, Curtea de Apel Brașov a apreciat că documentele cu pricina sunt în regulă. Este vorba despre o decizie pronunțată de instanță, în luna mai.

Ancheta DNA în legătură cu Allen Coliban

Povestea a pornit, conform presei locale, de la o asociație, „Salvaţi Circulaţia în Scheii Braşovului”. În spatele acestei organizații s-ar afla un controversat om de afaceri Garbis Kehaiyan. Acesta a intenționat să dezvolte un proiect imobiliar, în 2017, pe dealurile din Schei, dar s-a confruntat cu opoziția societății civile. El se judecă, cu municipalitatea care nu i-a acordat avizele și autorizațiile necesare.

Asociația a deschis un proces în instanță, cerând anularea autorizațiilor primite de primarul Coliban pentru modernizarea imobilului. De asemenea, a depus și o plângere la DNA, acuzând mai multe fapte de abuz în serviciu. În prima fază, plângerea a fost clasată de procurori, printr-o ordonanță datată din 23 februarie anul acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ulterior, soluția parchetului a fost contestată, iar DNA a decis să reia, în parte, cercetările. Noua ordonanță poartă data din 23 aprilie 2024 și dispune:

„Infirmarea parțială și din oficiu a ordonanței dispusă în data de 23.02.2024, în dosarul nr. 64/P/2022, redeschiderea urmăririi penale în cauză sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art 13.2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin.1 Cod Penal (emiterea certificatului de urbanism nr. 1936/30.07.2020), de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art 13.2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin.1 Cod Penal (emiterea autorizației de construire nr. 373/4.08.2022) și de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art 13.2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin.1 Cod Penal (emiterea avizului DJC Brașov nr. 72/11.04.2022), precum și continuarea cercetărilor în acord cu cele menționate în expozitiv”.

Tribunalul a decis contra lui Coliban

Așa cum arătam mai sus, pe lângă plângerea depusă al DNA, asociația „Salvaţi Circulaţia în Scheii Braşovului” a deschis un proces în instanță pentru anularea autorizațiilor. În prima fază, Tribunalul Brașov a anulat trei dintre documentele reclamate.

„Respinge excepţia lipsei de interes. Respinge excepţia inadmisibilităţii acţiunii. Admite cererea formulată de reclamanta Asociaţia Salvaţi Circulaţia în Scheii Braşovului în contradictoriu cu pârâţii Primarul Municipiului Braşov, Allen Coliban şi Direcţia Judeţeană de Cultură Braşov. Anulează Certificatul de urbanism nr. 1936/30.07.2020, emis de Primarul Municipiului Braşov, Avizul nr. 72/Z/11.04.2022, emis de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Braşov şi Autorizaţia de construire nr. 373/05.08.2022, emisă de Primarul Municipiului Braşov.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Braşov. Pronunţată astăzi, 03.07.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se precizează în decizia Tribunalului.

Decizia a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Brașov care, la finalul lunii aprilie s-a pronunțat.

Casa pentru care a cerut autorizație Allen Coliban

Casa pentru care a cerut autorizație Allen Coliban Sursa foto. google view

Curtea de Apel Brașov a casat decizia de fond

Judecătorii instanței superioare au decis că documentele sunt în regulă și nu trebuie anulate. Decizia este definitivă, de această dată. Practic, judecătorii îi permit lui Allen Coliban să-și consolideze și să-și recompartimenteze casa, așa cum scrie în documentele cu pricina.

„Admite recursul formulat de recurenţii-pârâţi Allen Coliban şi Primarul Municipiului Brașov – Allen Coliban împotriva sentinţei civile nr.621/CA/03.07.2023 pronunţată de Tribunalul Braşov - Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, sentinţă pe care o casează în tot şi, rejudecând:

Admite excepția lipsei de interes în promovarea acţiunii, excepţie invocată de pârâtul Primarul Municipiului Brașov. Respinge ca lipsită de interes cererea formulată de reclamanta Asociația Salvați Circulația în Scheii Brașovului, în contradictoriu cu pârâții Primarul Municipiului Brașov, Allen Coliban și Direcția Județeană de Cultură Brașov, cerere având ca obiect anularea certificatului de urbanism nr. 1936/30.07.2020, emis de Primarul Municipiului Brașov, Avizul nr. 72/Z/11.04.2022, emis de Direcția Județeană pentru Cultură Brașov și Autorizația de construire nr. 373/05.08.2022, emisă de Primarul Municipiului Brașov.

Admite cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenienta Clem Camelia. Anulează ca netimbrat recursul principal promovat de recurenta-pârâtă Direcția Județeană pentru Cultură Brașov. Ia act de împrejurarea că părţile litigante au solicitat recuperarea cheltuielilor de judecată prilejuite de recurs, pe cale separată. Definitivă. Pronunţată astăzi, data de 30.04.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în dispozitivul instanței.

DNA

Parchetul anticorupție Sursa Foto: Captură Video

Problema reclamată de asociație la DNA

Asociația Salvaţi Circulaţia în Scheii Braşovului a depus o sesizare la secția din Brașov a DNA în care au reclamat posibile nereguli legat de autorizațiile emise pentru imobilul primarului. Asociația a reclamat că acoperișul clădirii lui Coliban iese din consolă, peste domeniul public. și îngreunează accesul autospecialelor ISU către sediul instituției.

De asemenea, se arată în reclamația de la DNA, primarul, viceprimarul Flavia Boghiu și mai mulți funcționari, din Primărie și din Direcția Județeană de Cultură Brașov au fost acuzați că au emis autorizația de construire cu încălcarea unor prevederi legale. Documentul permite etajarea, recompartimentarea și consolidarea imobilului deținut de Allen Coliban.

Asociația Salvaţi Circulaţia în Scheii Braşovului a mai susținut, la DNA, că primarul nu ar fi făcut declarații complete cu privire la imobilul pe care îl deține, pentru a obține un impozit mai mic.