Academicieni și deputaţi ai primului Parlament de la Chișinău au semnat Pactul „Pentru Europa”, asemănător celui de la Snagov, din 1994

Academicieni și deputaţi ai primului Parlament de la Chișinău au semnat Pactul „Pentru Europa”, asemănător celui de la Snagov, din 1994 Sursă foto: AȘM

Azi, la Palatul Republicii, în cadrul unei ceremonii, deputați ai primului Parlament al Republicii Moldova și academicieni de peste Prut au urmat exemplul liderilor celor 13 partide, care au inițiat și semnat Pactul „Pentru Europa”, la 26 mai. Aderarea Republicii Moldova la UE este singura strategie națională, care poate aduce dezvoltare, bunăstare, securitate și pace tuturor cetățenilor, conform actului nominalizat.

Mai mulți politicieni, inclusiv reprezentanți ai partidului de guvernământ Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și ai partidului rival Mișcarea Alternativă Națională (MAN) al primarului capitalei au semnat Pactul „Pentru Europa”. Din partidele semnatare mai fac parte Partidul Verde Ecologist din Moldova, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Social-Democrat European, Partidul Național-Liberal, Partidul „Puterea oamenilor”, Platforma „Dreptate și Adevăr”, Partidul Schimbării, Liga Orașelor și Comunelor, Coaliția Pentru Unitate și Bunăstare, Partidul Politic „Voința Poporului”.

„Procesul de integrarea europeană nu poate fi monopolizat”

Potrivit documentului, aderarea Republicii Moldova la UE este singura strategie națională, care poate aduce dezvoltare, bunăstare, securitate și pace tuturor cetățenilor. „Având în vedere că exprimarea unității naționale privind subiectul integrării europene este un test de maturitate politică și civică pentru întreaga societate, conștienți de faptul că procesul de integrare europeană nu poate fi monopolizat și necesită eforturi conjugate a întregii societăți, conștienți că procesul de aderare la UE presupune un dialog continuu dintre opoziție și putere bazat pe respect reciproc, incluziune, transparență și responsabilitate, semnăm acest pact.

Procesul de aderare la UE poate fi realizat numai printr-un efort comun de unitate națională, creată de voința comună a tuturor cetățenilor”, se arată în Pactul „Pentru Europa”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursă foto: AȘM

Personalități academice, solidarizate pentru  Republica Moldova Europeană

Academicianul Gheorghe Ghidirim, primul ministru al sănătății de după independența Republicii Moldova, a fost unul dintre semnatari. El afirmă că „teritorial deja suntem în Europa, mai urmează să consfinţim acest lucru şi politic. Susţin şi voi promova acest curs firesc pentru ţara noastră, pentru Republica Moldova Europeană”.

Academicianul Grigore Belostecinic

Academicianul Grigore Belostecinic, ex-rector al Academiei de Studii Economice din Moldova,  este un alt semnatar al Pactului „Pentru Europa”. „Am semnat cu plăcere acest document, pentru că am fost şi rămân un susţinător fidel al vectorului  european al Republicii Moldova. Despre toleranţă, democraţie şi bunăstare în spaţiul european nu doar  se vorbeşte, ci şi se acționează, prin politici susţinute şi corecte. Să explicăm oamenilor că integrarea europeană nu este doar un act în sine, reprezintă, întâi de toate, securitate şi un viitor sigur”, a menţionat academicianul Grigore Belostecinic.

Vlad Darie, membru al Parlamentului-90, alături de celelalte personalități, a declarat că semnarea Pactului „Pentru Europa” este un act istoric, la fel ca şi Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova. Dorința pentru pace și prosperitate va fi clar exprimată de toți cetățenii, la referendumul din 20 octombrie, „un referendum despre viitorul generațiilor care urmează”, consideră fostul deputat. Declarațiile celor trei personalități menționate au fost citate de Moldpres.

Partidul unionist PNM nu acceptă Pactul „Pentru Europa”, pentru că nu oferă șansa statului de a face parte din NATO

Precizăm că Partidul Național Moldovenesc (PNM) care este unionist, a refuzat să se alăture partidelor semnatare ale Pactului „Pentru Europa”. Aceasta pentru că printre semnatari ar exista partide finanțate de Federația Rusă, care nu sunt cu adevărat pro-europene, în opinia lui Dragoș Galbur, liderul PNM, expusă în mass-media. „La început, toate partidele care au inițiat Pactul „Pentru Europa”, au inclus prevederea că Republica Moldova trebuie să facă parte din spațiul Nord-Atlantic și, după ce Ion Chicu, un fost premier, a zis că nu semnează, dacă rămâne propoziția aceasta, au scos-o. În actul final, nu există garanții de securitate pentru Republica Moldova”, a explicat Dragoș Galbur.