Adrian Năstase nu l-a iertat pe Traian Băsescu. Acuzațiile fostului premier PSD la adresa rivalului politic

Adrian Năstase nu l-a iertat pe Traian Băsescu. Acuzațiile fostului premier PSD la adresa rivalului politic Traian Basescu. Sursa foto. EVZ

Adrian Năstase și Traian Băsescu au un trecut comun. Cei doi au fost vecini în același bloc, dar și rivali în cursa pentru Palatul Cotroceni. Deși era văzut drept favorit, fostul premier PSD a pierdut.

Fostul lider al PSD, din perioada de glorie a partidului, a rămas cu un dinte împotriva lui Băsescu. Năstase îi reproșează fostului președinte faptul că a ajuns la închisoare. Și, cu toate că, te-ai fi gândit, timpul le rezolvă pe toate, cei doi nu par să se fi reconciliat.

Adrian Năstase, replică pentru Băsescu

Fostul premier PSD, din perioada 2000 - 2004, a ținut să-i dea replica lui Traian Băsescu, rivalul său politic. Adrian Năstase susține că fostul președinte ar fi făcut mai multe afirmații mincinoase referitoare la el. Năstase și-a prezentat punctul de vedere într-un text pe blogul personal. Fostul politician a făcut referire la o emisiune de televiziune în care Băsescu a fost invitat.

„Duminică, 2 iunie, în emisiunea de la ora 22, moderată de Ioan Korpos, la România Tv, Traian Băsescu a făcut mai multe afirmațîi mincinoase referitoare la mine. În condițiile în care moderatorul emisiunii nu a considerat necesar să-mi ceară un punct de vedere, am dorit să fac mai multe precizări”, își începe textul fostul lider PSD.

Ne puteți urmări și pe Google News

Adrian Năstase face referire la dosarele sale penale. El spune că a aflat de la Traian Băsescu, în urmă cu câtva timp, că ancheta a fost instrumentată de generalul SRI Florian Coldea. În opinia sa, chiar și așa, fostul ofițer acționa la indicațiile șefului statului de la acea vreme.

„În legătură cu cine a demarat dosarele mele, repet ce mi-a spus Băsescu la o recepție la Ambasada Republicii Moldova: «Adriane, să știi, dosarele ți le-a făcut Coldea!» I-am răspuns: «Traiane, probabil Coldea a fost instrumentul insă tu le-ai pornit, tu aveai interesul politic». Această intâmplare i-am povestit-o lui Coldea, când l-am intâlnit la inmormântarea lui Augustin Buzura și am relatat-o și la mine pe blog, în urmă cu șapte ani. Cred că la acel moment, Băsescu era treaz”, a arătat Adrian Năstase în replica sa.

Adrian Năstase, sfat pentru părinții care se opun controlului anti-drog în școli

Fostul premier Năstase Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Năstase nu crede că Sergiu Sechelariu l-ar fi turnat

Fostul premier Adrian Năstase nu crede că Sergiu Sechelariu, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, în mandatul său, l-ar fi denunțat la DNA. El crede că ancheta a fost dirijată de la Cotroceni, iar verdictul a fost dat după ce completul de judecată ar fi primit un plic.

„Povestea cu Sechelariu care mi-ar fi făcut dosarele este o «vrăjeală» tip Băsescu. Neregulile din contabililatea firmelor lui Sechelariu au fost doar pretextul pentru a începe cercetările, în condițiile în care «indicațiile» fuseseră date în sistem. Afirmația că Băsescu ar fi dat avizul pentru urmărirea penală a mea și, de aceea, dosarele se găseau la Cotroceni, este, din nou mincinoasă.

În Dosarul Afișelor electorale, am fost trimis în judecată în calitate de președinte de partid și deci nu era nevoie de un aviz de la Cotroceni. După ce au fost audiați 970 de martori ai acuzării, am fost condamnat pe «probe indirecte» și pe un «raționament logico-juridic». După cum a povestit fosta judecătoare Sofica Dumitrașcu, completul din care făcea parte a primit un «plic» prin care s-a schimbat verdictul din pedeapsă cu suspendare în pedeapsă cu executare – pentru a se putea adăuga și o pedeapsă complementară, de interzicere suplimentară, pentru doi ani, a drepturilor politice”, a mai scris Adrian Năstase pe blog.

Adrian Năstase, despre dosarul Zambaccian

Fostul lider PSD susține că începerea urmăririi penale în Dosarul Zambaccian a fost avizată de Camera Deputaților. Adrian Năstase susține că în dosar, anumite probe au fost „plantate”. Iar în acest sens dă exemplu unor bancnote care ar fi fost tipăriți după trimiterea sa în judecată.

„În dosarul Zambaccian, avizul pentru începerea urmăririi penale a fost dat, conform Constituției, de Camera Deputaților, eu fiind deputat la acel moment și cerându-le colegilor mei să dea un vot de acceptare. Deci nu de către Băsescu. Transportul cu obiecte sanitare era pentru un hotel al lui Sechelariu.

Sper că fostul președinte, chiar dacă are probleme de sănătate, nu-și închipuie că făceam contrabandă cu wc-uri! Poate își aduce aminte insă cine a făcut atunci înscenarea cu dolarii americani, consemnați drept corp delict și care fuseseră tipăriti ulterior trimiterii mele în judecată. Să fi fost tot Sechelariu?”, a mai arătat Adrian Năstase.

Dosarul Coldea, poliție

Florian Coldea s-a prezentat din nou la poliție. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Comentariile lui Năstase

În articolul publicat pe blogul personal, fostul premier PSD face referire la mai multe afirmații făcute de Traian Băsescu pe care insistă să le clarifice. Între altele vorbește despre numirea lui Florian Coldea la conducerea SRI, dar și despre reforma Justiției. El arată că CSAT și Parlamentul vor trebui să clarifice aspectele din acea perioadă. Totodată, insistă că Traian Băsescu, rivalul său, ar trebui trimis la groapa de gunoi a istoriei.

„Cred că, în momentul de fată, opinia publică asteaptă adevărul despre statul mafiot construit de Traian Băsesc – patronul lui, și tragerea la răspundere a celor care au distrus vieți, destine,familii, firme. CSAT, pe termen scurt, și parlamentul, după alegeri vor avea un rol uriaș pentru a restabili credibilitatea unor instituții ale statului, afectate de aceste scandaluri. Pentru Băsescu, soluția e simplă: el trebuie trimis la groapă de gunoi a istoriei post-decembriste”, concluzionează Adrian Năstase.

Întregul articol, cu comentariile făcute de fostul premier PSD poate fi citit pe blogul acestuia, cu titlul Replică pentru Băsescu.