Pașapoarte de urgență sau temporare pentru intrarea în Republica Moldova. Statele beneficiare
- Maria Dima
- 3 iunie 2024, 14:57
Cetățenii mai multor state vor putea trece granițele Republicii Moldova cu pașapoarte de urgență sau temporare. Decizia urmează să fie aprobată de Guvern.
După aprobarea și intrarea în vigoare a reglementărilor, posesorii actelor de identitate emise de autoritățile din Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Irlanda, Australia și Slovacia vor avea dreptul să vină în Moldova cu pașapoarte de urgență. Documentele sunt temporare și se emit în cazul unor situații când solicitantul are nevoie stringentă să se deplaseze peste hotare. De exemplu, decesul unei rude apropiate, spitalizarea membrilor familiei sau implicarea lor în accidente, potrivit realitatea.md.
Cetățenii care pot intra în Republica Moldova cu pașapoarte temporare
Cu pașapoarte temporare vor putea intra în Republica Moldova cetățenii din Germania, Italia, Lituania și Elveția. Cetățenii din Israel vor avea voi să intre în Moldova cu documentul provizoriu.
Potrivit autorităților de la Chișinău, această măsură asigură dreptul la libera circulație, luând în considerare că unele state emit documente de călătorie de tip nou.
Legea privind noi condiţii de eliberare a paşaportului simplu temporar a fost promulgată
În România, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate.
Actul normativ prevede revizuirea condiţiile în care poate fi eliberat paşaportul simplu temporar, în acord cu tendinţele europene. Astfel, paşaportul simplu temporar ar urma să fie emis doar în situaţii speciale, de excepţie, care presupun o urgenţă în care este necesară deplasarea în străinătate sau, după caz, continuarea călătoriei ori reglementarea şederii/situaţiei juridice a cetăţenilor români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile.
Legea promulgată de către Klaus Iohannis vizează posibilitatea ca datele biometrice şi datele cetăţenilor români să fie preluate o singură dată de personalul consular, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, dar să poată fi utilizate atât pentru eliberarea paşaportului simplu electronic, cât şi pentru eliberarea titlului de călătorie sau a cărţii electronice de identitate, conform solicitărilor adresate de cetăţenii români.