18 fugari români, extrădați în România. Toți, într-o săptămână

18 fugari români, extrădați în România. Toți, într-o săptămânăFugari. Sursa foto: Arhiva Evz

România a reușit să readucă un număr considerabil de fugari români, toți având mandate de executare a unor pedepse cu închisoarea sau de arestare preventivă emise pe numele lor.

Concret, între 26 și 31 mai 2024, Poliția Română a repatriat 18 persoane cu vârste între 25 și 59 de ani, a anunțat sâmbătă IGPR.

Fugari români, extrădați într-un număr impresionant

Acești fugari au fost aduși din Irlanda, Italia, Germania, Marea Britanie, Franța, Spania, Țările de Jos, Belgia și Chile.

Mandatele de arestare pe numele lor au fost emise pentru diverse infracțiuni, inclusiv tentativă de omor, pornografie infantilă, lovituri cauzatoare de moarte, trafic de droguri, infracțiuni rutiere, amenințare, delapidare, furt calificat și contrabandă.

Cazurile au fost soluționate cu ajutorul Centrului de Cooperare Polițienească - I.G.P.R., iar respectivii fugari care au fost aduși în țară au fost încarcerați pentru a-și executa mandatele sau sentințele, în funcție de situație.

Arest

Arestat. Sursa foto: Dreamstime

Condamnații care fug din țară, obligați să-și plătească extrădarea

În luna martie, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a menționat că statul român a cheltuit 10.025.000 de lei pentru repatrierea a 803 fugari în 2023.

Această sumă semnificativă, spunea ea, ar putea fi redirecționată pentru îmbunătățirea sistemului penitenciar și modernizarea sediilor instanțelor de judecată.

Este vorba despre un proiect de lege adoptat de Guvern în procedură de urgenţă, care presupune un lucru de bun simţ şi absolut normal într-un stat de drept: dacă ai fugit din ţară şi ai avut bani să eviţi executarea pedepsei în penitenciarele româneşti, atunci, când ești adus de statul român înapoi în sistemul penitenciar, prin punerea în aplicare a mandatului de extrădare, vei scoate bani din buzunar”, transmitea atunci Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu

Alina Gorghiu. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Ministrul a subliniat că această prevedere se aplică exclusiv acelor fugari urmăriți internațional.

Legea acoperă două cazuri: când un fugar evită urmărirea penală și judecata și când evită executarea pedepsei, ceea ce implică o condamnare definitivă.