Salariul minim crește la 3.700 de lei. S-a decis la Guvern
- Emanuel Nițulescu
- 28 mai 2024, 13:33
Majorarea cu 400 de lei a salariului minim brut, urmează să aibă loc de la 1 iulie. Creșterea salariului minim brut de la 1 iulie a fost confirmată luna trecută și de ministrul muncii.
Creșterea salariului minim se va face de la 1 iulie
„Începând cu data de 1 iulie 2024, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include indemnizații, sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.700 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 168,000 ore pe lună, reprezentând 22,024 lei/oră”, prevede proiectul de HG care ar urma să apară în dezbatere publică în următoarea perioadă, conform avocatnet.ro.
Valoarea salariului minim brut garantat în plată este, începând cu 1 octombrie 2023, de 3.300 de lei.
Simona Bucura-Oprescu, ministrul muncii și solidarității sociale, a precizat deja, de luna trecută, în cadrul unor discuții purtate cu mai mulți angajatori, că „începând cu 1 iulie 2024, salariul minim va crește la 3.700 de lei, așa cum a fost discutat în cadrul Consiliului Național Tripartit, dar în același timp se lucrează la un mecanism de stabilire a salariului minim în concordanță cu Directiva europeană”.
Se schimbă modul de calcul al salariului minim
Parctic, având în vedere Directiva Europeană nr. 2.041/2022, care trebuie să fie transpusă în legislația națională până la 15 noiembrie 2024, va fi necesară modificarea modului de stabilire a salariului minim brut pe țară. Acesta nu va mai fi stabilit pe viitor în urma negocierilor dintre Guvern, sindicate și patronate, în cadrul Consiliului Național Tripartit, ca până în prezent, ci în baza unui mecanism clar de calcul. Acest mecanism prin care se va stabili și apoi actualiza anual salariul minim în România va avea în vedere puterea de cumpărare, costul vieții, nivelul general al salariilor și distribuția acestora, rata de creștere a salariilor, dar și productivitatea. Totodată, implementarea noii legislații va fi urmată și de sancționarea mult mai dură a celor care nu acordă salariul minim.
Majorarea salarială va aduce inflație
Obligați să majoreze salariile angajaților plătiți cu salariul minim, antreprenorii solicită o creștere a deductibilității de la 200 la 300 lei pentru a fi mai ușor suportată creșterea. Impactul bugetar cumulat ar fi în acest caz de 300 milioane lei, bani care nu mai sunt încasați la bugetul de stat.
Marcel Ciolacu, premierul României, comentând noua majorare a slariului minim a declarat că aceasata este „O decizie luată pe 15 decembrie în Coaliție de noi toți. Să fie mărit la 1 iulie la 3.700. Nu mi aduc aminte să fi fost altă decizie. Cu alte cuvinte eu am respectat această decizie.
Economiștii spun însă că majorarea slarială va duce la o nouă spirală inflaționistă.
„Crescând salariul, automat costul companiilor se majorează. Automat prețul de vânzare al produselor crește. O creștere a salariului duce la creșterea inflației, arată economistul Adrian Codîrlașu.