Persoanele asigurate vor beneficia de servicii medicale de înaltă performanță. Lista investigațiilor
- Maria Dima
- 22 mai 2024, 16:48
Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) din Republica Moldova a anunțat că va majora numărul unor servicii medicale de înaltă performanță ce vor fi acordate populației până la sfârșitul anului.
Această măsură are drept scop creșterea accesului populației la unele servicii de înaltă performanță suprasolicitate, acoperite din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.
Servicii medicale de înaltă performanță, asigurate de prestatori publici și privați
”În urma analizei activităţii prestatorilor de servicii medicale de înaltă performanţă pentru primele trei luni ale anului 2024, CNAM a solicitat acestora să vină cu propuneri de revizuire a volumelor contractuale pentru anul curent pentru următoarele programe: monitorizare ambulatorie (monitorizarea tensiunii arteriale, ECG HOLTER), ecocardiografie, tomografie computerizată, coronarografie, rezonanță magnetică nucleară, colonoscopie și program pacient oncologic (rezonanță magnetică nucleară, tomografie computerizată).
Douzeci și șase de prestatori publici și privați au expediat ofertele pentru prestarea unui volum mai mare de anumite servicii sus-menționate, precum și diminuare a numărului unor servicii mai puțin solicitate de populație”, se arată într-un comunicat al CNAM.
Astfel, CNAM va aloca suplimentar circa 23 milioane de lei pentru încă peste 9.000 de servicii de înaltă performanță ce vor fi prestate până la finele anului 2024, precum: tomografie computerizată, coronarografie, rezonanță magnetică nucleară, colonoscopie și investigații în cadrul programului pacient oncologic. În acest scop, CNAM va încheia acorduri suplimentare cu prestatorii de servicii de înaltă performanță.
Orice persoană asigurată din Republica Moldova poate beneficia gratuit de:
-Examene medicale profilactice: măsurarea tensiunii arteriale și oculare, a nivelului de colesterol și zahăr în sânge, radiografia cutiei toracice;
-Medicamente compensate și dispozitive medicale compensate;
-Proteze mamare și individuale pentru pacienții cu tumori maligne ale sânului, capului, gâtului și aparatului locomotor;
-Protezarea articulațiilor mari (șold, genunchi, umăr);
-Medicamente costisitoare pentru chimioterapie;
-Servicii de dializă, chimioterapie și radioterapie;
-Mamografie, tomografie, ultrasonografie;
-Servicii de fertilizare in vitro (parțial);
-Îngrijiri medicale la domiciliu pentru persoanele cu boli cronice, inclusiv cele care nu se pot deplasa;
-Operații de cataractă, la inimă și alte operații urgente;
-Colposcopia, inclusiv cu prelevarea biopsiei;
-Tratament, investigații, consultații, medicamente, cazare și alimentație în spital;
-Spitalizarea gravidei și nașterea, cu posibilitatea de a alege instituția medicală (indiferent de locul de trai) și medicul obstetrician-ginecolog, având consimțământul prealabil al acestuia;
-Servicii de transplant.