Evaluarea procurorilor din Republica Moldova. Cine se află pe listă

Evaluarea procurorilor din Republica Moldova. Cine se află pe listăSursa foto: Arhiva EVZ

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) din Republica Moldova a decis să transmită Comisiei de evaluare lista procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție, care urmează să fie evaluați. Lista a fost întocmită de Procuratura Generală și, deocamdată, nu a fost făcută publică.

Primii procurori supuși evaluării vor fi cei de la procuraturile specializate, inclusiv cei angajați începând cu 1 ianuarie 2017, precum și cei suspendați din funcție, potrivit radiomoldova.md.

După ce CSP transmite Comisiei de evaluare datele de contact ale candidaților (domiciliul, numărul de telefon, adresa de email), Comisia urmează să ceară actele acestora, și anume: declarația de avere și interese personale pentru ultimii cinci ani, inclusiv cheltuielile din perioada respectivă; chestionarul de etică și declarația privind lista persoanelor apropiate.

Subiectul evaluării declară pe propria răspundere veridicitatea și plenitudinea datelor prezentate și consimte prelucrarea datelor cu caracter personal.

Evaluarea procurorilor. Maia Sandu așteaptă rezultate în domeniul justiției

Recent, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a a declarat că reforma justiției - unul dintre cele mai ambițioase angajamente asumate de Republica Moldova pe calea aderării la Uniunea Europeană, avansează cu pași mici. Șefa statului a dat asigurări că procesul de reformare a justiției va continua, în ciuda rezistenței.

Maia Sandu

Maia Sandu. Sursa foto: gov.md

„Și puterea, și cetățenii, au aceleași așteptări de la sistemul de justiție. Sunt 2 lucruri pe care le așteptăm: să vedem corupții sancționați și banii recuperați. De calitatea activității procurorilor și de corectitudinea deciziilor judecătorilor depind aceste rezultate. Întreg sistemul trebuie să înceapă să funcționeze mai bine, pentru că până acum rezultatele sunt foarte puține. Nu zic că nu sunt deloc, dar sunt foarte puține”, a declarat președinta Maia Sandu.

Maia Sandu a mai spus că s-ar opune reformei justiției inclusiv unii procurori și judecători care ar „colabora deschis” cu „grupări criminale organizate”, inclusiv cu Kremlinul:

„Acești oameni, se pare, nu au nici elementarul simț al supraviețuirii, pentru că își imaginează că dacă o să colaboreze cu hoții și Kremlinul lucrurile o să fie așa cum au fost în ultimii 30 de ani – o să-și vândă deciziile, o să-și umple buzunarele, o să-și construiască palate. Vreau să le spun că cei care îi așteaptă pe ruși și care sunt gata să ajute Kremlinul să oprească reforma și să răstoarne guvernarea, trebuie să știe că situația nu o să fie așa cum a fost în ultimii 30 de ani pentru ei și pentru toată țara, o să fie așa cum este azi în Donbass (n. red: regiune a Ucrainei anexată ilegal de Federația Rusă) și pe unde au ajuns rușii”.