Procurorul general al Republicii Moldova, greu de ales. Explicațiile președintelui CSP

Procurorul general al Republicii Moldova, greu de ales. Explicațiile președintelui CSP Sursa foto: Arhiva EVZ

Concursul pentru alegerea procurorului general al Republicii Moldova a fost anulat, după ce procuroarea Olesea Vîrlan i-a dat un punctaj suspect de mic candidatului Ion Munteanu, actual procuror general interimar. Președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Dumitru Obadă, a explicat cum au fost acordate punctajele.

„Noi avem Legea cu privire la procuratură care prevede că un candidat este evaluat în baza a șase criterii. Pentru a evalua, fiecare membru a Consiliului deliberează individual având fișa de evaluare în față. Această chestiune rezultă și din regulament. Fișa are șase criterii, iar sub fiecare criteriu este sub-criteriu. Aici acorzi punctaj, de la unu la zece.

Ulterior, fiecare membru, aplicând nota sa, le cumulează, împarte la șase și face media. În borderou se vede rezultatul final. Dar, mai este o altă căsuță, se numește argumentarea punctajului. Dacă acorzi nota opt, menționezi: Eu am acordat opt, deoarece, trebuie să argumentezi, asta e o condiție obligatorie care rezultă din Lege. Nu poți pune că așa cred eu că e nota trei”, a explicat Dumitru Obadă, la tv8.md.

Dumitru Obadă, noul președinte al CSP

Dumitru Obadă. Sursa foto: csp.md

Ce se întâmplă după interviu

Președintele CSP a mai spus că procedura de argumentare a punctajelor acordate în cadrul evaluărilor candidaților la funcția de procuror general în acea zi a fost omisă și mutată pentru ședința următoare și că în acea seară doar s-a făcut media notelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

„La 22 februarie, după ce intervievam fiecare candidat, ne retrăgeam în deliberare, aveam fișa în față, fără a discuta între noi și făceam media. Fișele se strângeau de către secretariat, se puneau în plic, ca la urmă să facem media care este în borderou.

Având în vedere că s-a lucrat toată ziua, noi am considerat că la o ședință ulterioară deliberăm însăși motivele sau argumentarea care a oferit-o fiecare membru CSP. În acea seară fiecare a spus nota, s-a făcut media și a fost adus la cunoștința publicului punctajul matematic tehnic”, a explicat șeful CSP.

Dumitru Obadă a vorbit și despre procuroarea Olesea Vîrlan, care a fost acuzată că l-a depunctat „din greșeală” pe unul dintre candidații la funcția de procuror general, provocând anularea concursului. De altfel, procuroarea și-a dat demisia din CSP.

Concursul pentru funcția de procuror general. Notele prevăzute de regulament

Dumitru Obadă a spus că procuroarea a fost întrebată: „Dumneavoastră insistați pe punctajul pe care l-ați aplicat și îl puteți eventual argumenta?”. Procuroarea a răspus: ”Da, eu insist pe acest punctaj”.

”Și mie nu îmi este clar, deoarece această medie se formează din șase cifre”, a mai spus președintele CSP, care a precizat că erau note inclusiv de unu și doi acordate de Olesea Vîrlan.

„La întrebarea membrilor Consiliului, ulterior, nu am auzit un răspuns plauzibil pentru a argumenta motivele pentru care a acordat acel punctaj. Regulamentul prevede note de la unu la zece. Juridic poți pune nota unu, dar explică de ce. De ce consideri că experiența e de nota doi sau motivația de nota unu. Legea obligă argumentarea. În lipsa unor argumente scrise, cu explicații clare pentru toți membrii Consiliului, rezultă că este nevalabilă nota”, a detaliat Dumitru Obadă.

Întrebat care a fost interesul Olesei Vîrlan, acesta a precizat: „Nu dețin informații dacă a existat sau nu un interes, pentru mine trezește bănuieli rezonabile că nu poți aplica un punctaj minim fără argumentare și această acțiune să nu fie deliberată. Nu știu, poate vrei să favorizezi unul dintre candidați. Oricum există subiectivism. Ok, ai dreptul, dar argumentează de ce. Pentru mine nu este bună-credință. Membrii CSP trebuie să dea dovadă de tratament egal, asta rezultă și din regulament”.

Olesea Vîrlan: ”Orice evaluare are o doză de subiectivism”

Pe 28 februarie, CSP a anulat concursul pentru șefia Procuraturii Generale, după ce procuroarea Olesea Vîrlan, nu a putut argumenta de ce i-a oferit un punctaj suspect de mic candidatului Ion Munteanu, actual procuror general interimar, punctaj total de 3,5 la proba interviu, creând o discrepanță majoră față de evaluarea celorlalți membri.

Ulterior, pe 29 februarie, Olesea Vîrlan, a venit cu o reacție: „În orice calcule, au loc toate greşelile posibile. Orice evaluare are o doză de subiectivism. Orice eroare în domeniul juridic poate fi corectată prin mijloace juridice. Ca membru al Consiliului Superior al Procuraturii mă conduc de Lege și imparțialitate. Nu mă simt bucuroasă că s-au strecurat anumite greșeli în evaluarea efectuată de către mine. De data aceasta, itemii evaluării au arătat un conținut confuz”.