Un singur candidat pentru funcția de Procuror General

Un singur candidat pentru funcția de Procuror General Consiliul Superior al Procurorilor / Sursa foto: csp.md

Un singur candidat s-a înscris la concursul pentru postul de Procuror General, în Republica Moldova, în condițiile în care termenul limită este astăzi, 15 mai.

Singurul candidat este fostul câștigător al concursului pentru Procuror General

Singurul candidat înscris este procurorul Octavian Iachimovschi, care a depus marți dimineață o cerere de participare la concursul pentru postul de șef al Procuraturii Generale, potrivit Consiliului Suprem al Procurorilor (CSP), citat de Agora.md.

CSP va publica lista finală a candidaților pe 15 mai, după ora 17:00. Dar, a precizat instituția, dacă la concurs va fi înscris, la expirarea termenului limită, un singur candidat, depunerea candidaturilor va fi prelungită.

Octavian Iachimovschi

Care sunt condiții pentru candidații la funcția de Procuror General:

 • are cel puțin 10 ani experiență profesională în domeniul dreptului, obținută în jurisdicția Republicii Moldova sau în jurisdicții străine, inclusiv în organizații internaționale, dintre care cel puțin 5 ani în calitate de judecător, procuror, avocat sau ofițer de urmărire penală;
 • are cetățenia Republicii Moldova;
 • vorbește românește;
 • nu a fost luată nicio măsură de protecție judiciară împotriva sa;
 • are diplome de licență și master în drept sau un alt act echivalent de studii în domeniul dreptului, recunoscut de organul abilitat pentru recunoașterea și egalizarea documentelor privind studiile și calificările;
 • are o reputație impecabilă;
 • nu a fost condamnat anterior pentru o infracțiune;
 • este apt din punct de vedere medical pentru a îndeplini funcțiile de procuror;
 • are calități manageriale;
 • în ultimii 3 ani anteriori anunțării concursului, nu a fost membru și (sau) nu a desfășurat activități cu caracter politic în cadrul unui partid politic sau organizație socio-politică;
 • în ultimele 6 luni nu a fost membru al Consiliului Suprem al Procurorilor.

Concursul anterior, anulat cu scandal

Reamintim că rezultatele concursului anterior pentru postul de Procuror General al Republicii Moldova au fost anulate de Curtea Supremă de Justiție pe 28 februarie, în urma unui scandal.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atunci, Octavian Iachimovschi a fost desemnat câștigător, după ce a primit cel mai mare punctaj. Dar, la scurt timp, membrii comisiei au descoperit discrepanțe semnificative în evaluările date candidaților de Olesea Vîrlan, care ulterior și-a dat demisia.

CSP a anulat, pe 28 februarie, concursul pentru funcția de Procuror General al Republicii Moldova. „CSP a hotărât: A lua act de fișele de evaluare a fiecărui candidat, de punctajul acordat pentru fiecare criteriu de evaluare și argumentarea expusă de membrii CSP. A revoca hotărârea privind rezultatele probei de interviu în cadrul concursului, în legătură cu faptele survenite ulterior și pentru a nu periclita interesul public”, declara, atunci, președintele CSP, Dumitru Obadă.

Totodată, CSP a decis să publice tabelul punctajului total al candidaților, cu media aritmetică a punctajelor acordate pentru fiecare criteriu, dar a refuzat să elibereze copii ale fișelor de evaluare.

Ulterior, Procuratura Anticorupție din Republica Moldova a deschis un dosar penal cu privire la concursul anulat pentru șefia Parchetului General, iar Olesea Vîrlan, cea care i-a dat nota 3,5 actualului Procuror General interimar, a demisionat din funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).