România, ocolită de ciclonul care a făcut ravagii în Europa. ANM anunță mari surprize

România, ocolită de ciclonul care a făcut ravagii în Europa. ANM anunță mari surprizeciclon. Sursa foto: Pixabay

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunțat că acest ciclon care a generat furtuni puternice și pagube importante în Europa va ocoli România. Cu toate astea, meteorologii au emis două avertizări Cod Galben de furtuni și vijelii pentru următoarele zile. Vremea se va încălzi în mai multe zone ale țării.

Acest ciclon puternic nu va ajunge în România

„Nu o să ajungă în România. Vorbim mai mult de instabilitate atmosferică, de masă, nu are legătură cu acel ciclon”, a declarat Raul Ilea, meteorologul de serviciu de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) la Antena 3 CNN.

Ce spun meteorologii

„Vom avea parte la începutul săptămânii și pe parcursul următoarelor zile de încălzire a vremii, mai ales pe partea de sud a țării, astfel încât temperaturile maxime se vor încadra între 20 și 29 de grade Celsius pe parcursul zilei de marți, iar minimele vor fi cuprinse între 8 și 17 grade Celsius, cu valori mai scăzute în estul Transilvaniei.

vremea urâtă

Ploi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Din punct de vedere al manifestărilor de instabilitate atmosferică, acestea își vor face simțită prezența cam în fiecare zi din această săptămână. Pe parcursul zilei de astăzi, mai ales după-amiaza și seara, în vest și sud-vest, vor fi averse, descărcări electrice prin Banat, Oltenia, pe arii restrânse în Crișana și izolat în Transilvania și vestul Munteniei, iar la noapte, Banatul, Crișana și Oltenia, pe arii restrânse Muntenia și Transilvania și doar izolat în celelalte zone.Vor fi izolat cantități de apă însemnate și posibil va cădea grindină”, a mai precizat Raul Ilea.

Două avertizări de Cod Galben de furtuni

Cu toate astea, meteorologii au emis două alerte Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată pentru câteva zile, în mai multe zone ale României. Se anunță ploi torențiale, vijelii puternice și chiar căderi de grindină.De marți, ora 16.00 până miercuri ora 10.00, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în Banat, Oltenia, sud-vestul Transilvaniei și sudul Crișanei, unde se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii (viteze de 50...70 km/h), averse torențiale, frecvente descărcări electrice și izolat căderi de grindină.

furtuna

Furtună. Sursa foto: Pixabay.com

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Începând de miercuri ora 10.00 până joi la ora 10.00, în Banat, Oltenia, Maramureș, vestul Transilvaniei și al Munteniei, precum și în zona Carpaților Occidentali, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Ne puteți urmări și pe Google News