Viktor Orban, după tentativa de asasinat asupra lui Robert Fico: Trebuie să luptăm singuri pentru pace

Viktor Orban, după tentativa de asasinat asupra lui Robert Fico: Trebuie să luptăm singuri pentru pace Viktor Orban. Sursa foto: dreamstime.com

Viktor Orban a declarat joi că a rămas „singurul care luptă pentru pace” în UE. Premierul ungar a făcut declarațiile după tentativa de asasinat asupra aliatului său, premierul social-democrat slovac Robert Fico.

Viktor Orban este un apropiat al premierului slovac Robert Fico

Robert Fico va lipsi într-un „moment decisiv", a deplâns Orban, după tentativa de asasinat asupra premierului slovac.

Viktor Orban speră ca alegerile europarlamentare din 6-9 iunie să aducă în Parlamentul European un echilibru de forţe.

Potrivit acestuia, noua forță ar trebui să oprească „febra războinică" a Bruxellesului declanşat prin invazia rusă în Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

Péter Szijjártó, Robert Fico

Orban a făcut mai multe declarații în timpului unei reuniuni electorale în oraşul ungar Kecskemet

Viktor Orban a afirmat că, „odată cu schimbarea de guvern după ultimele alegeri, Slovacia a pornit pe drumul de a deveni o ţară pro-pace", potrivit DPA.

Premierul ungar mai spune că acest lucru a fost „de mare ajutor Ungariei”. Procesul a fost întrerupt de tentativa unui activist de stânga de a-l asasina pe premierul slovac:

„Robert Fico este indisponibil în lunile cele mai cruciale (...) Avem încredere că se va recupera, dar acum noi trebuie să luptăm singuri pentru pace", a mai spus premierul ungar.

Viktor Orban,

Viktor Orban şi Robert Fico împărtăşesc aceeaşi orientare conservatoare

Chiar dacă au opinii politice diferite, Orban fiind politician de dreapta, și Fico, politician de stânga, cei doi sunt criticați de Bruxelles.

Premierul slovac nu ajunsese încă la un conflict deschis cu instituţiile europene, cum este cazul omologului său ungar.

Cu toate acestea, unele măsuri decise de Fico recent, precum desfiinţarea procuraturii anticorupţie şi a televiziunii publice, pe care le-a acuzat de partizanat politic împotriva lui şi în favoarea opoziţiei liberale, au fost deja sever criticate de Bruxelles.

Robert Fico cere negocieri de pace între Rusia şi Ucraina. El se pronunţă împotriva furnizării de ajutor militar Kievului, ajutor pe care l-a sistat de îndată ce a preluat conducerea guvernului în octombrie 2023.