Noaptea Muzeelor. Antipa boicotează evenimentul. Angajații vor fi în grevă

Noaptea Muzeelor. Antipa boicotează evenimentul. Angajații vor fi în grevă Sursa foto: Arhiva EVZ

Reprezentanții Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București au anunțat că anul acesta instituția nu va participa la proiectul Noaptea Muzeelor, eveniment care va avea loc sâmbătă, 18 mai. Motivația deciziei de neparticipare este aceea că angajații muzeului se solidarizează cu protestul celorlalți colegi din alte muzee din țară.

Angajații muzeelor cheamă la proteste și publicul

„Sistemul de salarizare actual reprezintă o amenințare extrem de severă la adresa procesului de management al unui muzeu. Dacă vrem să avem în continuare muzee funcționale, trebuie găsită o soluție pentru creșterea nivelului de salarizare în muzeele care au fost uitate până acum. Ministerul Culturii a înțeles de la început acest lucru și a propus ordonanța de creștere salarială. Trebuie doar ca restul Guvernului sa înțeleagă”, afirmă instituția muzeală într-un comunicat difuzat marți.

Totodată, reprezentanții Muzeului „Grigore Antipa” au mulțumit publicului care a trecut pragul instituției „numărul mare de vizitatori care ne trec pragul: aproape 600.000 de persoane ne-au vizitat muzeul în 2023, acesta fiind cel mai mare număr de vizitatori în cursul unui an, de la înființarea acestei instituții”. „Acest lucru nu poate decât să ne bucure, în primul rând pentru că ne transmite că suntem relevanți pentru comunitate și munca noastră este recunoscută de public”, afirmă muzeul în comunicat.

Instituția muzeală mai precizează că, „dacă se va ajunge la proteste ale salariaților din muzee, în data de 18 mai, așa cum se preconizează în momentul de față, ar fi grozav dacă o parte din public ar protesta alături de salariații muzeelor, transmițând astfel guvernanților ideea că publicul înțelege că muzeele sunt importante, că trebuie să înțeleagă și guvernanții acest lucru și că munca celor care lucrează în muzee trebuie răsplătită cum se cuvine”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În comunicatul Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” se arată că în data de 18 mai 2024, programul de vizitare va fi cel normal pentru o zi de sâmbătă: între orele 10.00 – 20.00, cu ultima intrare la ora 19.00.

Noaptea Muzeelor 2024, ediție aniversară

Nici Muzeul Naţional de Artă al României nu va participa la ediţia din acest an a Nopţii Muzeelor. Membrii sindicatului Muzeului Naţional de Artă al României au anunțat săptămâna trecută că nu vor face pe 18 mai, niciun fel de ore suplimentare în afara programului obişnuit de lucru.

La Noaptea Muzeelor din acest an vor putea fi vizitate peste 260 de obiective din 32 de județe și Municipiul București.

Noaptea Muzeelor

Sursa foto: EVZ

În acest an proiectul Noaptea Muzeelor împlinește 20 de ani de la prima sa ediție în România.

Ediția aniversară se va desfășura pe fondul protestelor Federației Naționale a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel Alfa, care solicită majorarea cu 20% a salariilor.

„Veţi observa că multe muzee din ţară nu apar pe programul Nopţii Muzeelor 2024, reprezentanţii acestora putând fi găsiţi şi susţinuţi în Piaţa Victoriei (...). Este vorba despre un protest pe care eu, personal, îl consider legitim şi îl susţin, pentru că miza este creşterea cu 20% a salariilor din sectorul muzeal, pentru orice poziţie profesională, pentru echilibrarea marilor inechităţi şi discriminări care există în interiorul sectorului cultural între, de exemplu, muzee şi teatre”, a scris într-o postare pe Facebook, coordonatorul relaţiilor internaţionale şi proiectelor culturale al Rețelei Naționale a Muzeelor din România (RNMR) Dragoș Neamu,.

Ediţia cu numărul XIX a Nopţii Muzeelor a fost organizată împreună cu instituţii culturale din Republica Moldova şi a fost prezentă în peste 360 de muzee şi spaţii culturale din 90 de localităţi din România şi alte nouă de peste Prut cuprinse în 38 de judeţe şi cinci raioane ale ţării vecine.

Lista obiectivelor din România și Republica Moldova în care se va ține în 2024 Noaptea Muzeelor poate fi găsită AICI.