Momente unice la ANTIPA! Copiii, la prima întâlnire cu liliecii: "Tati, astăzi nu bea sânge, aşa e?”

Momente unice la ANTIPA! Copiii, la prima întâlnire cu liliecii: "Tati, astăzi nu bea sânge, aşa e?”

Capitala nu a dormit noaptea trecută, iar “Noaptea muzeelor” a scos în stradă zeci de mii de bucureşteni, dar şi o mulţime de turişti străini.

Evenimentul, ce s-a suprapus cu cel mai mare concert din Piaţa Constituţiei, a transformat Bucureştiul într-o capitală luminată ca ziua şi mare iubitoare de cultură. Zeci de mii de oameni s-au aflat pe străzi şi au umplut cele peste 40 de spaţii în care au avut loc expoziţii, concerte şi spectacole de teatru. Muzeografii susţin că anul acesta au fost mai mulţi vizitatori decât în anii precedenţi. Printre principalele atracţii s-au numărat Muzeul de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”, Muzeul National de Arta şi cimitirul Bellu.

La ora 21.00, la cele mai mari muzee erau déjà cozi impresionante, Muzeul Antipa a fost cel mai căutat, iar părinţii, cu cei mici de mână, au stat câte o oră şi jumătate la coada ce se întindea impresionantă pe Şoseaua Kiseleff. Angajaţii muzeului au estimate că că mai mult de 10.000 de persoane le vor trece pragul, cam de cinci ori mai mult decât într-un weekend obişnuit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Antipa a avut şi unul dintre cele mai atractive programe pentru “Noaptea muzeelor”. Pe lângă turul propriu zis, specialiştii au făcut şi demonstraţii ştiinţifice. Astfel, în curtea interioară a instituţiei, cei mici au putut, cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete, să intercepteze liliecii, chiar şi cele mai mici exemplare. Copiii au ascultat cu ochii mari şi temători sunetele scoase de un exemplar de numai 3 cm, în timp ce specilistul explica că mamiferele sunt insectivore şi numai o singură specie din America Latină se hrăneşte cu sânge, dar de animal domestic. “Astăzi nu se hrăneşte cu sânge!”, a strigat un glumeţ, iar o fetiţă, mai timidă, de vreo patru ani, a murmurat: “Tati, astăzi nu bea sânge, aşa e?”.

Colectarea entomogică insectelor nocturne ar fi trebuit să fie amuzantă, iar specialistul muzeului şi-a dat toată osteneala. A venit îmbrăcat “de lucru” şi cu plasa de fluturi în mână. Fluturii de noapte însă n-au fost, iar gazele ce s-au aşezat pe pânza întinsă nu au reuşit să ţină pentru mai mult timp copiii atenţi.

Defrişarea pădurilor, în expoziţie

Pozele si selfiurile au fost la mare căutare, iar premiera de de la Antipa, diodrama despre tăiatul iresponsabil al pădurilor, a oprit câţiva părinţi. Cei mici au aflat astfel că, fără un plan responsabil, în numai câţiva ani vom putea vedea mai multe specii numai la muzeu.

Coadă impresionantă şi la Muzeul National de Arta al Romaniei, unde s-a stat o jumătate de oră.  Mii de oameni au venit şi la Cimitirul Bellu, unde Dana Rogoz si Dan Radulescu au jucat în „Jurnalul lui Adam şi al Evei”. “Am jucat în fata unui public de peste 2000 de spectatori. Mulțumim tuturor celor care au venit sa vadă "Jurnalul lui Adam și al Evei". A fost neașteptat de frumos”, a spus Dana.

De departe cel mai neplăcut moment a fost întoarcerea acasă. Cum prea puţine maşini RATB au fost în circulaţie, oamenii s-au călcat în picioare ca să ajungă acasă.