Băsescu, schimbare neașteptată de carieră. Nimeni nu și l-ar fi imaginat ca ONG-ist, dar...

Băsescu, schimbare neașteptată de carieră. Nimeni nu și l-ar fi imaginat ca ONG-ist, dar... Traian Băsescu. Sursa foto: Traian Băsescu / Facebook

Traian Băsescu a anunțat că-și va încheia cariera politică odată cu mandatul de parlamentar la Bruxelles. Deși se află la vârsta pensiei, fostul președinte susține că va rămâne activ ca ong-ist.

 

Fostul șef de stat, în prezent europarlamentar a înființat o fundație pe care a numit-o Azimut. Prin intermediul acesteia, a organizat excursii pentru elevi, la Parlamentul European. Conform datelor oficiale, de pe site-ul Ministerului de Finanțe, după șase luni de activitate, ONG-ul lui Băsescu are în conturi 53.869 de lei.

Traian Băsescu a devenit ong-ist

Fostul președinte al României a declarat că renunță la viața politică, după mai bine de 30 de ani. Traian Băsescu a afirmat, într-o emisiune de televiziune, că își va duce mandatul de europarlamentar până la capăt, după care se va retrage. Și, într-adevăr, nu mai apare pe listele de candidați pentru alegerile la Parlamentul European, din 9 iunie.

Ne puteți urmări și pe Google News

În aceeași emisiune, fostul președinte a afirmat că nu se va pensiona. Cu atât mai mult cu cât și-a pierdut privilegiile de care a beneficiat ca șef de stat, din cauza colaborării cu Securitatea. Traian Băsescu a relatat, la momentul respectiv că și-a înființat o fundație, Azimut. ONG-ul a fost înregistrat pe 19 iunie 2023, în Registrul special, la Judecătoria Sectorului 1.

„Mi-am înființat o fundație. Am dus elevi de liceu la Bruxelles să vadă Parlamentul European. Chiar acum am 60 de copii de la școli private și de stat care vor merge săptămâna viitoare la Bruxelles”,  spunea Traian Băsescu pentru Digi 24.

Fundația Azimut a fost înregistrat cu sediul social într-un apartament din Bulevardul Decebal, foarte aproape de o adresă la care funcționa o firmă a Elenei Băsescu. Ulterior, ONG-ul a fost mutat la o altă adresă, unde funcționează compania SC Business & Recreational Logistics SRL, firma celeilalte fiice, Ioana Băsescu, și a soțului său, Radu Petru Pricop.

Bruxelles

Sursa foto: Arhiva EVZ

Fundația Azimut are conturile pline

După aproximativ șase luni de activitate, fundația lui Traian Băsescu a înregistrat venituri destul de consistente. Conform situațiilor financiare de la finalul anului 2023, ONG-ul avea active circulante de 108.869 de lei. Din datelele existente pe site-ul Ministerului Finanțelor, rezultă că Fundația Azimut a înregistrat venituri, din activitățile fără scop patrimonial, de 53.978 de lei.

Cheltuielile, în schimb, au fost minime, doar de 109 lei. Astfel, s-a înregistrat un excedent, la finalul anului, în valoare de 53.869 de lei. Spre deosebire de ceea ce se întâmplă în cazul societăților comerciale, acești bani nu pot fi scoși sub formă de dividende. Profitul ONG-ului condus de Traian Băsescu trebuie cheltuit pentru activitățile pe care le desfășoară.

Familia Băsescu

Familia Băsescu Sursa: DCNews.ro.

Traian Băsescu, un politician înstărit

Deși nu mai beneficiază de privilegiile de fost președinte, Băsescu iese din politică cu o avere consistentă. Cel puțin așa rezultă din declarațiile sale de avere. Traian Băsescu deține un teren de 34 de metri pătrați, în București, un apartament de 184 de metri pătrați, cumpărat în 2022 și un garaj de 30 de metri pătrați, din 2003. El mai are o mașină Ford B-max din 2012, bijuterii, ceasuri și tablouri în valoare totală de 145.000 de euro.

Anul trecut,  Traian Băsescu declara acțiuni în valoare de e 4.570.433 de lei. Parte dintre acestea, mai exact 27.899 erau deținute sub formă de titluri de stat la Ministerul Finanțelor. Valoarea titlurilor era de 2.390.337 de lei și 411.315 euro. Traian Băsescu mai deține 2.948 de acțiuni la Romgaz, în valoare de 123.521 de lei. De pe urma lor a încasat dividende de 110.979 de lei și 7.425 de euro.

De asemenea, Traian Băsescu mai deține în conturi și depozite bancare sumele de 39.997 de euro, 6.085 de dolari SUA și 113.711 lei.

Anul acesta fostul președinte trebuie să restituie un împrumut către fiica sa Ioana și către soțul acesteia, Radu Pricop. Suma datorată este de 496.000 de lei, pe care a primit-o în 2022.