O nouă descoperire despre Mona Lisa. Locul în care a fost pictat cel mai cunoscut tablou din lume

O nouă descoperire despre Mona Lisa. Locul în care a fost pictat cel mai cunoscut tablou din lume Sursa foto: Pixabay

De-a lungul anilor, numeroși specialiști au încercat să dezlege tainele picturii Mona Lisa. Unul dintre detaliile care au stârnit curiozitatea acestora are legătură cu locul în care Leonardo da Vinci a realizat pictura. Un geolog a studiat în detaliu elementele din tablou și susține că are răspunsul așteptat de ani buni.

Mona Lisa, pictată pe malul lacului Como

Dezbaterile privind peisajul din tabloul Gioconda, pictat de Leonardo da Vinci au fost îndelungate, unii istorici de artă sugerând că vederea era imaginară și idealizată. Totodată, alții au argumentat că există conexiuni cu diverse locuri din Italia. Acum, un geolog și istoric de artă renascentistă afirmă că a dezlegat tainele celei mai cunoscute picturi din lume.

Orașul Lecco

Sursa foto: Wikipedia

Ann Pizzorusso a integrat cele două domenii de expertiză și a ajuns la o concluzia că tabloul are caracteristici recunoscute ale orașului Lecco. Acesta este localizat pe malul lacului Como, regiunea Lombardia, în nordul Italiei.

Leonardo da Vinci, impresionat de Lacul Garlate

Pizzorusso a comparat podul lui Leonardo, lanțul muntos și lacul din "Mona Lisa" cu podul Azzone Visconti din Lecco. Acesta a construit în secolul al XIV-lea și ar fi reprezentat una dintre sursele de inspirație.

De asemenea, geologul a analizat și zona Alpilor din sud-vest, locul în care se află Lacul Garlate, pe care se știe că Leonardo l-a vizitat acum 500 de ani, conform The Guardian.

„Sunt atât de încântată de acest lucru. Geologii nu se uită la picturi, iar istoricii de artă nu se uită la geologie. Istoricii de artă au spus că Leonardo şi-a folosit întotdeauna imaginaţia, dar puteţi da acest tablou oricărui geolog din lume şi va spune ceea ce spun eu despre Lecco. Chiar şi un non-geolog poate vedea acum asemănările.”, a afirmat geologul.

Mona Lisa, Luvru

Mona Lisa ar urma să fie mutată la subsolul muzeului. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Teorii legate de locul în care a fost pictată Mona Lisa

De-a lungul anilor au fost analizate mai multe ipoteze legate de locul în care a fost pictată Gioconda. Conform unei teorii vehiculate în anul 2011, podul pictat de da Vinci aparține orașului Bobbio, o așezare mică din nordul Italiei. De asemenea, o descoperire din 2023 sugerează că Leonardo ar fi pictat un pod din provincia Arezzo.