Republica Moldova livrează cea mai mare cantitate din acest fruct în UE
- Nicolae Comănescu
- 11 mai 2024, 17:54
Republica Moldova este lider în ceea ce privește exportul de prune la nivelul Uniunii Europene, conform datelor oficiale. Anul trecut au fost vândute către țările membre aproximativ 600.000 de tone.
Cantitate impresionantă de prune exportată în Uniunea Europeană de Republica Moldova
Dumitru Alaiba, ministrul dezvoltării economice și digitalizării, a scris într-o postare publicată pe Facebook că 23 % din prunele vândute în UE în 2023 sunt moldovenești. Anul precedent, producătorii autohtoni au încasat 35 de milioane de euro din exportul prunelor.
„60 000 de tone crescute, culese și exportate de antreprenorii noștri sau de patru ori mai mult decât cota de 15 000 de tone eliminată doi ani în urmă. Am depășit cotele de patru ori și spațiu de creștere mai este”, se arată în postarea publicată de politician.
Clasamentul statelor care au exportat cele mai mari cantități de prune în UE este completat de Spania, Africa de Sud și Țările de Jos, conform diez.md.
Altfel, în altă ordine de idei, deși este legată ombilical de Rusia, Transnistria exportă foarte mult în Uniunea Europeană.
Transnistria trimite majoritatea mărfurilor în UE
Conform statisticilor făcute publice de Biroul politici de reintegrare, ponderea exporturilor din Transnistria către UE a atins 80,9%, în primul trimestru al anului 2024.
Importurile transnistrene din Uniunea Europeană au ajuns, în aceeași perioadă a acestui an, 56,3% din total, a mai arătat Biroul politici de reintegrare, într-un comunicat.
Instituția arată că beneficiile integrării europene sunt vizibile și pentru regiunea transnistreană, unde proiectele de dezvoltare finanțate de Uniunea Europeană sunt dedicate îmbunătățirii infrastructurii. De asemenea, din fondurile europene se desfășoară proiecte pentru creșterea accesului la educație și sănătate în Transnistria, precum și proiecte de extindere a oportunităților economice. Printre acestea se numără și facilitarea exporturilor și importurilor transnistrene din și către Uniunea Europeană.
Dar, atrage atenția Biroul politici de reintegrare, fondurile UE sunt condiționate de respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale în Transnistria.