Război în Israel, ziua 218. Hamas susține că „mingea e în terenul” lui Netanyahu

Război în Israel, ziua 218. Hamas susține că „mingea e în terenul” lui NetanyahuLiderul politic Hamas. Sursa foto: Times of Israel

Război în Israel, ziua 218. Situația devine tot mai tensionată, mai ales la nivel diplomatic. După finalizarea celei de-a doua runde de negocieri de la Cairo, mișscarea islamistă Hamas susține că „mingea este în întregime în terenul” Israelului, în timp ce tot mai multe state întorc spatele Israelului.

Război în Israel, ziua 218. Hamas susține că „mingea e în terenul” Israelului

Hamas susține că armistițiul va depinde „în întregime” de Israel. Delegația mișcării islamiste a făcut această declarație după plecarea delegației sale de la Cairo, acolo unde au avut loc noi negocieri.

”Delegaţia de negocieri a părăsit Cairo către Doha. Ocupaţia a respins propunerea prezentată mediatorilor pe care noi am acceptat-o. Ca urmare, mingea este de-acum în întregime în terenul ocupaţiei” - numele pe care mişcarea îl dă Israelului -, a anunţat Hamas într-o scrisoare trimisă altor facţiuni palestiniene, potrivit AFP.

Reprezentanţii celor două tabere au plecat de la Cairo ”după două zile de negocieri” în vederea obţinerii unii armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza, aflat în curs de şapte luni, a anunţat vineri o publicaţie apropiată spionajului egiptean, Al-Qahera News.

Țările mediatoare, printre care se numărăr Egipt și SUA - ”continuă în vederea apropierii punctelor de vedere ale părţilor”, potrivit unei surse egiptene de rang înalt, citată de Al-Qahera News.

Hamas și-a dat acordul încă de luni unei propuneri prezentate de către mediatori, care prevede, conform mișcării palestiniene, un armistițiu în trei etape, fiecare cu o durată de 42 de zile. Acesta include o retragere israeliană din Fâșia Gaza și un schimb de ostatici ținuți în enclavă și deținuți palestinieni din Israel, în vederea unui „armistițiu permanent”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a instruit delegația sa la Cairo să rămână fermă în privința condițiilor necesare pentru eliberarea ostaticilor, considerate "esențiale" pentru securitatea Israelului.

Egiptul îndeamnă mișcarea Hamas  și Israelul să manifeste "flexibilitate" pentru a ajunge "cât mai rapid" la un armistițiu în confruntările armate din Fâșia Gaza și la eliberarea ostaticilor, conform unui comunicat emis de Ministerul egiptean de Externe.

Israelul se confruntă cu un „tsunami diplomatic”

Război în Israel, ziua 218. Israelul se confruntă cu un "tsunami diplomatic" pe mai multe fronturi, amenințat de mult timp, din cauza modului în care a gestionat războiul din Gaza și a creșterii fără precedent a numărului de atacuri ale coloniștilor împotriva palestinienilor din Cisiordania.

Pe fondul anunțurilor aproape lunare de sancțiuni din partea capitalelor americane și europene cu privire la violența coloniștilor, care și-au extins treptat domeniul de aplicare, se pare că ar fi luate în considerare și alte potențiale ținte, potrivit The Guardian.

Până în prezent, sancțiunile au vizat persoane și organizații extremiste și, cel mai recent, un prieten și consilier controversat al lui Itamar Ben Gvir, ministrul de extremă dreapta al securității naționale.

În timp ce SUA au anunțat că blochează un transport de muniție grea către Israel din cauza insistenței lui Benjamin Netanyahu de a continua atacul asupra orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza, Irlanda și Spania au declarat că se angajează să recunoască oficial statutul de stat palestinian.

De asemenea, în Europa se fac tot mai multe presiuni pentru interzicerea comerțului cu produse israeliene.

La rândul său, Turcia, care are de mult timp o relație complexă cu Israelul, a anunțat propria interdicție completă a comerțului cu Israelul, deși săptămâna aceasta au apărut informații despre o amânare de trei luni pentru comercianții turci, care au fost negate de Ankara.

În America de Sud, Israelul a fost, de asemenea, marcat de o serie de țări care au tăiat legăturile diplomatice sau au redus contactele, Columbia devenind a doua țară din America de Sud, după Bolivia, care a tăiat legăturile.

Iran

Sursa foto: Pixabay

Război în Israel, ziua 218. Scandal la ONU. Ambasadorul Israelului a rupt „copia Cartei ONU" pe scenă

Ambasadorul Israelului la ONU a folosit un distrugător de hârtie pentru a rupe în bucăți Carta ONU pe scena Adunării Generale a ONU - înainte de un vot în care adunarea a optat să deschidă ușa pentru ca Palestina să devină membru cu drepturi depline.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a susținut candidatura palestinienilor pentru a deveni membri cu drepturi depline ai ONU. Prin vot, Adunarea a aprobat acordarea de noi "drepturi și privilegii" Palestinei și a solicitat Consiliului de Securitate al ONU să reexamineze favorabil cererea lor de aderare.

Deși nu îi conferă Palestinei statutul de membru cu drepturi depline în cadrul ONU, votul recunoaște calificarea lor pentru a adera. Totodată, acesta le permite să introducă și să co-sponsorizeze propuneri, precum și amendamente în cadrul adunării.

Organismul mondial format din 193 de membri a aprobat rezoluția - introdusă de Emiratele Arabe Unite și Palestina - cu un vot de 143 de voturi pentru, nouă împotrivă și 25 de abțineri.

Ministrul de externe al Israelului a atacat decizia, numind-o un "premiu pentru Hamas".

În timp ce președintele Palestinei, Mahmoud Abbas, a declarat că țara sa va "continua să se străduiască" să obțină statutul de membru cu drepturi depline al ONU.

Votul a fost adoptat cu 143 de voturi pentru și nouă împotrivă, dar 25 de țări - inclusiv Marea Britanie - s-au abținut.

Într-o postare pe X, Marea Britanie la ONU a explicat de ce a luat decizia de a se abține.

"Ne abținem în privința acestei rezoluții deoarece credem că primul pas pentru atingerea acestui obiectiv este rezolvarea crizei imediate din Gaza", a spus aceasta.

Ne puteți urmări și pe Google News