Dușmani din cauza moștenirii. Copiii lui Adrian Păunescu se ceartă pe avere
- Ionel Sclavone
- 6 mai 2024, 16:35
Andrei Păunescu se judecă, pentru moștenirea lăsată de poet, cu sora sa vitregă, Andreea. Procesul datează, deja de 14 ani, iar fiul lui Adrian Păunescu își acuză sora vitregă de lăcomie.
Pe de altă parte, cere o sumă indecentă, în justiție, pentru folosirea versurilor din imnul dedicat echipei Rapid București, de Adrian Păunescu. Procesul a fost deschis împotriva mai multor entități comerciale ce au legătură cu echipa de fotbal.
Andrei Păunescu își acuză sora de lăcomie
Fiul defunctului poet nu este de acord cu revendicările surorii sale vitrege, Andreea Păunescu. Aceasta a solicitat în instanță partea ce i se revine din moștenirea lăsată de tatăl lor. Iar Andrei Păunescu o acuză de lăcomie. Pe de altă parte, el cere, tot în justiție, 4,5 milioane de euro pentru folosirea unor versuri din imnul Rapidului.
Andrei Păunescu se judecă, cu sora vitregă de 14 ani pentru moștenire, iar procesul nu s-a încheiat. Dincolo de lupta în instanță, fiul poetului dă dovadă de lipsă de eleganță față de sora vitregă pe care o acuză de lăcomie. El este deranjat că Andreea a cerut partea ce i se cuvine din moștenirea pe care o estimează la patru milioane de euro. Cam tot atât cât revendică pentru folosirea versurilor tatălui său.
„Care 4 milioane? Valoarea de 4 milioane este o invenție arbitrară, rostogolită în presă. Nici vorbă de așa ceva! Moștenirea lăsată de tatăl meu este inestimabilă, dar, în bani, e departe de aceste cifre. Procesul se află într-un stadiu mult mai incipient decât ar trebui să fie. Procesul ăsta nici nu ar fi trebuit să existe. Frustrările, ura și lăcomia au, printre cauze, faptul că o anumită persoană nu a venit la tata să rezolve situația cât Adrian Păunescu era în viață”, a afirmat Andrei Păunescu.
Moștenirea care îi învrăjbește pe copii
Andrei Păunescu își acuză sora vitregă că a fost absentă din viața tatălui și că a manifestat dezinteres față de acesta. De regulă, însă, lucrurile se petrec pe dos. Părintele este cel care își atrage copiii alături și îi apropie, dacă dorește să le ofere o viață normală. Andrei Păunescu nu vede, însă, lucrurile astfel.
„E urât când ești om în toată firea și faci așa ceva atât de târziu. Zeci de ani de absență, de dezinteres total față de viața și munca, chiar suferința finală și moartea lui Adrian Păunescu. Apoi brusc, la două zile după înmormântare, hai la tribunal să numărăm ce-a lăsat și să împărțim averi! Așa s-a ajuns la un proces nesfârșit, de care, finalmente, se bucură doar avocații și iubitorii de scandal”, a declarat Andrei Păunescu pentru Fanatik.ro.
Mai mult, el își acuză sora de „lipsă de respect față de adevăr” și față de viața tatălui lor. Mai mult, susține că a fost părtaș, alături de Adrian Păunescu la acumularea averii care constituie subiectul procesului de partaj succesoral.
„Noi, care am fost toată viața noastră alături de tata, din prima clipă de bucurie, până în toate clipele în care am construit această avere împreună și până în ultima clipă de suferință, așteptăm să se termine acest calvar. Ne luptăm cu niște situații oribile, în care se face dovada unei sinistre dovezi de lipsă de respect față de adevăr, față de munca noastră, față de viața tatălui nostru”, a mai spus Andrei Păunescu.
Andrei Păunescu cere 4,5 milioane pentru niște versuri
Fiul lui Adrian Păunescu dă vina pe sora sa vitregă că vrea să intre cu bocancii lacomi în familie. Aceasta, deși câteva rânduri mai sus, afirma că Andreea nu a fost interesată de tatăl lor și că nu s-a aflat alături de el.
„Noi nu ne-am schimbat, dorim să facem aceleași lucruri pe care le-am făcut alături de Adrian Păunescu timp de decenii. Vin însă din afară alții, cu avocați rapace, pe măsura lor, care vor să intre cu bocanci lacomi în familie. De fapt, în averea familiei, făcută de noi. Transformă asta într-un circ, într-o mizerabilă sfâșiere”, a susținut Păunescu Jr.
Pe de altă parte, cel care face referire la memoria Adrian Păunescu nu are o problemă să ceară o sumă indecentă clubului Rapid București, în justiție. El reclamă faptul că versurile pe care Adrian Păunescu le-a compus pentru echipa din Giulești sunt folosite în scopuri comerciale. Iar pentru aceasta cere bani, considerând că i se cuvin. Imnul Rapidului, pentru versurile cărora cere bani a fost compus în 1979.
„Așteptăm din partea justiției române procedurile obișnuite care să constate că, dacă vinzi (comercializezi) un lucru care nu-ți aparține, trebuie să răspunzi pentru asta. Dacă vinzi fără drept munca și creația unui autor, trebuie să te supui cadrului legal, care este clar. Aștept și sper să se dea o soluție corectă și rapidă. Tata, când a scris imnul în 1979, nu a compus acele memorabile versuri ca reclamă la vinuri, bere, case de pariuri. Vândute pe bani mulți de entități care n-au niciun drept și care n-au întrebat familia Păunescu dacă este de acord”, a afirmat Andrei Păunescu.
Sumele cerute de fiul poetului
Andrei Păunescu cere în jur de 4,5 milioane de euro, de la mai multe entități comerciale, care ar fi folosit fără drept versurile tatălui său. El spune că doar melodia poate fi cântată, dar atunci când versurile sunt folosite în alte scopuri, trebuie acordul autorului.
„Adrian Păunescu a scris necondiționat acel imn pentru sport, pentru dreptatea unui club prigonit de autorități. E culmea că îl vând pe tarabe, azi, afaceriști lacomi. Atenție! Imnul Rapidului poate fi cântat liber de către oricine, nu am limitat niciodată acest drept. Dar, dacă cineva scoate bani din inspirația lui Adrian Păunescu, trebuie să știe că familia și creația poetului nu sunt un sat fără câini”, spune el.
Pe de altă parte, conform legii, în cazul în care îi a îi va acorda sumele revendicate, Andrei Păunescu va trebui să le împartă și cu sora sa vitregă, care are dreptul la o parte din moștenirea poetului. Sumele revendicate în justiție sunt următoarele:
- FC Rapid - 1.000.000 de euro
- Vinicola Averești 2000 SA - 1.000.000 de euro
- Romfilatelia SA - 200.000 de euro
- CS Rapid - 500.000 de euro
- Superbet - 500.000 de euro
- Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători sau Mobexpert - 500.000 de euro
- Metrorex - 200.000 de euro
- Dante International SA - 100.000 de euro
- Stargift SRL - 50.000 de euro
- Retail Concept Design SRL - 100.000 de euro