Moștenirea legală și cea testamentară, explicate de un avocat din Timișoara

Moștenirea legală și cea testamentară, explicate de un avocat din Timișoara Sursa foto: pexels.com

Moștenirea reprezintă procedura prin intermediul căreia bunurile unei persoane decedate se transmit către moștenitorii săi. Ea poate să îmbrace mai multe forme și să genereze numeroase probleme, care fac necesare consultanța și ajutorul specializat oferite de un avocat din Timișoara.

În primul rând, un specialist în Drept succesoral îți va explica faptul că există două tipuri de moștenire: legală și testamentară. Cea legală este reprezentată de situația în care legea stabilește cine sunt moștenitorii și ce cote trebuie să primească fiecare dintre ei. Cea testamentară apare atunci când defunctul a lăsat în urmă un testament în care a specificat cine sunt moștenitorii și ce cote le revin.

Prevederi referitoare la moștenirea legală

În cazul în care persoana decedată nu a lăsat un testament, un avocat Timisoara îți va arăta cine are dreptul la moștenire și în ce cotă. Codul civil românesc prevede, în acest sens, faptul că „moştenirea se cuvine soţului supravieţuitor şi rudelor defunctului, şi anume descendenţilor, ascendenţilor şi colateralilor acestuia, după caz“.

De asemenea, se prevede că „descendenţii şi ascendenţii au vocaţie la moştenire indiferent de gradul de rudenie cu defunctul, iar colateralii numai până la gradul al patrulea inclusiv“.

Ne puteți urmări și pe Google News

Apar uneori și situații în care nu există sau nu pot fi identificați moștenitori. În această privință, legea spune că „patrimoniul defunctului se transmite comunei, oraşului sau, după caz, municipiului în a cărui rază teritorială se aflau bunurile la data deschiderii moştenirii“.

Foarte importantă este ordinea în care vin la moștenire rudele defunctului. Cunoașterea acesteia cu ajutorul unui avocat din Timișoara îți permite să știi ce anume ți se cuvine într-o anumită situație.

Concret, Codul Civil definește următoarea ordine: clasa întâi formată din descendenţi, clasa a doua din ascendenţii privilegiaţi (tatăl și mama) şi colateralii privilegiaţi (frații și surorile, precum și descendenții acestora, până la gradul 4 de rudenie); clasa a treia - din ascendenții ordinari și clasa a patra - din colateralii ordinari.

Există, pe de altă parte, drepturile soțului supraviețuitor, care îl moşteneşte pe soţul decedat dacă, la data deschiderii moştenirii, nu există o hotărâre de divorţ definitivă. În funcție de fiecare situație în parte, cota ce îi revine soțului supraviețuitor variază, în concurs cu diferitele clase de moștenitori legali.

avocat timisoara

Prevederi referitoare la moștenirea testamentară

Testamentul este un act unilateral care exprimă voința testatorului și, prin urmare, nu e necesar și un alt acord pentru a produce efecte. Actul se încheie personal, nu apelând la un mandatar, și este revocabil, în sensul că testatorul poate să își modifice dorințele, rămânând valabil cel mai recent document.

Un avocat din Timișoara îți poate spune care sunt elementele obligatorii de conținut ale unui testament. Este vorba despre datele personale ale celui care îl întocmește, precum și ale legatarului, adică ale viitorului proprietar al bunurilor moștenite. În text, sunt specificate bunurile ce fac obiectul dreptului de proprietate, iar uneori există dispoziții referitoare la posibilitatea revocării.

Testamentul poate fi olograf, încheiat prin scriere de mână, datat și semnat de către testator, sau autentic, adică autentificat de către un notar.

Pentru a te asigura că primești ceea ce ți se cuvine, apelează la un avocat din Timișoara în orice problemă legată de succesiune!