TikTok și suspendarea recompenselor în UE: „Copiii noștri nu sunt cobai pentru rețelele sociale"
- Alexandru Sălăvăstru
- 27 aprilie 2024, 08:53
Rețeaua de socializare TikTok a anunțat miercuri că suspendă „voluntar" funcția noii aplicații TikTok Lite. Această funcție recompensează utilizatorii pentru timpul petrecut în fața ecranelor, fiind acuzată în UE că provoacă dependență.
TikTok, acuzat că provoacă în mod intenționat dependență
Thierry Breton a anunțat luni deschiderea unei anchete de către Bruxelles:
„Copiii noștri nu sunt cobai pentru rețelele sociale", a fost reacția comisarului european pentru digital, Thierry Breton.
El a precizat că procedurile inițiate împotriva platformei privind „riscul de dependență" continuă:
„TikTok încearcă întotdeauna să colaboreze în mod constructiv cu Comisia Europeană și cu alte autorități de reglementare. Prin urmare, suspendăm în mod voluntar funcțiile de recompense din TikTok Lite. În același timp răspundem îngrijorărilor pe care le-au semnalat", a declarat rețeaua de socializare.
Monede virtuale, convertibile în carduri cadou, în schimbul vizionarii de videoclipuri
TikTok, deținută de grupul chinez ByteDance, și-a lansat controversatul nou serviciu în Franța și Spania la sfârșitul lunii martie.
Acesta a fost acuzat că întărește în mod periculos dependența de rețeaua de socializare, determinând utilizatorii să rămână conectați.
Comisia Europeană, care joacă rolul de jandarm digital în UE, a estimat luni că mecanismul prezintă „riscuri grave pentru sănătatea mintală a utilizatorilor".
Platforma nu a comunicat Bruxelles-ului, înainte de lansare, o evaluare a riscurilor, în conformitate cu obligațiile care îi revin în temeiul noii legislații privind serviciile digitale (DSA):
"DSA asigură securitatea spațiului nostru online", a spus Thierry Breton miercuri.
Funcția TikTok Lite recompensa utilizatorii cu jetoane dacă se conectau zilnic timp de zece zile
Utilizatorii trebuiau să petreacă timp vizionând videoclipuri (cu o limită de 60-85 de minute pe zi) și să facă anumite acțiuni. Printre acestea se numără aprecierea videoclipurilor și urmărirea creatorilor de conținut. Aceste monede erau apoi schimbate cu carduri cadou pe site-uri partenere, cum ar fi Amazon.
Rețeaua de socializare a reamintit în repetate rânduri că doar persoanele cu vârsta de 18 ani sau peste pot strânge puncte. Un selfie cu un act de identitate, un selfie video sau o autorizare de card bancar era necesar pentru a transforma banii în vouchere.
Dar pentru experți, riscurile de eludare erau evidente:
„Salut suspendarea voluntară de către TikTok a funcționalității 'reward'", a spus secretarul de stat francez pentru digital, Marina Ferrari.
Cu videoclipurile sale de multe ori cu dansuri sau muzică, TikTok, care a atras peste 1,5 miliarde de utilizatori în întreaga lume, a fost acuzat de câțiva ani în Statele Unite ale Americii și Europa că provoacă dependență în rândul adolescenților.
Platforma chineză era deja vizată de o investigaţie a Comisiei, deschisă în februarie, pentru presupuse lipsuri în protecția minorilor în temeiul DSA. Traducerea-Rador