Mirel Curea, despre revenirea lui Andrei Chiliman în politică: „Probabil ultimul liberal autentic”

Mirel Curea, despre revenirea lui Andrei Chiliman în politică: „Probabil ultimul liberal autentic” Sursă foto: Arhiva EvZ

Cunoscutul jurnalist Mirel Curea comentează revenirea lui Andrei Chiliman în politică, după o pauză de nouă ani, pe care îl descrie ca fiind „probabil ultimul liberal autentic”.

Mirel Curea, despre comentariile la adresa lui Andrei Chiliman

„Se face mișto de Andrei Chiliman, fostul primar liberal al Sectorului 1, probabil ultimul liberal autentic, pentru faptul că-l recomandă pe candidatul George Tuță. Două categorii fac mișto de omul ăsta. Prima, proștii, a doua, cei care nu știu. Doar pentru cei care nu știu:

În seara reținerii primarului Andrei Chiliman, în 19 iunie 2015, DNA comunica prin gorniștii de presă ai SRI, că primarul în exercițiu de atunci a luat o mită de 670 de milioane de euro! 670 de milioane!

Mi-a luat ceva timp să explic elitelor SRI-DNA din redacția Evenimentul Zilei - niște imbecili perfecți, încă nu fuseseră ușuiți - că o asemenea sumă de bani, ca sa ajungă la un mituit, trebuie transportată cu un tir.

Ne puteți urmări și pe Google News

După o vreme, DNA a lăsat-o la 8 milioane, mai apoi, la 30.000 și către sfârșit, la 10.000.

Anii au trecut, vorba prozatorului, și după ce au trecut, DNA a anunțat că a clasat Dosarul „Chiliman”:

„La data de 16 decembrie 2020, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării, în conformitate cu prevederile art. 16, lit. a (fapta nu există) și c (nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea).”

„Fapta nu există” și nici „nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”! De la 640 de milioane de euro, la 8 milioane de euro, la 30.000, la 10.000, la „nu există” nici fapte, și nici probe!

Vai de capul ei de Justiție, vai de capul lor de călăi dezumanizați vopsiți în procurori, vai de capul lui de stat democratic, vai de capul lor de deontologi de presă, cu pericardul și meningele rupte în coate și putrezite pe la cusături și vai de capul nostru, de români, de popor fără cap și fără memorie”, a precizat prim-redactorul șef de la Evenimentul Zilei.

andrei chiliman

Sursă foto: Facebook

Sondajele îl arată favorit pe candidatul coaliției

Cel mai mare sentiment de teamă provine din partea adversarei, Clotilde Armand, care pare să piardă teren în fața lui George Tuță, candidatul coaliției la Sectorul 1. Acesta din urmă, prin asocierea sa cu fostul primar PNL, Andrei Chiliman, crește în sondaje de la o zi la alta.

Deputatul liberal George Tuță, candidatul PNL-PSD la Primăria Sectorului 1, a anunțat că va fi sprijinit de fostul primar Andrei Chiliman, care a revenit în partid după o pauză de 9 ani.

La începutul lui aprilie, PNL Sector 1 anunța revenirea acestuia, precizând că este un semnal de unitate și că echipa candidatului coaliției „își propune să continue proiectele bune care au fost cândva reper de bune practici în administrația publică locală”.

La câteva zile după acest anunț, Clotide Armand l-a atacat pe Andrei Chiliman printr-o postare pe rețelele de socializare în cadrul căreia a făcut o trecere în revistă a activităților fostului edil:

„Dacă în 4 ani au furat 1 miliard lei prin curățenie fictivă (conform DNA și Ministerul Finanțelor), vă închipuiți câte diamante s-au produs în mandatele lui Andrei Chiliman? Revine ''marele primar'' penelist săltat din biroul primăriei de procurorii DNA pentru comisioane și șpăgi vine azi cu tupeu să mai bage încă o dată mâna în buzunarul cetățenilor. S-au cam terminat banii Grupului de la Monaco”, este o parte din mesajul postat de actualul edil al Sectorului 1.

Andrei Chiliman a fost primar al Sectorului 1 din 2004 până în 2015

Andrei Chiliman a fost exclus din PNL în 2013, după ce Crin Antonescu, liderul partidului la acea vreme, l-a acuzat de neimplicare în referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.

După excludere, Chiliman a fondat Inițiativa România Liberală și ulterior a fuzionat prin absorbție cu PDL, devenind prim-vicepreședinte al PDL în 2014.

Fuziunea PNL-PDL l-a readus pe Chiliman în rândurile liberalilor, însă în 2015 acesta s-a autosuspendat din toate funcțiile politice, inclusiv din cea de primar al Sectorului 1, după ce a fost plasat sub control judiciar într-o anchetă penală. Dosarul său a fost clasat la sfârșitul lui 2020.

Membru al PNL din 28 decembrie 1989, Chiliman a fost primar al Sectorului 1 din 2004 până în 2015, anterior fiind deputat de București în perioada 1996 – 2004.