Alexandru Pânişoară, candidatul PER la Primăria Generală, strategii pentru monumentele în pericol
- Iulia Moraru
- 18 aprilie 2024, 16:39
Arhitectul Alexandru Pânişoară, candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la Primăria Generală a Capitalei, a făcut un apel pentru adoptarea unei strategii menite să protejeze monumentele din Bucureşti, afectate de degradare avansată și care reprezintă o amenințare pentru siguranța publică.
Pânişoară afirmă că Nicuşor Dan a devenit cunoscut în rândul publicului bucureştean pentru eforturile depuse în încercarea de a opri demolarea Halei Matache, un obiectiv care, în cele din urmă, a eșuat.
În 2020, când a fost ales Primar General, Nicuşor a promis 1,5 miliarde de euro pentru reabilitarea monumentelor din Bucureşti.
Astfel, spune acesta, se observă astăzi că aceste promisiuni nu au fost onorate și că lucrările de reconstrucție a Halei Matache nu au fost încă demarate.
Alexandru Pânişoară solicită măsuri urgente pentru salvarea monumentelor din București
„Inabilitatea administrativă – politică de a dialoga cu Guvernul şi cu proprietarii monumentelor din Bucureşti a făcut ca ultimii patru ani să aducă o degradare încă şi mai accentuată a clădirilor de patrimoniu. Există răni sângerânde pe teritoriul Capitalei: Moara lui Assan, Hotel Concordia, Casa Miclescu, Casa Oromolu, Cinema Scala sunt exemple de nepăsare şi neputinţă.
În total, în Capitală, sunt 2.651 de monumente pentru care, în mod real, nimeni nu verifică dacă se respectă obligaţiile legale”, a declarat Alexandru Pânișoară, candidatul Partidului Ecologist la Primăria Capitalei.
El afirmă că este necesară o strategie comună între Guvern și Primăria Generală pentru a salva sufletul orașului. În timpul său la Institutul Naţional al Patrimoniului, el a inițiat un program de parteneriat public-privat pentru restaurarea și valorificarea monumentelor istorice.
Soluțiile propuse de candidatul PER la Primăria Capitalei
Conform punctului de vedere al lui Alexandru Pânişoară, este esențial să existe o finanțare adecvată distribuită între trei părți: proprietarii, Primăria Generală și Ministerul Culturii.
De asemenea, Legea Monumentelor Istorice nr. 422/2001 trebuie revizuită pentru a include stimulente și sancțiuni pentru proprietarii care nu își întrețin sau nu renovează adecvat aceste clădiri.
„Unii proprietari își abandonează proprietățile de patrimoniu, permit sau induc surse de degradare biologică a elementelor lor constructive, le expun la intemperii prin demantelarea elementelor de protecție, astfel încât acestea să se degradeze rapid.
Iar după o perioadă, degradarea este atat de mare, încât aceștia pretind declasarea monumentului sau, daca nu este monument, constată starea dezagreabilă și nefuncțională a imobilului pentru care solicită desființare ca pericol public, după care trec la distrugerea asistată a imobilului”, a mai explicat candidatul PER la Primăria Capitalei.
Alexandru Pânişoară pune responsabilitatea și în seama proprietarilor
Arhitectul mai subliniază că, realist vorbind, pentru reabilitarea și modernizarea clădirilor de patrimoniu din Capitală, sunt necesare sume considerabile de miliarde de euro. Acești bani pot fi identificați, dar dacă sunt transferați exclusiv către proprietari, va deveni absolut imposibilă valorificarea patrimoniului cultural al Bucureștiului.
Așadar, este esențială o modificare a cadrului legal împreună cu o finanțare adecvată.
Alexandru Pânișoară mai subliniază că responsabilitatea trebuie împărțită între trei entități: Primăria Generală (și eventual primăriile de sector), Guvernul prin intermediul Ministerului Culturii și, posibil, Ministerul Economiei (care se ocupă și de turism), precum și proprietarii acestor monumente.
Este esențială implicarea tuturor părților, deoarece pasarea responsabilității de la unii la alții nu poate avea rezultate pozitive.
„Responsabilitatea nu este doar a statului, la fel cum nu este doar a proprietarilor. Cu dream-team-ul Nicuşor Dan şi Raluca Turcan nu avem cum să mergem înainte: nu vor şi nici nu pot să găsească banii sau să genereze o strategie coerentă”, a afirmat urbanistul Alexandru Pânişoară, candidatul Partidului Ecologist Român la Primăria Generală a Capitalei.