Spitalele sunt obligate să aibă containere pentru medicamente expirate. Legea îi nemulțumește pe medici
- Cristian Raducanu
- 15 aprilie 2024, 21:54
Teroretic, fiecare unitate spitalicească trebuie să aibă în curte, cel puțin un container în care oamenii, pacienții să arunce tot ce înseamnă medicamente expirate. În localitățile mici, unde nu sunt spitale, administrațiile respective sunt obligate să amlaseze containtere lângă dispensare sau cabinetele medicale.
Containere pentru medicamente expirate
Măsura amintită se aplică și pentru entitățile private, fără excepție. Legea a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024, însă abia acum au fost enunțate și normele metodologice. Legea 269 din 10 octombrie stautează că tot ce înseamnă medicamente terebuie colectate în curțile unităților spitalicești. Actul normativ produce efecte de la 1 ianuarie 2024, dar, ministerul Sănătății a emis normele metodologice recent, norme care au fost publicate și în Monitorul Oficial.
Prin urmare, managerii spitalelor sau a dispensarelor sunt obligați să pună la dispoziția oamenilor și a pacienților containere pentru medicamente expirate. Sub nici o formă pastilele ieșite din termen nu pot fi aruncate la gunoi ori în toaletă. Sunt considerate deșeuri periculoase și pot polua solul și apa cu diferiți compuși care pot pune în pericol sănătatea oamenilor.
Pastilele expirate nu se aruncă la gunoi
Pe lângă containerele pentru medicamente expirate, administratorii spitalelor vor monta și sisteme de supravheghere, agenți de pază care să monitorizeze recipientele cu deșeurile medicale. Distrugerea medicamentelor se va realiza pe banii statului. Nu din fondurile spitalelor. Unitățile spitalicești pot organiza acțiuni de colectare a deșeurilor de medicamente în zile și intervale orare prestabilite.
„Deșeurile de medicamente rezultate de la populație sunt reprezentate de medicamente cu termenul de valabilitate depășit, medicamente care nu mai sunt utilizate, reziduuri de medicamente, medicamente care au recipiente deteriorate, medicamente retrase de pe piață etc.“, se menționează în documentul oficial.
De asemenea, lege mai prevede că medicamentele și și deșeurile rezultate din activitatea medicală se vor colecta separa. Nu în ultimul rând, pe ambalajul medicamentelor producătorul va inscripționa în mod obligaroriu mesajul „MEDICAMENTELE EXPIRATE TREBUIE RETURNATE ÎN SPITALE”.
Costurile pentru containerele pentru medicamente expirate vor fi suportate de stat
„Costurile pentru desfășurarea operațiunilor (…) de către spitalele publice sau private se asigură prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. Metodologia se stabilește prin norme aprobate prin ordin al ministrului Sănătății“, prevede legea.
Cu toate acestea, doctorii contestă legea. De exemplu, dr. Cătălin Apostolescu, manager la „Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală”, a indicat că măsura ar fi mai practică dacă respectivele containere ar fi amplasate în fața farmaciilor. În condițiile în care spitalele sunt destul de solicitate.
Cum văd medicii noua măsură
„Din punctul nostru de vedere, este destul de greoi să pui în spatele spitalului și sarcina asta. Farmaciile cu circuit extern ar fi trebuit să facă treaba asta. Pentru că, într-un spital, vin sute de oameni în fiecare zi. Trebuie ținută o evidență, trebuie securizate. Vine un om și aruncă niște medicamente, și după vine al doilea și începe să cotrobăie să vadă ce l-ar interesa din ce a aruncat cel de dinainte.
Spitalele au o mulțime de activități. Să le mai încarci și cu colectarea medicamentelor expirate de la toată populația este o sarcină excesivă. Eu aș putea să mă prefac că fac ceva. Să pun un coș de gunoi la intrarea în spital pe care scriu Medicamente Expirate.
Aruncați-le, dar sunt o mulțime de alte probleme, de evidență a acestor medicamente, de securizare“, a explicat recent dr. Cătălin Apostolescu, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“ din București, pentru „Adevărul“.