Va fi creat un nou portal meteorologic în Ungaria

Va fi creat un nou portal meteorologic în Ungaria Prognoza meteo pentru 15-17 mai: Sursa foto: Arhiva EVZ

Va fi creat un nou portal meteorologic în Ungaria. Dezvoltare acestuia are valoarea de zece miliarde de forinţi, scrie publicația Magyar Hirlap.

Bani europeni pentru meteorologii din Ungaria

Furnizorul de servicii meteorologice HungaroMet a câștigat zece miliarde de forinți prin Programul Operațional de Reînnoire Digitală Plusz pentru crearea unui portal public meteorologic-climatologic care ajută la adaptarea la efectele schimbărilor climatice și asigură acces facil la date.

Scopul proiectului este de a crea un portal care „conține datele din trecut, rețeaua de măsurare digitalizată implementată în cadrul proiectului, potrivită pentru publicarea online a datelor”, resepctiv care ajută şi la dezvoltarea climatologiei şi prognozelor meteo bazate pe Big Data, și sprijină adaptarea populației la efectele schimbărilor climatice.

Ungaria își extinde rețeaua de măsurători meteorologice

Compania HungaroMet a scris pe paginsa de Facebook: „În cadrul proiectului va fi dezvoltată şi extinsă rețeaua de măsurare de referință, care constă în prezent din 150 de stații, vor fi create baze de date adecvate pentru primirea datelor măsurate și un sistem informatic care permite calificarea datelor, și va fi construită o bază de date adecvată pentru stocarea datelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe lângă acestea, vor fi instalate aproximativ 1.500 de aparate de măsurare neacreditate, iar datele de la acestea vor fi, de asemenea, primite, calificate și puse la dispoziția publicului după prelucrare.

Toate datele climatologice vor fi digitalizate

Ca parte a proiectului vor fi digitalizate datele climatologice și meteorologice stocate în prezent pe hârtie. De asemenea, este în curs de dezvoltare software-ul necesar, care va permite companiei HungaroMet să integreze datele anterioare în noua bază de date (încărcare primară) și să facă publice datele climatologice pe termen lung.

Dezvoltările vor contribui cu soluții digitale și IT moderne pentru a permite Ungariei să monitorizeze și să analizeze continuu schimbările climatice, efectele acesteia, să prevină efectele negative și să reducă riscurile”.

(Traducerea: Rozália Gănciulescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)