Kremlinul neagă implicarea în „sindromul Havana”

Kremlinul neagă implicarea în „sindromul Havana”boală rară / Sursa Foto. Wikipedia

Autoritățile de la Kremlin neagă orice implicare în provocarea a ceea ce se numește „sindromul Havana”.

Kremlinul se spală pe mâini de „sindromul Havana”

Luni, Kremlinul a respins un raport potrivit căruia serviciul rus de informații s-ar fi aflat în spatele misteriosului „sindrom Havana” care a afectat o serie de diplomați din SUA și spioni de pe plan internațional.

Insider, un grup de presă de investigație axat pe Rusia și aflat la Riga, în Letonia, a informat că o serie de membri ai serviciului militar de informații rusesc (GRU), cunoscut sub indicativul 29115, s-a aflat în preajma locului unde s-au semnalat problemele de sănătate din rândul personalului american.

Potrivit investigațiilor de la Insider, făcute în decursul unui an în colaborare cu grupul 60 de Minute și publicația germană Der Spiegel, s-a constatat totodată că o serie de membri de seamă din cadrul Unității 29115 au primit recompense și au fost promovați pentru activitatea lor legată de promovarea unei „arme acustice neletale”.

Peskov acuză „exagerări”

„Subiectul nu este deloc nou; de mai mulți ani, subiectul așa-zisului „Sindrom Havana” a fost exagerat de presă și, încă de la început, el a fost legat de niște acuzații aduse părții ruse”, le-a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, atunci când a fost întrebat de aceste informații.

Peskov

Dmitri Peskov / Sursa foto: Administratia Prezidentiala

„Dar nimeni nu a publicat sau nu a prezentat vreodată nicio probă legată de aceste acuzații nefondate”, a mai spus Peskov. „În consecință, toate astea nu sunt altceva decât niște acuzații nefondate lansate de presă”.

Potrivit unei anchete a serviciilor americane de informații, ale cărei rezultate au fost publicate anul trecut, era „foarte puțin probabil” ca vreun adversar din străinătate să fi fost răspunzător pentru această afecțiune, semnalată pentru prima oară printre niște oficiali ai ambasadei SUA din Havana, capitala cubaneză.

Ce este „sindromul Havana”

Simptomele acestei afecțiuni includeau migrene, stări de vomă, pierderi de memorie și amețeli.

Potrivit raportului celor de la Insider, primul incident legat de „Sindromul Havana” s-ar fi semnalat înainte de anul 2016.

Raportul sublinia că niște „atacuri similare se mai semnalaseră și cu doi ani în urmă în Germania, la Frankfurt, când un funcționar al guvernului american de la consulatul de acolo a devenit brusc inconștient, el părând să fie victima unui atac cu unde energetice”.

În 2021, Congresul SUA a adoptat o așa-zisă Lege Havana, prin care autoriza Departamentul de Stat, CIA și alte birouri guvernamentale americane să plătească daune angajaților și familiilor acestora care au fost afectați de sindrom în perioada în care s-au aflat în misiune.

(Articol de Guy Faulconbridge, redactat de Andrew Cawthorne pentru USNews; Traducerea: Alexandru Danga, Rador Radio România)

Ne puteți urmări și pe Google News