Acordul Mercosul cu țările europene non-UE este promițător
- Iuliu Vlădescu
- 2 aprilie 2024, 12:17
Acordul Mercosul cu țările europene non-UE este promițător. Iar negocierile cu un bloc format din Liechtenstein, Norvegia, Islanda și Elveția urmează să fie reluate în luna aprilie, scrie O Globo.
Protecționismul Braziliei întârzie acordurile Mercosul
Îndelungata tradiție braziliană de a se închide față de lumea exterioară obişnuieşte să întârzie negocierea de acorduri comerciale. Când există protecționism de ambele părți ale mesei, negocierile se prelungesc.
Este cazul acordului Mercosul cu Uniunea Europeană (UE), care a durat mai bine de 20 de ani pentru a fi încheiat definitiv. Vizita recentă a președintelui francez, Emmanuel Macron, în Brazilia ar fi putut detensiona atmosfera, dar chiar și așa acesta și-a menținut opoziţia față de tratat.
Blocul format din Brazilia, Argentina, Uruguay și Paraguay a semnat, până în prezent, foarte puține acorduri comerciale: cu Israelul în 2007, cu Egiptul în 2010, cu Palestina în 2011 și cu Singapore la sfârșitul anului trecut.
În acest context timid de deschidere către comerț, reluarea negocierilor cu Asociația Europeană a Liberului Schimb (EFTA), formată din Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein – țări care nu fac parte din UE – este promițătoare.
EFTA aștepta după Mercosul
EFTA decisese să aștepte rezultatul negocierilor dintre Mercosul și UE, dar, întrucât nu există o estimare ca cele două părți să ajungă la o înțelegere, cele patru țări au informat că sunt dispuse să negocieze din nou. O reuniune a fost programată pentru luna aprilie la Buenos Aires.
Mercosul trebuie să profite de reluarea acestor negocieri. A existat o primă înțelegere cu EFTA în 2019, la scurt timp după acordul preliminar cu UE. Dar presiunile agricultorilor europeni – în special a celor francezi – și disprețul guvernului Jair Bolsonaro față de mediu au înghețat practic apropierea nu numai de UE. dar şi de EFTA.
La fel ca UE, EFTA a considerat politica de mediu a lui Bolsonaro un obstacol în calea tratatului comercial. Cea mai mare rezistență a venit din partea Norvegiei, al cărei prim-ministru, Erna Solberg, a declarat în august 2019 că un acord cu Mercosul ar veni într-un "moment foarte prost". Norvegia a suspendat donațiile pentru proiectele Fondului Amazonia.
Negocierile cu statele UE depind de alegerile de anul acesta
La sfârșitul anului trecut, Macron a calificat acordul preliminar dintre UE și Mercosur drept „învechit” și, la scurt timp, a confirmat faptul că europenii nu-l vor aproba. În cursul vizitei sale în Brazilia, el și-a reiterat poziția contrară. Un alt factor îngreunează înaintarea acordului.
Alegerile pentru Parlamentul European, programate în luna iunie, vor duce la schimbări în birocrația de vârf a UE de la Bruxelles. Pentru europarlamentari, 2024 este un an nepotrivit pentru negocieri comerciale importante.
În cazul EFTA, obstacolele sunt mai mici. Ministerul de Finanțe a calculat că un acord ar contribui cu 5,2 miliarde de dolari la PIB-ul brazilian pe o perioadă de 15 ani. Un alt avantaj este simplitatea, comparativ cu UE. În loc să aibă nevoie de aprobarea Comisiei Europene, a Parlamentului European și a legislativelor din 27 de țări, atât Mercosul, cât și EFTA au nevoie doar de ratificarea Parlamentelor lor respective.
În Elveția este nevoie de referendumuri. Nimic, însă, care să împiedice acordul sau beneficiile schimburilor comerciale. Având în vedere întârzierea și ezitarea UE, o încheiere rapidă a negocierilor care vor fi reluate în luna aprilie cu EFTA ar fi foarte binevenită. (Editorial)
(Traducerea: Iulia Baran, RADOR RADIO ROMANIA)