Judecătorul Aurelian-Marian Murgoci-Luca, mort la 38 de ani, ajunsese la capătul puterilor

Judecătorul Aurelian-Marian Murgoci-Luca, mort la 38 de ani, ajunsese la capătul puterilor Aurelian-Marian Murgoci-Luca. Sursa foto: Captură video

Judecătorul Aurelian-Marian Murgoci-Luca, de la Curtea de Apel București, a murit la doar 38 de ani, în urma unui atac cerebral survenit vineri, 29 martie 2024.

Judecătorul CAB era copleșit de volumul de muncă

Asociația Magistraților din România (AMR) a transmis vineri, 29 martie 2024, un mesaj după moartea judecătorului Aurelian-Marian Murgoci-Luca (foto) de la Curtea de Apel București.

Asociația Magistraților din România (AMR) aduce un pios elogiu de suflet colegului nostru, domnul judecător Aurelian-Marian Murgoci-Luca, membru al consiliului director al AMR, având statut de vicepreședinte, cu regretul că a plecat fulgerator dintre noi un om cu noblețe de caracter, călăuzit de dorința de a face bine, atât în numele legii, cât și în viața de zi cu zi.

Foarte buna pregătire profesională, accentuată de inteligență, tenacitate și disponibilitate i-au permis să urce treptele carierei, de la absolvirea Institutului Național al Magistraturii la judecător și, apoi, președinte al Judecătoriei Sectorului 5 București, din anul 2021 fiind judecător la Curtea de Apel București.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu o largă capacitate intelectuală de cuprindere și cu o mare dorință de implicare în activități semnificative, nu numai pentru el, ci și pentru semeni, a fost colaborator al Scolii Naționale de Grefieri, începând cu anul 2019, în domeniile 'Ecris civil' și 'procedură civilă'.

A fost recomandat cu caldură de colegi, pentru calitățile pe care nu înceta să le cultive, acceptând, în anul 2023, să candideze la funcția de membru în consiliul director al AMR – cu statut de vicepreședinte, dorind să sprijine demersurile concrete pentru independența justiției, statutul magistratului, practica unitară, deși era deja copleșit de volumul mare de muncă, de complexitatea și multitudinea lucrărilor, cum ne-a spus-o chiar atunci”.

Murgoci Luca Aurelian Marian

Murgoci Luca Aurelian Marian. Sursa foto: Facebook

Judecătorul CAB decedat - un grav semnal de alarmă

Mesajul Asociației conduse de judecătoarea Andreea Ciucă este în fapt un grav și dureros semnal de alarmă cu privire la supraîncărcarea cu dosare a judecătorilor și cu privire la suprasolicitarea acestora, în condițiile unei lipse cronice de personal în sistemul de justiție din România.

„Nu putem ignora faptul că plecarea lui Aurelian trage un dureros semnal de alarmă pentru că el ajunsese la capătul puterilor din cauza suprasolicitării, spunând și repetând nu o dată că este copleșit de dosare. Faptul că ceilalți colegi (încă) rezistă, nu diminuează cu nimic tragedia. Iar, pe de altă parte, nu suntem toți identici și nu răspundem toți la fel la factorii de stres cronici.

Suntem alături de familia îndoliată și, neputând concepe că Aurelian – Reli, cum îi spuneau prietenii și colegii – a ajuns la sfârșitul tuturor drumurilor, privim acest sfârșit ca pe un început și spunem: Drum cu lumina, Reli! Dumnezeu să te odihnească!”,” se arată în mesajul AMR.

Supraîncărcarea scade calitatea actului de justiție

În ultimii ani au fost mai multe valuri de pensionări printre judecători, multe dintre aceste pensionări fiind determinate de instabilitatea legislativă. Astfel, mulți dintre judecători, ajunși în pargul pensionării conform prevederilor legale, dar încă în deplinătatea puterii de muncă, de teama că vor beneficia la pensionare de legi mai puțin favorabile, au ales să iasă la pensie și nu să își continue activitatea. Cei rămași, în mod evident mai puțini, au fost din ce în ce mai încărcați cu dosare, în condițiile în care, volumul de cauze ajunse pe rolul instanțelor a fost într-o creștere aproape continuă.

Supraîncărcarea cu dosare nu este o problemă doar pentru cei care lucrează în sistemul de justiție din România, ci și pentru justițiabili, în condițiile în care, un grad mare de încărcare este asociat în multe cazuri cu o scădere a calității actului de justiție, judecătorii având mai puțin timp la dispoziție pentru a analiza actele și faptele, dar și legislația aferentă cazurilor pe care le au de rezolvat.