Pericolele ascunse de pe Lună. Amenințările bazelor lunare și minelor de titan

Pericolele ascunse de pe Lună. Amenințările bazelor lunare și minelor de titan Fenomen extrem în luna august. Sursa: dreamstime.com

Conform informațiilor publicate de The Guardian, atât agențiile spațiale cât și companiile private își propun să construiască baze lunare și să desfășoare experimente științifice și operațiuni de exploatare minieră pe Lună.

Această dezvoltare atrage atenția cercetătorilor, care avertizează că locurile de importanță științifică de pe suprafața Lunii sunt în pericol și necesită protecție prin stabilirea unui nou set de reguli la nivel internațional pentru guvernarea acestui satelit natural al Pământului.

Ce ascund craterele de pe Lună

Buzz Aldrin, al doilea om care a pășit pe Lună, a descris peisajul lunar ca fiind de o "dezolare magnifică". NASA a selectat locuri de aterizare pentru misiunile Apollo care să fie cât mai netede, fără dealuri, stânci sau cratere. Cu toate acestea, cercetările din ultimele două decenii au dezvăluit o imagine mult mai complexă a Lunii.

Gropile lunare reprezintă intrarea în tuneluri subterane formate acum miliarde de ani de scurgerile de lavă, în perioada când Luna era încă activă din punct de vedere geologic. Aceste tuneluri sunt suficient de mari pentru a găzdui baze lunare în interiorul lor, oferind protecție împotriva radiației spațiale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Craterele de la polurile lunare ascund depozite de gheață, reprezentând o sursă prețioasă de apă, oxigen și hidrogen. Unele dintre aceste cratere sunt înconjurăte de creste înalte, expuse la lumina soarelui pe tot parcursul anului, furnizând o sursă esențială de energie solară. În plus, aceste zone conțin sol și pietre care adăpostesc diverse resurse valoroase, precum titan, aluminiu, heliu-3, metale prețioase și pământuri rare.

Prin urmare, nu este surprinzător faptul că agențiile spațiale și companiile private își propun să construiască baze lunare și să efectueze experimente științifice, precum și operațiuni de exploatare minieră pe suprafața Lunii.

Sursa Foto - Dreamstime

Pericolele ascunse de pe Lună

Având în vedere cât de mare este - suprafața lunară este de aproape de trei ori mai mare decât cea a Antarcticii - va dura mult timp până când Luna va deveni un loc aglomerat. Cu toate acestea, există câteva locuri pe Lună care sunt perfecte pentru experimente, dar care vor atrage și multe alte tipuri de activități.

Principalul obiectiv al cercetărorilor care doresc să protejeze aceste locuri de importanță științifică - cunoscute sub denumirea de SESI (site-uri de importanță științifică extraordinară) - este să identifice locurile care necesită acest tip de protecție. Mai mult, acestea sunt amenințate, în special din partea țărilor care desfășoară sau urmează să desfășoare, în curând, misiuni pe Lună.

Statele Unite și țările implicate în programul Artemis de explorare a Lunii au definit anumite "zone de siguranță" în jurul echipamentelor instalate, dar regulile nu interzic companiilor private să extragă materiale în scopuri comerciale. În plus, Rusia și China, care cooperează pentru crearea unei baze lunare de cercetare, nu au intenția să se alăture Acordurilor Artemis.

Eforturi de guvernare lunară

Un alt efort de guvernare lunară este în curs de desfășurare în cadrul comitetului ONU pentru utilizarea pașnică a spațiului cosmic - Copuos. Noul lor grup de lucru va propune un set de reguli pentru reglementarea extracției de resurse naturale din corpurile cerești, care ar putea fi extinse pentru a include locațiile SESI.

Este încă neclar dacă regulile vor fi aplicate și dacă vor intra în vigoare la timp.

„Avem nevoie de protecții SESI într-un interval de timp de o jumătate de deceniu pentru a preveni forme importante de daune ireversibile”, a spus dr. Alanna Krolikowski, cercetător politic de la Universitatea Missouri de Știință și Tehnologie, care a insistat asupra nevoii de a se ajunge la o înțelegere globală.