Aurul României, subiectul viitoarelor negocieri UE-Rusia
- Cristian Raducanu
- 25 martie 2024, 18:23
Tezaurul național al României confiscat de Rusia a devenit o temă de negociere între Comisia Europeană și Federația Rusă. Doar că, Executivul european va discuta chestiunea repatrierii tezaurului cu prima ocazie când situația o va pernite.
Tezaurul național al României, o sarcină a CE
Anunțul a fost făcut de eurodeputatul Eugen Tomac și vine în contextul în care o rezoluție adoptată de Parlamentul European solicită Moscovei să repatrieze României, tezaurul național confiscat în Primul Război Mondial.
Teoretic, Rusia ar trebuie să restituie integral cel puțin 91 tone de aur, colecții de bijuterii și monede rare precum și o serie de documente istorice. Însă, sunt voci care afirmă că, de fapt, tezaurul național însușit abuziv de Rusia ar fi mult mai mare.
Aurul trimis în Rusia, nu era sub formă de lingouri, ci sub formă de monede vechi, extrem de valoaroase, potrivit fostului președinte român, Traian Băsescu. Europarlamentarii români au explicat că tezaurul național al României nu mai este un subiect care poate fi tranșat între Moscova și Paris.
Slabe șanse să fie repatriat în mandatul lui Vladimir Putin
Odaptă adoptată rezoluția în PE, chestiunea tezaurului a devenit un „subiect european și o sarcină a Comisiei Europene”. Prin urmare, prin votul din Parlamentul European, Comisia Europeană poate negocia cu Rusia repatrierea tezaurului, în numele statului român.
Executivul european a promis că va depune toate eforturile pentru a soluționa această chestiune atunci când contextul va fi favorabil. Pe de altă parte, europarlamentarii români sunt sceptici că tezaurul național ar putea fi repatriat cât timp Putin se află la cârma Federației Ruse.
„Nu ne facem iluzii că vom recupera tezaurul în timpul regimului Putin", a precizat. europarlamentarul Dacian Cioloș. „Însă după ce se va încheia acest război (...), se vor crea premisele pentru reluarea discuțiilor.
Tezaurul național, estimat la peste 91 tone de aur
Rusia va veni la Bruxelles să ceară eliminarea sancțiunilor, și atunci este un moment extrem de prielnic pentru ca guvernul român să ceară Comisiei să condiționeze Federația Rusă de restituirea tezaurului nostru", a adăugat președintele PMP, Eugen Tomac, inițiatorul rezoluției.
Documentul adoptat în Parlamentul European a generat un val de reacții furibunde la Moscova. Subalternii liderului de la Kremlin au făcut reacții jignitoare la adresa poporului român. Dmiri Medvedv, președintele Federației Ruse în perioada 2008-2012, a afirmat că „românii nu sunt o națiune”. În plus, solicitare ar fi, de fapt, o obrăznicie, iar europenii care au susținut rezoluția sunt „niște idioți”.
Documentul adoptat în Parlamentul European a provocat reacții furibunde la Moscova. Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei și un apropiat al lui Vladimir Putin, i-a jignit pe români, afirmând că "nu sunt o națiune", că solicitarea este o "obrăznicie" și că toți europenii care o susțin sunt "niște idioți, potrivit stirileprotv.ro.