FACIAS trage un semnal de alarmă. Sunt mari probleme în sistemul de protecție a copiilor

FACIAS trage un semnal de alarmă. Sunt mari probleme în sistemul de protecție a copiilor Violență domestică. Sursa foto: Vkarafill | Dreamstime.com

FACIAS a cerut Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopție (ANPCA) să divulge pașii întreprinși după tragicul incident al copilei de nouă ani ucisă în bătaie de propria mamă, în Galați.

În acest context, ANPDCA a dislocat Corpul de control la DGASPC Galați și la Direcția de Asistență Socială Galați, pentru a efectua investigații cu privire la modul în care a fost tratat și gestionat cazul.

FACIAS identifică problemele majore din sistemul de protecție a copiilor

Conform raportului oficial al ANPDCA, se evidențiază un sistem cu deficiențe semnificative, ale căror remediere este absolut necesară pentru a asigura protecția tuturor copiilor din această țară împotriva abuzurilor.

În conformitate cu informațiile emise către FACIAS, dificultățile cu care se confruntă întregul sistem la nivel național sunt recunoscute atât la nivelul instituției, cât și la nivelul Ministerului Familiei de mai mulți ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest sens au fost inițiate controale pentru dezvăluirea acestor probleme încă din 2018.

FACIAS

Sursa foto: Pixabay

Deficiențe majore în ceea ce privește protecția copiilor

Potrivit FACIAS, misiunile de control ale ANPDCA au evidențiat că există probleme majore în ceea ce privește aplicarea corectă a legilor, situație care a condus la:

  • o protecție insuficientă a copiilor împotriva abuzurilor, a neglijenței și a oricăror forme de violență;
  • semnalare, evaluare și intervenții deficitare în cazurile de abuz, atât în familie, cât și la nivelul serviciilor sociale;
  • furnizarea inadecvată de servicii în situațiile de abuz asupra copiilor;
  • monitorizarea insuficientă a cazurilor de abuz;
  • lipsa unei formări profesionale continue și de calitate pentru personalul DGASPC
  • neîndeplinirea obligațiilor de sesizare a organelor de cercetare penală în cazurile care impun acest lucru.
FACIAS

Sursa foto: Dreamstime.com

Fundația cere măsuri de urgență în acest sens

Această sinteză a problemelor identificate la nivel național dezvăluie o realitate extrem de alarmantă, atrage atenția FACIAS. Și asta pentru că minorii nu sunt doar expuși abuzurilor și violenței, ci și lipsiți de sprijinul adecvat al autorităților, care se dovedesc incapabile să le asigure protecția și să reacționeze în mod corespunzător în momentele critice.

Prin urmare, Fundația cere tuturor instituțiilor abilitate să reacționeze de urgență și să ia măsuri concrete pentru a remedia carențele unui sistem vital pentru orice stat de drept.