Eroină la 12 ani pentru România Mare! A scris istorie în Primul Război Mondial

Eroină la 12 ani pentru România Mare! A scris istorie în Primul Război Mondial

Eroină la 12 ani pentru România Mare! Azi, mormântul eroinei este găzduit în Mausoleul de la Mărășești, dedicat eroilor Marelui Război

Marele Război, cum s-a numit Primul Război Mondial în istoriografia universală, respectiv, Războiul de Reîntregire în istoriografia românească, reprezintă evenimentul istoric în care și copiii s-au jertfit pentru neatârnarea țării și poporului din care făceau parte.

Eroină la 12 ani: Maria Zaharia din Răzoare

Maria Zaharia este, la această dată cea mai tânără eroină din istoria României, căzută într-o acțiune militară. Maria Zaharia, Măriuca lui Ion al lui Zaharia, s-a născut în 1905, în satul Răzoare, din apropierea Mărășeștilor, deveniți câmp de bătălie în Războiul de Reîntregire. În 1917, pe când avea 12 ani,  Maria a trăit experiența războiului. Copila de lângă Mărășești obișnuia să se suie în copacii din sat și din zonele învecinate, în jocurile sale cu alți copii de vârsta ei.

În spatele casei bunicului său, Ion Zaharia, pe terenul aferent era un nuc în care Armata Română plasase un observator, ajutat de un telefonist. Copila, mergând să le ducă mâncare ostașilor, l-a găsit pe un decedat și postul telefonic emițând apeluri, în timp ce soldatul supraviețuitor urca periodic în copac pentru a transmite.

Maria s-a suit în copac și a comunicat soldatului de jos avansul trupelor germane spre liniile românești, observând din nuc cu binoclul militar tot perimetrul, în timp ce telefonistul transmitea datele artileriei românești. Artileria germană a intuit că nucul este un punct din care li se observau mișcările, întrucât trupele germane fuseseră atacate cu precizie de către români și, în consecință, a atacat cu proiectile nucul respectiv.

Astfel, la 5 august 1917, un proiectil a retezat nucul, schijele rănind-o mortal pe Măriuca Zaharia. A fost înmormântată inițial în cimitirul local.

Eroina înmormântată ulterior la Mausoleul de la Mărășești

În 1923, în contextul inițiativei de a avea un Mormânt al Eroului Necunoscut, s-a luat decizia ca pe locul unde s-au dat luptele de la Mărășești, să se construiască un mausoleu. S-a decis ca în acest mausoleu să fie înhumate oseminte de eroi de război, de aceea, sub egida Asociației Cultul Eroilor, patronate chiar de Regina Maria, autoritățile au identificat mormintele unor eroi cunoscuți pentru jertfa lor.

Astfel, s-a luat decizia ca trupul eoinei de 12 ani să fie dezgropat și reînhumat în Mausoleul de la Mărășeșsti construit în memoria luptelor din Primul Război Mondial sub numele Maria Ion Zaharia. Mausoleul a fost inaugurat la 18 septembrie 1938, în prezența Regelui Carol al II-lea, la peste 21 de ani de la moartea eroică a Măriucăi Zaharia.